Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Olecki75 Opublikowano 19 Września 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 19 Września 2023 Jako, że w tym roku przypada 120 rocznica pierwszego udanego lotu postanowiłem ją uczcić budową modelu samolotów Braci Wright. Wybór padł na trzecią wersję ich samolotu, model o rozpiętości 85cm. Wyposażenie: 2x silnik klasy 2010 1600kV + śmigła 6x4 lewe i prawe 2x regulator FlyColor 10A 4x serwa Futaba S3114 Pakiet 2S 1300mAh Materiały: Sklejka, balsa, listewki sosnowe, folia Oracover Oralight. Plan rysowany w QCad na podstawie rzutów: Elementy ramy ze sklejki 3mm sześcio-warstwowej wycięte na frezarce, stery kierunku i wysokości z balsy 3mm. Wyfrezowane elementy ramy: Rama z powierzchniami sterowymi plus komplet żeberek (profil N10) i elementy mocowania płatów do ramy: Efekt intensywnej pracy nad modelem - gotowy szkielet: Rozpórki i mocowania silników wyfrezowane ze sklejki 2,5mm. Gotowy model: Całość gotowa do lotu waży około 470g. Po pierwszych rzutach z ręki okazało się, że akumulator trzeba umieścić prawie pod samymi sterami wysokości a środek ciężkości wypadł 1cm przed krawędzią natarcia?. Było trochę zabawy z oblotem by poustawiać kąty i wychyły ponieważ w pierwszym locie po udanym starcie i pierwszym nawrocie Flyer zapikował nagle w wysoką trawę i po ograniczeniu ujemnych wychyłów canardów nie było problemów. Lata to tak: Podziękowania dla kolegi Arka za filmik z oblotu. 12 1
dariuszj Opublikowano 20 Września 2023 Opublikowano 20 Września 2023 7 godzin temu, Olecki75 napisał: Lata to tak: Fajnie. Tyle tylko, że dałeś film od końca i trochę kiepsko się ogląda jak model lata cały czas do tyłu na wstecznym 1
Olecki75 Opublikowano 20 Września 2023 Autor Opublikowano 20 Września 2023 18 minut temu, dariuszj napisał: model lata cały czas do tyłu na wstecznym Taa, nie wiadomo, który koniec to głowa?
endriuRC Opublikowano 21 Września 2023 Opublikowano 21 Września 2023 Olo model jest piękny i bardzo rzadki szanuj go ! ? cieszę się że mogłem na żywo widzieć jeden z etapów budowy i wiem że kosztowało cięnto bardzo dużo pracy i cierpliwosci ?.. Zdjęcie twojego modelu zrobione na modelarni 3
Rekomendowane odpowiedzi