Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jerzy_R Opublikowano 12 Stycznia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia Tytułowe radio wpadło mi w ręce całkowicie "przez przypadek". Po jednodniowej zabawie stwierdziłem, że pokrętło X12S służące do wyboru różnych opcji w menu to jakaś porażka jest. Małe to to i niewygodne w użyciu (dla mnie) tym bardziej, że moje dłonie do najmniejszych nie należą... Modyfikacja wyświetlacza polega na jego wymianie Oprogramowanie, które obsługuje wyświetlacz dotykowy to EdgeTX https://edgetx.org w wersji co najmniej 2.8 Temat nie jest nowy, więc Ameryki nie odkrywam, ale może komu się przyda. Do modyfikacji potrzebny jest: - nadajnik Horus X12S - wyświetlacz dotykowy z kontrolerem GT11, który stosowany jest np. Radiomaster TX16S można go dostać u naszych dalekowschodnich kolegów https://pl.aliexpress.com/item/4001065408599.html - ramka do ww. ekranu (jest to opcja - ale raczej najwygodniejsza w użyciu) pliki do wydruku 3D można pobrać tutaj: https://www.printables.com/de/model/186014-frsky-horus-x12s-radiomaster-tx16-ips-touchscreen - płytka FPC 6-pin np. też na dalekim wschodzie - pl.aliexpress.com/item/1005002288363000.html 1. Zdjęcie tylnej pokrywy: - wykręcamy 6 śrub, odkręcamy gniazdo anteny zewnętrznej - unosimy pokrywę do góry ale niezbyt wysoko ponieważ do odpięcia zostały jeszcze z płyty głównej przewody do suwaków i silniczka wibracyjnego. Po zdjęciu dolnej pokrywy rozłączamy akumulator Zapobiegnie to zwarciom i uszkodzeniu przetwornika. Sama bateria może pozostać w swoim gnieździe. 2. Wyświetlacz - odkręcamy płytkę rozszerzenia (pod wyświetlaczem) z modułem GPS i gniazdem słuchawkowym. płytkę można odpiąć ze złącza, a po odwróceniu mamy dostęp do 40-pinowego złącza FFC wyświetlacza, który odpinamy (jego taśmę) - pod płytą widoczna jest ramka dociskowa wyświetlacza. Ramkę odkręcamy. Po jej zdjęciu można wyjąć wyświetlacz. - nowy wyświetlacz umieszczamy na gumowej ramce. Nowy wyświetlacz jest o ok. 2mm grubszy od starego wyświetlacza, z tego powodu ramka dociskowa byłaby za wysoka i nie dałoby się prawidłowo zamontować płytki z gniazdem słuchawkowym (nie pasowałoby do otworu w obudowie). Rozwiązania są dwa: zeszlifować pokrywę o te 2 mm lub wydrukować obie ramki z linku, który wcześniej podałem. Na zdjęciu poniżej u góry - ramka oryginalna, na dole wydrukowana. Przykręcamy obie ramki mocując w ten sposób wyświetlacz, podłączamy 40 pinową taśmę wyświetlacza do płytki z GPS'em (złącze od spodu - tak dla przypomnienia), samą płytkę też już przykręcamy. Proponuję nie wkręcać lewej dolnej śruby, zrobimy to za chwilę. Po takim montażu powinna zostać nam luźna taśma 6 pinowa od wyświetlacza. 3. Elektronika Aby dostać do płyty głównej należy odkręcić gniazdo akumulatora. - widok na płytę główną i lokalizację złącz P8 oraz IMU opis punktów dla P8 oraz IMU opis połączeń poniżej: oznaczenie kolorów jest moje, tzn. przewodami w takich kolorach wykonałem całą plątaninę. Użyjesz innych to zrób sobie rozpiskę bo inaczej można się pogubić, choć nic skomplikowanego tu nie ma. I tak: - płytka FPC złącze P8 IMU Po sprawdzeniu lutowania pozostało nam podłączyć taśme 6-pin wyświetlacza do płytki FCC i jakoś ją zamocować. Można to np. przykleić klejem na goraco lub przykręcić w lewym dolnym rogu ramki wyświetlacza: Po ponownym sprawdzeniu, skręcamy wszystko "do kupy". Teoria mówi, że jak zrobiliśmy wszystko poprawnie, to po uruchomieniu radia powinniśmy otrzymać na wyświetlaczu normalny widok okna EdgeTX i doszła nam możliwość dotykowego operowania na min. Ale... często się zdarza, że współrzędne dotykowe na ekranie są odwrotne, tzn. lewy górny róg ekranu (dotyku) jest w prawym dolnym rogu ekranu (dotyku). Proszę nie mylić z położeniem wyświetlanego obrazka. Aby usunąć tę wadę należy: - w konfiguracji radia ustawić: - podłączyć radio do komputera kablem usb wybierając opcję sprawdźmy jeszcze czy w komputerze mamy poprawnie widoczny port COM Próbowałem połączyć się z radiem różnymi programami np. puTTY, kiTTY ale skutek był żaden. Dopiero HTerm okazał się skuteczny HTerm, wpisujemy: Baud=400000 Send on enter ustawiamy CR-LF i naciskamy Connect Po poprawnym połączeniu wpisujemy w polu obok Type ASC komendę reset_gt911 i enterek. Zadziały się "cuda" i mamy odpowiedź: GT911: old config version is 109 GT911: new config version is 0 A po uruchomieniu radia stała się światłość Teraz obsługa radia to sama przyjemność. I na koniec uwaga: "Po odejściu od drzwi, reklamacji nie uwzględnia się." Znaczy to tyle, że robiąc mod robisz go na własne ryzyko. Nie odpowiadam za uszkodzenia, usterki itp. historie. I jeszcze jedna uwaga: - niestety tej modyfikacji nie można zastosować w przypadku Horusa X10. Już podobno się da... 4 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksdl Opublikowano 25 Stycznia Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia A czemu w/g ciebie nie da się tego zrobić w Horus X10, Radiomaster jest przecież faktycznie jego rozwinięciem. Czy chodzi o to że programiści Edge TX nie uwzględnili takiego moda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 26 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 11 godzin temu, ksdl napisał: A czemu w/g ciebie nie da się tego zrobić w Horus X10 Tak piszą na stronach innych niż w języku ojczystym, a Ci piszący są z pewnością mądrzejsi ode mnie. Może chodzi o kwestię elektroniki (X10), bo gdyby można było, to programiści nie zapomnieli by o tym nadajniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksdl Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Pogrzebałem trochę na Github EdgeTX i wychodzi że się jednak da i to i w X10/10S Accst jak i w X10/10S Express. Przy okazji wyszły problemy z uruchamianiem nadajnika w niskich i ujemnych temperaturach które też już rozwiązano. Powinno działać od EdgeTX 2.9.3. Osobiście nie testowałem, ale na Github są mądrzejsi też ode mnie. Sam raczej nie będę robił touch moda bo mam TANDEM XE i Horus X10 Express jako rezerwowy, a niestety programiści FrSky od ETHOS raczej nie zaimplementują obsługi ekranu dotykowego w Horus X10 Express. Chociaż kto wie, przecież zatrudnili jednego z twórców OpenTX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 27 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia Jak już się da to robić to ok. Wpis w pierwszym poście zedytowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Info jak to zrobić w X10: https://github.com/EdgeTX/edgetx/pull/4151 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 13 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Trochę więcej kombinacji, ale jak widać się da. Czyli zdanie W dniu 12.01.2024 o 23:41, Jerzy_R napisał: - niestety tej modyfikacji nie można zastosować w przypadku Horusa X10. powinno brzmieć "- niestety tej modyfikacji nie można bezpośrednio zastosować w przypadku Horusa X10." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 24 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia Mały update. Szykując się do montażu dodatkowych przełączników (SI, SJ - na płycie są dwa gniazda typu JST-ZH 1,5mm) poprawiłem coś co "spać nie dawało". Złącze P8 po papudracku (nie wiem, jak to można było pokazać) i od dzisiaj: Złącze JST-PH 2mm z gniazdem PH2.0 kątowym. Do montażu gniazda wymontowałem płytę z obudowy i przylutowałem je od "drugiej strony" płyty głównej. Obecny rozkład kolorów: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi