AQUARIUS_ML Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Witam. Problem jak w temacie. Pulpit mam jak na zdjęciu. Przez kilka lat działał normalnie. W tym sezonie zamiast akumulatora żelowego 12V podłączyłem go (nie wiem czemu...) do 4 celowego akumulatora Lipo od modelu. Miał ok 14V. Po spaleniu 4 świecy zmierzyłem prąd na wyjściu do grzałki i wyszło mi ok 12 V!!! Coś spaliłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Prawdopodobnie pusciles z dymem uklad ne555. Mi kiedyś przytrafia sie podobna akcja, ale ja zrobilem zwarcie. Później 5 swiec wyslalem na tamten swiat. 4 przed naprawą, a 1 po naprawie tegoż układu. Jeżeli na wyjściu masz 12V to będziesz palił świece. Lepiej kupić nowy panel. Albo zamocowac zewnetrzny modul do podgrzewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adammodelman Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Najprościej, przylutuj ogniwo 1,5V, lub akumulator 1,2V NiMh, lub CdNi do przewodów wychodzących do świecy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AQUARIUS_ML Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Przemo pewnie tak się skończy. Ale za nim coś wyrzucę, to lubię trochę pokombinować. Ten panel jest tak dziwnie zlutowany, że nie bardzo można go rozłożyć i dokładnie obejrzeć. Na razie wylutowałem ten tranzystor. Spróbuję podmienić. Temat bez napinki. Trochę mi tej ostatniej świecy szkoda, bo była z 30-letniej Enii 19, którą właśnie wydobyłem z grubej warstwy rdzy i oleju. Miała dobrą świecę i była nawet szansa na odpalenie silnika na tej świecy. Ale głupio ją zjarałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 U mnie skonczylo sie na nowym panelu. Juz myslalem ze naprawilem a tu poszla kolejna świeca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adammodelman Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Przy naprawie modułu, nie sugerować się napięciem na wyjściu. Aby sprawdzić, najlepiej podłączyć żarówkę samochodową 12V, ok 2A, np od stop lub kierunek. Powinna się lekko żarzyć. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AQUARIUS_ML Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Wracając do tematu. Pytanie na przyszłość- czy podłączenie tego akumulatora Lipo o napięciu ok 14 V mogło spalić coś w panelu? Normalnie zasilałem go z żelowego aku takiego jak od UPS. W pełni naładowany miał ok. 12,8 V. To chyba niewielka różnica? Poza tym zauważyłem, że po podłączeniu tego pakietu lipo nie działa amperomierz - wskazówka się nie rusza. Czy jest jakaś duża różnica w natężeniu prądu z takich akumulatorów? Pytanie zapewne niektórym wyda się "głupkowate" ale jednak. Żarówkę wykorzystam jak przelutuję ten tranzystor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Póki nie podłączysz świecy lub innego odbiornika amperomierz nic nie pokaże. Mam zbędny panel to jak chcesz to Ci go podrzucę, może Ci będzie pasował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AQUARIUS_ML Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Robert dzięki, ale muszę rozkminić gdzie tkwi usterka. Zmierzę natężenie na jednym i drugim Aku po podłączeniu żarówki. To w sumie będzie dobra lekcja z " prądu". Na przyszłość i tak kupię grzałkę z akumulatorem- to nawet kwestia wygody (przewód się nie plącze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adammodelman Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Tak mała różnica napięcia, nie zabiła modułu. Dodam że obojętnie jakie aku podłączyć o przybliżonym napięciu, to prąd drastycznie się nie różni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi