mavo Opublikowano 11 Lipca Udostępnij Opublikowano 11 Lipca Witam wszystkich, prezentuję moją Emmę. Świetny projekt, przyjemny w budowie. Własności na wodzie bdb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 12 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca Witam. Gratuluje ukończenia i wodowania. Jak umocowałeś pokład na stałe wklejone czy przykręcany? Stoję przed tym dylematem. Pozdrawiam Sławomir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavo Opublikowano 13 Lipca Udostępnij Opublikowano 13 Lipca Cześć. Pokład wkleiłem tak jak w projekcie, dołożyłem tylko jeden dodatkowy otwór rewizyjny na wysokości serwa steru. Pozdrawiam Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 13 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca Pewnie wkleiłeś cały moduł z serwami i odbiornikiem. W planach jest on wyjmowalny. Odkręcasz dwie śruby i wyjmujesz cały przez otwór kabiny. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu czy to zadziała. Czy koszyk na akumulator nie będzie wadził. Właśnie nad tym fragmentem pracuje. Pisze jak byk nie przyklejać skrzynki akumulatora bo inaczej nie wyciągniesz (właśnie sprawdziłem nie wyjdzie ) Więc robię odkręcaną skrzynkę akumulatora. I będzie możliwość serwisowego wyciągnięcia serwa steru. Pozdrawiam Sławomir Ps. Dach już poszedł został tylko pokład dla chętnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 13 Lipca Udostępnij Opublikowano 13 Lipca Tak jak Sławek napisał skrzynka na Aku MUSI być ruchoma (np. mocowana na wkręty) bo inaczej nie wyjmiesz całej ramki z serwami i odbiornikiem. Oczywiście żeby ją wyjać trzeba zdjąć orczyk ze steru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 7 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia Cześć, czym zamaskować przed ułożeniem tkaniny z żywicą szczelinę miecza i otwór osi steru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 8 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia Ja nie maskowałem. Oblaminowałem całość a potem wyciąłem szczelinę i doszlifowałem do ścianek kieszeni miecza. Większa pewność ze na krawędzi skrzynki tkanina będzie mocno sklejona. Rurkę steru wkleiłem potem. U mnie niewiele z powodu braku miejsca do pracy w domu ale robię drzewca. Pozdrawiam Sławomir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 8 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia Żagiel z jakiej tkaniny? Sprawdzałeś czy przykładając do ust jest przedmuch? Jeżeli tak to jest spray do uszczelniania parasoli. Na Allegro. Można nie uszczelniać i wtedy wiatr nie położy tak szybko łódki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 8 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia Na żagle mam tkaninę z nylonu ripstop. Latawcowa, paralotniowa jest szczelna. Można za niej zrobić bryty i kleić taśma dwustronną. Koszt niewielki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 8 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia Ja się obawiam, że jak pozacieka żywica do skrzynki i rurki wału steru to będzie problem żeby ją usunąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 8 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia Zaślep plasteliną. Nie powinna się trwale przykleić do skrzynki mieczowej wszak jest od wewnątrz zalaminowana. A Rurka wału technika dowolna. Potem skalpelem czy innym narzędziem wycinamy szczelinę pod miecz i doszlifować do ścianek. Pozdrawiam Sławomir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 8 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia Moim zdaniem maskowanie skrzynki miecza plasteliną spowoduje, że tkanina się nie przyklei dokładnie, bo tłustej plasteliny nie da się tam wcisnąć bez zabrudzenia krawędzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 9 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia Wystarczy zamaskować krawędzie taśmą maskującą przed nakładaniem plasteliny. Chodzi właśnie o to ze żywica nie przyklei się do plasteliny. Często używam jej do maskowania czy nawet małych form do odlewów. Pozdrawiam Sławomir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 22 Września Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września Witam. Powoli do przodu. Sklejona nadbudówka według filmiku ( dokładnie opisane jak skleić z odpowiednim luzem ) Pokład z kabiną. Tak wiem że widać klej, postaram się usunąć w ostateczności zamaluję. Klapa zejściówki. Zaginarka do rurki zadziałała bardzo dobrze. Ale przed gięciem zagrzałem rurkę nad palnikiem gazowym. Po wystygnięciu wygięła się bardzo ładnie. Wcześniej się załamywała. Zrobiłem sobie przyrząd do kielichowania. Młotek,solidne imadło, punktak i kulka delikatnie kołowo punktakiem zgrubnie. Potem kulka. I mamy prowadniki. A potrzeba 4 jeden zaokrąglony i 3 proste dłuższy od bomu przed kabina. 2 krótkie we wrędze do prowadzenia szotów do serwa żagli. Słabo to na planach widać ale jest. Wkleiłem na żywicę stopkę pod maszt. Wypoziomowana i odchylony maszt do tyłu zgodnie z planem. Podczas toczenia bomu na wiertarce za bardzo chciałem przyspieszyć robotę. Wałek wkręcony w wkrętarkę. Wyznaczone przejścia średnic i byłem już za połową. Za mocno ścisnąłem papier 120 złożony na 4 części w rękawicy trzymałem i jak widać. Rurkę prowadzenia grota aby wkleić musiałem wykonać nacięcie. Od spodu dostało wzmocnienie. Na zapytanie mocowanie bomu foka zrobiłem tak. W sztagownik wkleiłem dwa inserty M2 L4mm. Klei Distal standard. Odkręcam jedną śrubkę i fok wolny. Na razie się utwardza, jutro wkleję. Pozdrawiam Sławomir 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 17 Października Udostępnij Opublikowano 17 Października Cześć, Sławek idzie jak burza, a ja niewiele zrobiłem. Dziś skończyłem mocowanie klapy akumulatora. U mnie będzie przykręcana dwiema śrubami M2. Klapa ma wklejoną tuleję z kołnierzem. Jest na tyle długa, że przechodzi przez otwór w kołnierzu pojemnika aku. W belkach kadłuba, na których oparty jest pojemnik zrobiłem otwory średnicy zewnętrznej śruby, a pod belką podklejany jest kawałek sklejki, do którego wklejona jest kolejna tulejka. Dzięki temu wkręcone śruby mocowane są do tulei, a nie w drewnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 7 Listopada Udostępnij Opublikowano 7 Listopada Cześć, na roboczo zrobiłem mocowanie foka. Nie mam jeszcze wkręconej śruby mocującej fok bo wydaje mi się, że górna blacha powinna być i krótsza i pod innym kątem (bardziej podgięta do góry). Jak Waszym zdaniem? Niestety takie szczegóły są w planie pominięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 7 Listopada Udostępnij Opublikowano 7 Listopada I koleje mocowanie zrobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 9 Listopada Udostępnij Opublikowano 9 Listopada Mocowanie skończone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 10 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada Cześć. Robert wstaw koniecznie wzmocnienie ze sklejki. Jest w planach. U mnie na żywice wklejone. Pozdrawiam Sławomir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 10 Listopada Udostępnij Opublikowano 10 Listopada Cześć Sławek, widziałem to na planie tylko zastanawiam się czy to jest niezbędne. Moim zdaniem jeśli już to powinno być podparcie, które zabezpieczy rurkę, przed siłami działającymi na boki. A to co sugeruje autor raczej takie nie jest. Mam pytanie czy 3 cale jak wymiar dodatkowego otworu w dźwigni serwa jest liczony od osi obrotu na serwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi