endriuRC Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja Na zawodach ESA AirCombat kupiłem zestaw modelu WW1 samolot jest tak brzydki że aż piękny. W dniu wczorajszym troszkę pogrzebałem przy nim a oto efekt. Zostały wypalone lutownica otwory na serwa (kierunek, wysokość, lotki) oraz pociągnięte bowdeny wraz z przymiarką sterów oraz otwór na pakiet Zawiasy na skrzydłach oraz kierunku zrobiłem na uhupor Sergiusz (POGO) wydrukował ba drukarce 3D piękne imitacje silników, karabiny oraz pilotów. ? będzie piękny samolot ww1
endriuRC Opublikowano 12 Maja Autor Opublikowano 12 Maja Dzisiaj troszkę podziubałem. Wyciąłem podpórki między skrzydłem górnym a dolnym pomalowałem skrzydła oraz kadłub na niebiesko Malowanie dla Rolanda wybrane Malowanko
mirolek Opublikowano 15 Maja Opublikowano 15 Maja Całkiem ładnie to wyszło, mocowanie górnego skrzydła na kadłubie znacznie ułatwia montaż i prawdopodobnie zwiększa trwałość całej konstrukcji ... ciekaw jestem wrażeń z pierwszego lotu ms
endriuRC Opublikowano 15 Maja Autor Opublikowano 15 Maja 18 minut temu, mirolek napisał: Całkiem ładnie to wyszło, mocowanie górnego skrzydła na kadłubie znacznie ułatwia montaż i prawdopodobnie zwiększa trwałość całej konstrukcji ... ciekaw jestem wrażeń z pierwszego lotu ms Dzieki Mirku za opinie jest dla mnie bardzo cenna. Cały urok prostoty w tym modelu że skrzydła są wsadzone w kadłub bezpośrednio. W kombacie sprawdzają się szybkie i głupie pomysły mogło by się wydawać ale a zawodach czas jest na wagę złota. Model jest bardzo "twardy" i nie ma z nim większych problemów. Latałem już rolandem tydzień temu i powiem ze jest ro specyficzne latadło ponieważ nie ma wzniosu i lotki muszę na 0 być lekko podniesione co poprawia stabilność w locie. Kierunek 100% lewo i prawo najlepiej mix z lotkami. Więcej opowiem po oblocie + umieszczę film nie zależnie jaki będzie finał oblotu.
mirolek Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja Ciasne ustawienie płatów a zwłaszcza duże przesunięcie do przodu górnego płata z lotkami, wywołuje turbulencje i zmiany ciśnienia powietrza między płatami. Lotki w takim modelu nie powinny mieć zbyt dużych wychyleń a tym samym nie będą zbyt efektywne. Po stronie opuszczanej lotki powstaje duży opór powietrza zamkniętego w komorze między skrzydłami a tym samym model będzie hamował jedną stroną i wykaże się tendencję do wykonywania manewru odwrotnego od zamierzonego. Zasadnicza rola utrzymania stateczności spadnie zatem na ster kierunku który chyba Grzechu w swoim projekcie powiększył względem oryginału a tym samym, ustawił model prawidłowo do lotu. Widziałem już "Roladę" na zawodach i całkiem dobrze sobie radzi .... mam nadzieję, że model się sprawdzi i na trwałe wprowadzi Cię do ww1 ? ms
endriuRC Opublikowano 16 Maja Autor Opublikowano 16 Maja 14 minut temu, mirolek napisał: Ciasne ustawienie płatów a zwłaszcza duże przesunięcie do przodu górnego płata z lotkami, wywołuje turbulencje i zmiany ciśnienia powietrza między płatami. Lotki w takim modelu nie powinny mieć zbyt dużych wychyleń a tym samym nie będą zbyt efektywne. Po stronie opuszczanej lotki powstaje duży opór powietrza zamkniętego w komorze między skrzydłami a tym samym model będzie hamował jedną stroną i wykaże się tendencję do wykonywania manewru odwrotnego od zamierzonego. Zasadnicza rola utrzymania stateczności spadnie zatem na ster kierunku który chyba Grzechu w swoim projekcie powiększył względem oryginału a tym samym, ustawił model prawidłowo do lotu. Widziałem już "Roladę" na zawodach i całkiem dobrze sobie radzi .... mam nadzieję, że model się sprawdzi i na trwałe wprowadzi Cię do ww1 ? ms Ależ zbiór wiedzy w jednym wpisie ! To lotki ustawie dość delikatnie i ustawie na aparaturze mix z kierunkiem. Na pewno wychył na 0 lotki powinny być delikatnie zaciągnięte poprawi to stabilność modelu (tydzień temu oblatywalismy rolanda kumpla i widać było roznice). Model ma za zadanie wprowadzić mnie w świat ww1 a że nie jest prosty w lataniu to tylko duzy + dla niego ;D. Powiem szczerze budując sopwitch pup miałem bardzo dużo pytań bo nie wiedziałem jak sobie poradzić z budową tego modelu, na dzień dzisiejszy mam za sobą zbudowane 3 modele ww2 I 1x ww1 doświadczenie jakieś tak zdobyłem więc niedługo będę latał również Sopwitchem
endriuRC Opublikowano 16 Maja Autor Opublikowano 16 Maja Roland gotowy do pierwszego lotu. Waga 650g 2
endriuRC Opublikowano 7 Czerwca Autor Opublikowano 7 Czerwca No i ogarnięty roland nr 2 Dalsza część prac przy Rolandzie
zbjanik Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca Andrzej- już rozumiem! To nowa konkurencja Self Cut, czyli cięcie swojej własnej taśmy ? Ale model lata super.
endriuRC Opublikowano 16 Czerwca Autor Opublikowano 16 Czerwca W dniu 14.06.2024 o 22:04, zbjanik napisał: Andrzej- już rozumiem! To nowa konkurencja Self Cut, czyli cięcie swojej własnej taśmy ? Ale model lata super. Dziękuję! Kilka zdjęć z wczorajszej bitwy Rolandami. Mój roland zielony a różowy kumpla. 2
endriuRC Opublikowano 18 Września Autor Opublikowano 18 Września Zdobyłem 3 miejsce na Mistrzostwach Polski w klasie ww1. Muszę przyznać że dobry z niego zawodnik. W finale miałem mocne zderzenie z innym modelem i nie było możliwości klejenia "na szybko" podczas rundy 2
endriuRC Opublikowano 22 Września Autor Opublikowano 22 Września No i kolejny sukces tym razem moich dwóch Rolandów. 2 miejsce na zawodach ESA Pustynna Burza walka o Klucze 2
endriuRC Opublikowano 23 Września Autor Opublikowano 23 Września Wymiana kieszeni na podwozie + wyniana skrzydeł na nowe. Zbrojenie na Warszawę trwa
Rekomendowane odpowiedzi