mar_io Opublikowano 11 Stycznia Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia Witajcie, Chciałbym zapytać czy ktoś z Was w ostatnim czasie zakupił jakiś typ/rodzaj lasera diodowego u naszych wschodnich kolegów i z powodzeniem używa dla potrzeb cnc mogąc polecić konkretny model? Jest ich na rynku mnóstwo i ciężko coś wybrać korzystając tylko z opinii z aliexpressu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 11 Stycznia Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia Witaj Kupiłem CNC 3020 z laserem na allegro, wolałem troszkę przepłacić, bo byłem zielony w temacie lasera, firma oferuje pomoc techniczną swoim klientom więc zdecydowałem się. Model, który kupiłem to CNC 3020 PLUS 500W + laser 20W 2w1. Jestem mega zadowolony, do prac modelarskich, gadżety świąteczne z lasera, super sprawa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 11 Stycznia Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia Popatrz na ofertę twotrees, atomstack. Głowice LED są praktycznie wszędzie jednakowe i nie sugeruj się podawaną mocą tylko sprawdź moc optyczną bo to na niej pracujesz. Obecnie w powszechnym handlu są głowice 4-ledowe o mocy optycznej do 20W - ta podana przez Roberta ma 10. Kupuj z magazynów w Europie bo cenowo najkorzystniejszej wychodzi. Sam laser to dopiero początek; obudowa, odciąg spalin, nadmuch, plaster do cięcia, oprogramowanie... Edyta: Albo sam laser na paskach i mocna głowica które umożliwią większe prędkości albo urządzenie combi na śrubach i mniejsze prędkości. Frezarkę już masz ? ew laser CO2 jak masz kaprys. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 11 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia Troszkę nie doprecyzowałem pytania, chodzi mi o samą głowicę lasera bez urządzenia cnc. Mam aktualnie zabudowaną frezarkę cnc (projekt root 3) i chcę ją doposażyć w sam laser także nie interesują mnie gotowe urządzenia. Chyba pójdę właśnie w te lasery 4 diodowe, rynek tak szybko się ich zmienia że te co oglądałem rok temu już są nieopłacalne do kupienia. Nie chcę też kosmicznie przepłacać. Chcę pracować na frezarce cnc (chociażby z powodu smrodu z cięcia laserem, odciągu itd....) laser ma być dodatkiem. No i chcę spróbować:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 11 Stycznia Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia Dokupiłem taką głowicę https://pl.aliexpress.com/item/1005004099304152.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.79.42ee1c24PTz48b&gatewayAdapt=glo2pol, polecam używać, w szczególności przy cięciu, głowicy z airasist, jest naprawdę duża różnica, nie ma przypaleń po wycięciu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 12 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia Dzięki za informację Robert. Przy jakich materiałach próbowałeś/używałeś maszyny? napisz coś więcej na jej temat (chodzi mi o cięcie i grawerowanie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 45 minut temu, mar_io napisał: Dzięki za informację Robert. Przy jakich materiałach próbowałeś/używałeś maszyny? napisz coś więcej na jej temat (chodzi mi o cięcie i grawerowanie) Pracowałem na sklejce sosnowej 3mm (ponoć topolowa jest lepsza, jeszcze nie próbowałem) i robiłem grawer na sklejce i płytce aluminiowej malowanej na czarno (cały czas się uczę, maszynę posiadam od października?) Ogólnie maszyna CNC 3018 jest wolna, przy większych projektach trochę czasu schodzi?, cięcie robię na trzy przejazdy + airasist i dobry efekt jest bez przypaleń. Jeżeli chodzi o grawer zdjęć to jest przeprawa... trzeba zdjęcie przerobić - przygotować i mnóstwo prób zrobić zanim coś wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 12 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia Wiesz co jak przy tej cenie lasera to i tak efekt bardzo fajny. Generalnie to laser u mnie ma być dodatkiem, także zobaczymy chyba spróbuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia Do hobby i gadżetów wystarczający. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 11 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca Witajcie mam jeszcze jedno pytanko odnośnie lasera mianowicie jak poradziliście sobie z sprawą doprowadzenia powietrza do laserów mających taką funkcje. Chodzi mi oczywiście o Kompresor. Zastanawiam się nad zastosowaniem małego kompresora żeby nie latać z zwykłym. Jak to u Was wygląda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 11 Marca Udostępnij Opublikowano 11 Marca Ja do swojego zakupiłem dedykowany AirAsist, czytając na grupach i forach, niektórzy stosują napowietrzacze akwariowe lub inne wynalazki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 11 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca Fajne tylko trochę drogie, jak dobrze widzę to 80 dolców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi