Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakoś nie potrafię uwierzyć, że konstruktorzy DH -60 stosowali takie wyrafinowane podwozie...  Na Twoim modelu mogli by się uczyć ? Zakładam, że jednak korzystałeś z jakiejś dokumentacji ?  Ciągle mam w głowie, że czas, kiedy powstawał DH-60, to czas "wiejskiego" kowala - z wszystkimi ograniczeniami technologicznymi tamtego okresu..... 

Dla mnie - szok !

Pozdrawiam - Jurek

Opublikowano

To mój będzie ciut mniejszy. Chciałem zrobić białą 13. Zaczołem od podwozia bo zachciało mi się pneumatycznego niebawem będą testy.

Opublikowano

Oczywiście że chowane. Siłowniki już zrobiłem, są na zdjęciu. Działają. W podwoziu głównym zastosowane zamki, jak w oryginale. Jeszcze tylko zbiornik z zaworkiem i próby całości. Zależy mi na niesymetrycznym powolnym otwarciu dla tego z jednej strony zrobiłem przekrój otworka 0.8, a z drugiej 1 mm. Niebawem zepnę to w człość i zobaczymy 

Widziałem wiele modeli i żadko podobało mi się jak to podwozie się składa, dla tego chcę wypróbować takie rozwiązanie. Główne chodzi o realizm. Jak się przyjrzeć samolotom to podwozie składa się powoli i żadko symetryczne.

Opublikowano
3 godziny temu, martin19 napisał:

Oczywiście że chowane. Siłowniki już zrobiłem, są na zdjęciu. Działają. W podwoziu głównym zastosowane zamki, jak w oryginale. Jeszcze tylko zbiornik z zaworkiem i próby całości. Zależy mi na niesymetrycznym powolnym otwarciu dla tego z jednej strony zrobiłem przekrój otworka 0.8, a z drugiej 1 mm. Niebawem zepnę to w człość i zobaczymy 

Marcin, daj dwa osobne małe elektrozowarki, po jednym na każdą goleń, włączasz jeden po drugim i po temacie. Nie masz regulacji przepływu powietrza, nie masz panowania nad prędkością zamykania i otwierania podwozia. Jakbyś dał na wsuw i wysuw siłownika zaworki dławiąco zwrotne to jest regulacja prędkości.

Przykładowany pod linkiem: https://www.smc.eu/pl-pl/products/standardowe-przewody-wielkosci-metryczne-as-2f~133770~cfg?partNumber=AS1002F-23

Opublikowano

Bardzo Ci dziękuję za podpowiedź, nawet nie przyszło mi do głowy że coś takiego można kupić... Choć w sumie dzisiaj to wszystko można kupić.

• Lubię to 1
Opublikowano

Piękna robota ale po takiej przerwie i przejściu z uwięzi na RC sugerowałbym zbudowanie wpierw prostego trenera i wiele godzin lotów.

Opublikowano
19 godzin temu, martin19 napisał:

Bardzo Ci dziękuję za podpowiedź, nawet nie przyszło mi do głowy że coś takiego można kupić... Choć w sumie dzisiaj to wszystko można kupić.

Mam z tym doczynienia na codzień, śmiało pytaj. Siłowniki też można było kupić gotowe... napewno taniej niż ilość pracy którą włożyłeś w wykonanie samodzielnie.

Opublikowano

Wiem że można kupić, nawet szukałem. Ale tu ważne są wymiary: skok i długość całkwita. Rozrysowałem sobie to i nijak kupne mi nie pasowały. Ale i tak bardzo dziękuję. Będę miał niebawem kilka pytań. 53678152790_58705b71db_k.thumb.jpg.f99d59e98ae544232a2cf9cddc6daa40.jpgJak-1M.thumb.jpg.bb13fcd97314144aaf8379cda2008164.jpg

• Lubię to 2
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.