Grzesiek Opublikowano 25 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2023 Witam. Kiedyś w latach 90 widziałem kilka modeli F2D obklejonych przezroczystym celafonem z kwiaciarni.Podoba mi się ten rodzaj poszycia.Rozmawialem kiedyś z instruktorem modelarni o oklejaniu tym czymś.Pamiętam jak mi mowił ze pięknie sie naciąga jak dzisiejsza monocota,ale nie stety nie pamietam techniki klejenia tego do konstrukcji.Czym i jak.Moze ktoś ze starszych kolegow pamieta to co i jak bo wykonywał.Jeśli tak to proszę o opis.Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynek Opublikowano 25 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2023 Celofan się do tego nie nadaje, spadnie deszczyk i wszystko się pomarszczy. Stosuje się folie Mylar o grubości 23 mikrony. Technika oklejania jest taka, że smaruje się delikatnie krawędzie natarcia, spływu i żeberka , klejem kauczukowym /Moment, Pattex,itp/. Po paru minutach nakłada się folię, i krawędzią żelazka przyklejasz do tych posmarowanych elementów. Po oklejeniu całego skrzydła, i odczekaniu paru godzin, prasujesz żelazkiem już całe skrzydło. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 25 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2023 Nie wiem czy to mylar.Pamietam ze była przezroczysta i szeleszcząca jak celafon z kwiaciarni.A coś mozesz konkretnie o kleju?Czy butapren też się nadaje?Ale on nie jest przezroczysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 25 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2023 Pattex robi butapren przeźroczysty. Kupuje w Castoramie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynek Opublikowano 25 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2023 Stosowano również Acutol /elastyczny opatrunek w spayu/ kupowany w aptece, Pryskało się na folię , a następnie żelazkiem przyklejało się do krawędzi modelu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł karwowski Opublikowano 25 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2023 Tak jak napisał bynek.on to setki razy pewnie robił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi