hubert_tata Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Skoro jest to taki luźny temat, to zobaczcie te filmiki. Jasq: Hubert: http://www.szabatowski.livenet.pl/hubert/hubert/Fokker.wmv Prawie identyczne filmiki (nie mam pojęcia ile czasu je dzieli) - dla mnie to był początek przygody z hydroplanami, która pociąga mnie do teraz :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Po kolei: pręty są oczywiście węglowe fi 2, na stronie nie ma ich w planach głównych, ale potem są zdjęcia modelu kogoś, kto je zastosował. Mój angielski jest słaby, zastosowałem je na wyczucie i na zapas. Przydały się podczas pierwszych już lotów. Bez nich po w biciu się dziobem w ziemię, bezwładność masy ogona z silnikiem urwałaby go. A tak ścięły się tylko połączenia zastrzałów przy płacie pochłaniając masę energii na pewno. Śmigło mające u mnie prawie cm prześwitu nad kadłubem i tak przeciągnęło po nim i się połamały łopatki. Więc ugięcie tylnej części kadłuba po ścięciu zastrzałów i tak wystąpiło. plany w postaci pdf-ów są na stronie http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=922465 i masa zdjęć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Witam. Plany są podane w dwóch albo trzech wielkościach ,które wybrałeś? Jest też wersja standard i wersja zmodyfikowana wg. której budowałeś? Napisz coś o wyposażeniu jakie zastosowałeś o przebiegu budowy i oblocie. Czy stosowałeś jeszcze jakieś własne modyfikacje? Jaka waga do lotu? Wykonałeś go chyba z białego depronu (climapor) jak wygląda jego wytrzymałość w stosunku do podkładów pod panele. Czy środek ciężkości ustalałeś wg. planów czy wg. zachowania modelu. Pytań dużo bo model intrygujący a jak tylko znalazłem go na RC Grups od razu wydrukowałem z myślą o budowie. Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JasQ Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Skoro jest to taki luźny temat, to zobaczcie te filmiki.Jasq: Hubert: http://www.szabatowski.livenet.pl/hubert/hubert/Fokker.wmv Prawie identyczne filmiki (nie mam pojęcia ile czasu je dzieli) - dla mnie to był początek przygody z hydroplanami, która pociąga mnie do teraz :] Oj też ci nie powiem mój filmik jest z 2007 z maj-czerwiec o ile dobrze pamiętam . Jedynym mankamentem patyczaka hydro było chlapanie wody z pod śmigła na elektronikę ale kawałek worka załatwił sprawę . Apropo tematu właśnie kończę klejenie nowego patyczaka hydro , będę miał na wiosnę Puddle Twina i patyczaka nad wodę do polatania :rotfl: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2009 To może niech krankor, zrobi szczegółowy opis budowy i zabawy swoim polarisem w osobnym temacie, bo widzę, że jest dużo chętnych na ten model. A tu niech zostanie taki luźny temat o wodolotach xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Użyłem plany standardowej wielkosci. Spróbuję zamieścić kilka zdjęć, które zrobiłem w trakcie budowania. Wyposażenie spiszę i dołączę. Wyważenie wg planu, czyli praktycznie zaraz za redanem. Lata prosto i beczki robi w osi kadłuba praktycznie. Pierwsze loty były bez steru kierunku, bo nie zauważyłem w domu, ze serwo wraca do neutrum albo sobie nie wraca. No tak nie można latac! Oblatany był na samych lotkach i sterze wysokości. Biały depron kupowałem w sklepie modelarskim na Łukasiewicza w Poznaniu. Miałem też zielony i zielony rowkowany 6-stkę ale one jsą jakies kruche. Z własnych modyfikacji wkleiłem więcej węgla, w krawędzie fi 0,8, albo fi 1, nie pamietam. Tak samo statecznik pionowy jest na węglowej szpilce fi 2. Poza tym ukryłem antenę po częsci w kadłubie, tylko jakis pół metra lezy na skrzydle. pozdrawiam wszystkich Grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Witam. Grzegorz dopiero teraz zauważyłem że na avatarze jesteś z tym ptakiem-orłem którym latałeś w Wilczych Laskach. Nie wiem czy można na niego mówić ,,model,, bo latający to on jest . Sam widziałem. :shock: Jary dobry pomysł, osobny temat Grzegorza o Polarisie byłby na pewno bardzo ciekawy. No to Grzegorz do roboty, ,,gawiedź,, czeka. Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Oj też ci nie powiem mój filmik jest z 2007 z maj-czerwiec o ile dobrze pamiętam Mój filmik jest 3 lata starszy (ale czas leci, teraz jestem ze 30kg cięższy :mrgreen: ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ja-Jacek Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Na prosbe organizatora Zawodow Wodnosamolotow zrobilem filmik z zalewu w Czarnej Bialostockiej. Ja-Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Ja-Jacek, Ty powiedz jak to uruchomić, mimo zalogowania nadal odmawia mi obejrzenia, bo to prywatna twórczość "Sorry, you do not have permission to watch this private video". Jak to przeskoczyc? pozdrawiam Grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Ja-Jacek, jak byś mógł, to zmień status tego filmu z prywatnego na ogólnodostępny. Bo narazie to sobie nie pooglądamy ... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ja-Jacek Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Sorry rano bylem jeszcze zaspany- teraz powinno dzialac ! Przepraszam :oops: Ja-Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 mi nie działa :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ja-Jacek Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Jeszcze raz zmienilem dostepnosc filmu tym razem powinno dzialac! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Śmiga, aż miło. Widoki "miodzio". Szkoda, że z Cataliną to raczej nie zdążę na imprezę. Edit: Poprawiałem pisownię..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ja-Jacek Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 No to jeszcze jeden widoczek URL=http://img242.imageshack.us/my.php?image=obraz078ivu.jpg][/url] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ja-Jacek Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Nowy link do filmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JasQ Opublikowano 2 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 A to i ja się pochwalę bo w końcu była pogoda i wena do zrobienia pływaków i oto efekty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 2 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 Jacku świetny film ,ale gdzie to wodowanie ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ja-Jacek Opublikowano 4 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 Wlasnie laduje nowy film z Czarnej-ten jest bogatszy poniewaz ukazuje rowniez sama miejscowosc, piekne polozenie posrod Puszczy Knyszynskiej.Pod koniec filmu widac latajacy herb Czarnej Bialostockiej,oraz specjalnie dla Tomka start i ladowanie na wodzie. ps.film sie tu znajdzie po zaladowaniu! Tu link do filmu Ja-Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.