Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Krzysztofus Opublikowano 20 Lutego Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Cześć. Korzystając z kilku dni urlopu, zainspirowany wywiadem z pilotem Henrykiem Bronowickim postanowiłem zbudować Irydę. Model ma mieć rozpiętość 90cm, ujemny wznios skrzydeł i statecznika poziomego, napęd edf 70mm 6s. Konstrukcja prosta, powtarzająca się w wielu wątkach dotyczących budowy piankolotów, dlatego postanowiłem nie robić obszernej relacji z budowy. Konstrukcja kadłuba to depron 9mm, skrzydła pianka 9mm plus poszycie 3mm i stateczniki o grubości 6mm. Całość zalaminowana tkaniną szklaną 48gr/m2, przy użyciu lakieru "żywicy" do renowacji tynków mozaikowych. Jak widać d...y nie urywa. Całości trzeba było nadać jakiś kształt, sugerowałem się ty co udało się poszukać w internecie. Skrzydło, spód depron 9mm, dwie podłużnice na każde skrzydło również z dziewiątki i poszycie 3mm. W skrzydle nie ma żadnych dodatkowych wzmocnień, sztywność i wytrzymałość zapewni laminowanie. Gniazda serw wykonane ze sklejki 3mm w formie skrzynek. Zawias to uhu por, dźwignie sterów z laminatu o gr 1mm. Kabinkę wytłoczyłem z pet-g o grubości 0,75mm. W międzyczasie jakieś malowanie i montaż napędu. Postanowiłem najpierw zamontować na próbę edf na 4 s, zobaczę co wyjdzie. Tuba wylotowa w kształcie portek z drukarki. Gondole silników są demontowalne, mocowane od góry na trzy zaczepy i od dołu blokowane wkrętem. Dzięki temu jest bardzo łatwy dostęp do napędu. Pozostało zamontować resztę wyposażenia. 21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Lutego Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Dawno Cię nie było. Super że coś znowu budujesz! ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 20 Lutego Udostępnij Opublikowano 20 Lutego No piękny model. Dodałbym jedynie pilota do kabiny, ale to już kwestia gustu. Kiedy oblot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 20 Lutego Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Super! Ciekawe jak bedzie latal. Oczywiscie bez filmu nie liczy sie ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefisto.boogie Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Szybko postęp prac poszedł od naszej ostatniej rozmowy. W tym sezonie będziemy mieli dużo oblotów ? Jestem ciekaw jak będzie to latać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 10 godzin temu, Krzysztofus napisał: Całość zalaminowana tkaniną szklaną 48gr/m2, przy użyciu żywicy do renowacji tynków mozaikowych. A można coś więcej się dowiedzieć na temat tej żywicy do renowacji tynków mozaikowych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Krzysztofus Opublikowano 3 Marca Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 3 Marca Dziękuję za zainteresowanie tematem. Budowa domu i sprawy zawodowe wyłączyły mnie trochę z aktywności modelarskiej, ale choroba wróciła. W dniu 21.02.2024 o 08:54, Atomizer napisał: A można coś więcej się dowiedzieć na temat tej żywicy do renowacji tynków mozaikowych ? Z tą żywicą to taki eksperyment, koledzy budowlańcy odlali mi to do słoika i testowałem to na Irydzie. Twoje zainteresowanie zmusiło mnie do sprawdzenia co to w tym słoiku jest, okazało się, że nazwa produktu to lakier do odnawiania tynków mozaikowych. Faktem jest, że jest on na bazie żywic akrylowych. Niechcący trochę wprowadziłem w błąd nazywając produkt żywicą, przepraszam, poprawie to w pierwszym wpisie. Zasadniczo zabezpiecza piankę przed działaniem popularnych sprayów, a sztywność z zastosowaniem tkaniny szklanej według mnie nie jest wystarczająca. Zrobię jeszcze testy odnośnie przybierania wagi porównując do żywicy epoksydowej. Dzisiaj mocno wiało, nie mogłem wytrzymać. Napęd 4s zdecydowanie za słaby, ustawienia - ręce opadają. 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca Wieje konkretnie, ale oblot udany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi