AQUARIUS_ML Opublikowano 5 Listopada 2023 Opublikowano 5 Listopada 2023 Witam. Problem jak w temacie. Pulpit mam jak na zdjęciu. Przez kilka lat działał normalnie. W tym sezonie zamiast akumulatora żelowego 12V podłączyłem go (nie wiem czemu...) do 4 celowego akumulatora Lipo od modelu. Miał ok 14V. Po spaleniu 4 świecy zmierzyłem prąd na wyjściu do grzałki i wyszło mi ok 12 V!!! Coś spaliłem?
japim Opublikowano 5 Listopada 2023 Opublikowano 5 Listopada 2023 Prawdopodobnie pusciles z dymem uklad ne555. Mi kiedyś przytrafia sie podobna akcja, ale ja zrobilem zwarcie. Później 5 swiec wyslalem na tamten swiat. 4 przed naprawą, a 1 po naprawie tegoż układu. Jeżeli na wyjściu masz 12V to będziesz palił świece. Lepiej kupić nowy panel. Albo zamocowac zewnetrzny modul do podgrzewania.
adammodelman Opublikowano 5 Listopada 2023 Opublikowano 5 Listopada 2023 Najprościej, przylutuj ogniwo 1,5V, lub akumulator 1,2V NiMh, lub CdNi do przewodów wychodzących do świecy.
AQUARIUS_ML Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Opublikowano 5 Listopada 2023 Przemo pewnie tak się skończy. Ale za nim coś wyrzucę, to lubię trochę pokombinować. Ten panel jest tak dziwnie zlutowany, że nie bardzo można go rozłożyć i dokładnie obejrzeć. Na razie wylutowałem ten tranzystor. Spróbuję podmienić. Temat bez napinki. Trochę mi tej ostatniej świecy szkoda, bo była z 30-letniej Enii 19, którą właśnie wydobyłem z grubej warstwy rdzy i oleju. Miała dobrą świecę i była nawet szansa na odpalenie silnika na tej świecy. Ale głupio ją zjarałem...
japim Opublikowano 5 Listopada 2023 Opublikowano 5 Listopada 2023 U mnie skonczylo sie na nowym panelu. Juz myslalem ze naprawilem a tu poszla kolejna świeca.
adammodelman Opublikowano 5 Listopada 2023 Opublikowano 5 Listopada 2023 Przy naprawie modułu, nie sugerować się napięciem na wyjściu. Aby sprawdzić, najlepiej podłączyć żarówkę samochodową 12V, ok 2A, np od stop lub kierunek. Powinna się lekko żarzyć. 1
AQUARIUS_ML Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Opublikowano 5 Listopada 2023 Wracając do tematu. Pytanie na przyszłość- czy podłączenie tego akumulatora Lipo o napięciu ok 14 V mogło spalić coś w panelu? Normalnie zasilałem go z żelowego aku takiego jak od UPS. W pełni naładowany miał ok. 12,8 V. To chyba niewielka różnica? Poza tym zauważyłem, że po podłączeniu tego pakietu lipo nie działa amperomierz - wskazówka się nie rusza. Czy jest jakaś duża różnica w natężeniu prądu z takich akumulatorów? Pytanie zapewne niektórym wyda się "głupkowate" ale jednak. Żarówkę wykorzystam jak przelutuję ten tranzystor.
robloz Opublikowano 5 Listopada 2023 Opublikowano 5 Listopada 2023 Póki nie podłączysz świecy lub innego odbiornika amperomierz nic nie pokaże. Mam zbędny panel to jak chcesz to Ci go podrzucę, może Ci będzie pasował.
AQUARIUS_ML Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Opublikowano 5 Listopada 2023 Robert dzięki, ale muszę rozkminić gdzie tkwi usterka. Zmierzę natężenie na jednym i drugim Aku po podłączeniu żarówki. To w sumie będzie dobra lekcja z " prądu". Na przyszłość i tak kupię grzałkę z akumulatorem- to nawet kwestia wygody (przewód się nie plącze)
adammodelman Opublikowano 5 Listopada 2023 Opublikowano 5 Listopada 2023 Tak mała różnica napięcia, nie zabiła modułu. Dodam że obojętnie jakie aku podłączyć o przybliżonym napięciu, to prąd drastycznie się nie różni.
Rekomendowane odpowiedzi