Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. RyżyKoń Opublikowano 11 Sierpnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia Oglądając ilustracje z myśliwcami używanymi podczas II wojny światowej, zwróciłem uwagę na mało znany i raczej mało spotykany w świecie modelarskim samolot z włoskiej rodziny FIAT o symbolu G. 55 Centauro . Lotnictwo włoskie w okresie 1935- 1943 / do chwili kapitulacji/ było przykładem niesamowicie szybko rozwijającej się myśli technicznej w dziedzinie budowy lub unowocześniania już istniejących jednostek powietrznych. Inżynierowie tacy jak Mario Gastolodi czy Giuseppe Gabrielli tworzyli i realizowali swoje projekty w niesamowicie szybkim tempie. Samoloty Macchi MC 202 i późniejsze jego modernizacje , jak również Reggiane od Re 2000 do 2006 niewiele odbiegały od samolotów aliantów , a ich jedynym mankamentem były słabe silniki . Fiat od bardzo dawna budował samoloty zaś ich G.55 był naprawdę bardzo dobrym myśliwcem. Sami Niemcy mówili ,że był najlepszym samolotem Państw Osi. Zbudowano go i oblot odbył się w kwietniu 1942r. Odznaczał się bardzo dobrymi osiągami na dużych wysokościach i nie ustępował w walce innym samolotom. Niestety lub na szczęście z powodu ciągłego bombardowania fabryki Fiata wyprodukowano około 150 szt. Piękny samolot o bardzo aerodynamicznych kształtach . Jeżeli chcecie coś więcej o tym i innych włoskich samolotach, jest tego dużo w internecie . Poprosiłem Marka o wycięcia Fiata G.55 i otrzymałem pudło opisane "Fiat G.55 " a w nim bardzo dziwny element - walec o długości 45 cm i średnicy 3 cm. Zagadka, bo do niczego mi nie pasował . Zapytałem Marka do czego ten walec, a on odpowiedział " pomyśl" . W końcu odgadłem , Markowi chodziło o Fiata G55/S . W pierwszym okresie wojny włoskie samoloty wyposażone w torpedy skutecznie atakowały statki odnosząc wcale fajne zwycięstwa , Savoia-Marchetti_SM.84_02 ale z biegiem czasu wolne torpedowce stawały się łatwym łupem dla myśliwców i potrzeba było zbudować nowoczesny samolot który sprostałby tym wymaganiom. Ponieważ budowa od początku nie wchodziła w rachubę postanowiono wykorzystać istniejący już G.55 przebudowując istniejącą jedna chłodnicę umieszczona centralnie pod kadłubem na dwie połówki umieszczone pod skrzydłami. Umieszczona torpeda o długości 5,46 m i ciężarze 920 kg, a do tego dwie bomby o masie 100 kg. każda, były jego atutami w walce z okrętami. Dodam ,że uzbrojenie jego było takie samo jak normalnego myśliwca i po zrzuceniu torped mógł spokojnie pełnić rolę myśliwca. W rezultacie powstał jeden jedyny myśliwiec torpedowy, który wystartował do działań wojennych w sierpniu 1944r. Marek przysłał bardzo ciekawie wycięty kadłub. a po sklejeniu. Taką wydmuszkę trzeba koniecznie wzmocnić po bokach węglami. To właściwie wszystko , reszta tak jak w innych kombatach. Chociaż mam jedną uwagę , gdy spotkacie się z takim kadłubem przyklejcie najpierw skrzydła do kadłuba , a potem odcinajcie górę , aby umieścić w nim elektronikę. Odcinając górny element przed doklejeniem skrzydeł, zawsze istnieje możliwość ,że po wykonaniu tej czynności z powodu jednak naprężeń jakie występują podczas sklejania nie koniecznie dopasujecie odcięty element. To już wszystko, reszta to malowanie i oblot. Mam jeden gotowy element modelu , chyba najważniejszy. Pozdrawiam . m 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 12 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia Bardzo fajnie rozwiązane obłości kadłuba, pierwszy raz ale coś widzę w styropianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 12 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia Masz juz wybrane malowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyżyKoń Opublikowano 12 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia Brawo Przemek , fajny model masz, czy piloci Mussoliniego latali w takich barwach ? Mnie się bardzo podoba jest oryginalny. Wybrałem trochę pracowitą wersje kolorystyczną i męczę się . Jutro powinno wszystko wyschnąć. Ja myślałem że nikt G. 55 nie latał , a tu proszę niespodzianka. Chyba ten Fiat G. 55 jest bardzo zwrotny , przynajmniej tak wygląda. m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 12 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia Bardzo fajny model. Malowanie wybrałem takie (pierwsze na górze): A lata tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 12 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia Bardzo ciekawa koncepcja budowy kadłuba - mam Me-110 od Marka R. w tej technologii i kadłub bez wzmocnień wytrzymał dwa sezony latania. Potem epp straciło juz trochę sztywność i zaczął krzywić pętle, model wycofałem z zawodów ale czasem rekreacyjnie jeszcze daje radę Wiadomo, że rura ma doskonałe wskaźniki na zginanie a skoro Fiat G55 to rura ze skrzydłami, to te skrzydła będą bardzo istotne. Wąski profil w ESA sie nie sprawdza ale trzymam kciuki aby model okazał sie finalnie dobrym kombatem, że będzie rasowo wyglądał to wiadomo 👍 ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyżyKoń Opublikowano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia Właściwie nie jest to oryginalne malowanie , ale mi się podoba . Jest inne niż wszystkie moje kombaty i to był powód takiej zielonej panterki. Modelik mój ma wymiary : rozpiętość 78 cm, długość kadłuba 65 cm i waży 425 gram. Jakoś nie mogę zejść do 390 gram , musze koniecznie się poprawić. Przedstawiam Wam mój Fiat G.55 Centauro - Silurante / torpeda/ . Samolocik posiada bardzo dużo miejsca na regulacje środka ciężkości za pomocą ogniwa . Zdjęcia robiłem podczas zachmurzonego nieba i co ciekawe pierwszy raz pomalowałem taką farbą która zasadniczo różni się kolorem w słońcu i cieniu , ale to ciekawe doświadczenie. Bardzo podoba mi się ten model myśliwca , a mój kolega Tomek , zaproponował aby samolot rzucał torpedę w czasie lotu i powiem szczerze ten pomysł przypadł mi do gustu. Zabieram się więc za konstruowanie tego urządzenia. Fajny modelik wyszedł , to prosty w budowie kombat polecam. Pozdrawiam m 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi