ertman_176 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Moze fotografia by pomogła :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadek Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 tutaj link do fotki regler z ASW28 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cracoos Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Może zacznij od jakiegoś samolotu. np tego http://www.multiplex-rc.de/ To taki mniejszy Mentor. Czy mógłbyś podać nazwę tego modelu, bo podlinkowałeś mnie do strony głównej producenta? Dzięki. Zastanawiam się nad ASW w wersji RTF, czy ktoś ma jakieś opinie co do aparatury w tym modelu? Czy jest wystarczająca, żeby wykorzystać ją do dalszej zabawy z innymi modelami? Straszny mam mętlik w głowie - z jednej strony czytam o ASW dobre opinie, z drugiej padają głosy, że lepiej zaczynać od ES - tylko że ten model wygląda jak zabawka a ASW to przynajmniej "prawdziwy" szybowiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Tadek: Programowanie regulatora hmm... Da rade to zrobić drążkiem, skorzystał bym z instrukcji od regli SS czyli drążek na start na maxa, melodyjka a potem według instrukcji od SS najprawdopodobniej pierwsza sekwencja wchodzi do ustawień akku a trzeci wewnątrz powinien być 3s li polem, ale swoja drogą co może mieć to wszystko do twojego problemu. Spróbuj jeszcze raz podłączyć pakiet 3s na spokojnie w domu [pakiet powinien byc naladowany]. Cracoos: ASW jest bardziej wymagający niż easy star, easy starem można uczyć latać 4 latków :wink: Aparatura od ASW nadaje sie do zabawy małymi lekkimi modelami do ~1kg i paruset [100-200] metrów w góre co i tak na początku jest praktycznie za trudne dla poczatkującego ... Easy star może udzwignąc pakiet nawet pół kilo ponieważ latałem tym modelem na szczotce, pakiecie 2s 2200 i z kombinerkami [rozmiar std], troche wiało ale modelik latał całkiem spoko :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miks-7 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Hmmm, ale gdyby się uprzec, sprzęd uciągnąłby RWD? A do aparatury można dorobic coś, żeby dało się podpiąc do np. FMSa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soviet Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Jeśli chodzi o aparaturę to ja w zasadzie od początku mam problem z kontrolą. Czasami wszystko jest ok a czasami serwa dostają drgawek a silnik padaczki. Nie widać żeby model reagował tak jak powinien przez co rozbiłem się dzisiaj dwa razy Nie wiem w czym leży przyczyna, nadajnik, odbiornik, czy regulator? Czasami słychać w modelu dwa piski tak jak podłączeniu zasilania (pakiet sprawdziłem i nie ma przerw w dostawie napięcia). Jutro pojadę do sklepu mając nadzieję że będą w stanie ustalić usterkę. Inni użytkownicy nie chwalili się na forum że mają takie problemy wiec raczej nie ma się co przejmować. Tym niemniej jeśli planujesz rozwijać się w modelarstwie RC to musisz brać pod uwagę kupno lepszej apki. Ja powoli zaczynam już o tym myśleć. P.S. Zrobiłem zdjęcia instrukcji do ASW. Trochę chaotyczne za co przepraszam. Waży 38 MB, jeśli ktoś ma słabe łącze to proszę o info na PW, wyślę wersję okrojoną. http://rapidshare.com/files/241979547/ASW-28_PL.rar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 miks-7 Może kup to http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9042&Product_Name=Hobby_King_2.4Ghz_6Ch_Tx_&_Rx_(Mode_2) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 miks-7 Może kup to http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9042&Product_Name=Hobby_King_2.4Ghz_6Ch_Tx_&_Rx_(Mode_2) ? Jedno g... na inne g.. tyle ze na "modną" czestpotliwosc wymienic? Bez sensu. baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Sorry ale ja mam nadajnik HC i nie ma do czego sie przyczepić poza drobnymi problemami z połaczeniem z PC. Używam z 9 serwami [naliczyłęm dodatkowo 12 przedłużek i 4 y kable] i 1500 watowym elektrycznym silnikiem i jak na razie nie zanosi się aby coś miało być nie tak ... Zasieg do latania blisko jest wystarczający a 3m makiety szybowca w termice bym tym sprzetem chyba nie wypuścił. Pokażcie mi podobny zestaw w podobnej cenie, a co do samego hobbyking i turnigy mało kto powie tutaj złe słowo bo duża częśc forum korzysta z dobrodziejstwa CHRL :wink: Po prostu niektórzy [nie tyle co sam Bartek a ogół] przyzwyczaili się do lepszego/droższego sprzętu i każdemu bedą wmawiać że musi wydać kupe kasy na nadajnik a wcale tak nie jest. Ja potrafie nie przestawiać trymerów machając drążkami i mogę sobie pozwolić na taki nadajnik bez wiekszego zagrozenia, mam chowane podwozie,klapy, pełne usterzenie, DR, thr cut i jeszcze wolny mixer dowolnego kanału z dowolnym kanałem ... No i oczywiście program śmigłowcowy :wink: Wszystko za 33$ ... Mam na to dwa stare przysłowia: Im coś prostsze tym lepsze oraz Nie ważne jaki masz pędzel ważne jak nim malujesz :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
C_W_A_N_I_A_K Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Soviet dzieki za fotki Co do nadajnika to jest nie za bardzo,od początku miąłem z nim problemy pierwsze podłączenie i wysłany do reklamacji bo jeden kanał nie działał no i te kwarce pierwszy kret i lipa kwarc do niczego Ma jakieś zakłócenia bo serwa drgają jak szalone Kupiłem nadajnik Futaba 2,4 GHz i różnica jest niesamowita A co do malowania to nawet najlepszy malarz nie będzie malował byle czym a na tym akurat się znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zasieg do latania blisko jest wystarczający a 3m makiety szybowca w termice bym tym sprzetem chyba nie wypuścił. Wlasnie o to mi chodzi. Jak nie masz nic to warto taki sprzet kupic, ale zamieniac sprzet ze skylady, czy Focusa na to co Ty masz nie ma sensu. Pozdzdrawiam Baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soviet Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 no i te kwarce pierwszy kret i lipa kwarc do niczegoMa jakieś zakłócenia bo serwa drgają jak szalone[...] To samo mi dzisiaj facet powiedział w sklepie, może to być kwarc albo odbiornik za blisko jest regulatora. Najlepszym rozwiązaniem to kupienie ASW w wersji ARF i lepszej aparaturki jeśli kogoś stać na taki wydatek od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooozek Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Dziś dwa pakiety poszły, fajnie lata ten ASW-28, ale trzeba pilnować prędkości. Na silniku wspina się nie tak znowu szybko w górę, parę razy udało mi się go przeciągnąć, na szczęście wysoko. Faktycznie wysoka trawa i badyle (nie za grube) pomagają przy "nauce" lądowania, super amortyzują twardsze przyziemienia. Na okoliczność spotkań z wiosenną bujnością traw wzmocniłem krawędzie natarcia skrzydeł i steru wysokości taśmą zbrojoną. Ależ to fajny szybowiec! Jednak sterowanie nim wymaga dużej koncentracji. Sam raczej nie lata, trzeba go ciągle kontrolować, zwłaszcza przy podmuchach wiatru. Za to jest szybki i zwrotny, pętelki kręci piękne. Przy dużej prędkości wydaje piękny świst. Co do zakrętów - skręca :roll: ale prędkość musi być, mniej lotek a więcej kierunku - skręca płasko, więcej lotek minimum kierunku - kręci prawie że bokiem do ziemi - i tak w kółko... W moim zestawie oryginalna rurka węglowa (dźwigar) była kiepskiej jakości - nierówna grubość ścianek, dokupiona nowa rurka grubościenna różni się zdecydowanie, a niby taka sama... Pytanko: 1. w krórym miesjcu dajecie regulator - u mnie leżał pod pakietem i się zdziwiłem jak zmieniałem pakiet - mocno się nagrzał od regulatora. A nie bardzo jest go gdzie odsunąć od pakietu. 2. dokręcacie skrzydła do dźwigara ? 3. jak mocno wciskacie połówki w wycięcie w kadłubie ? nie chciałem robić tego "na żywca" i skrzydełka pomimo, że trzymały się razem, przemieszczały się względem kadłuba, były dość luźno osadzone. 4. do lataczy z KRK - gdzie są te łąki za makro ? to to samo co miejscówka w Toniach, oznaczona na modelarskiej mapie Polski ? A boeningi tam nie przeszkadzają jak schodzą do Balic ? 5. Jak się robi "pomógł" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlmtb Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Czy mógłbyś podać nazwę tego modelu, bo podlinkowałeś mnie do strony głównej producenta? Dzięki. Oczywiście chodziło mi o Mini Maga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soviet Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 1. w krórym miesjcu dajecie regulator - u mnie leżał pod pakietem i się zdziwiłem jak zmieniałem pakiet - mocno się nagrzał od regulatora. A nie bardzo jest go gdzie odsunąć od pakietu. Ja tak samo go kłade pod pakietem. 2. dokręcacie skrzydła do dźwigara ? Tak ale nie super hiper mocno 3. jak mocno wciskacie połówki w wycięcie w kadłubie ? nie chciałem robić tego "na żywca" i skrzydełka pomimo, że trzymały się razem, przemieszczały się względem kadłuba, były dość luźno osadzone. U mnie też nie chcą wchodzić do końca, mają troche luzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ropcios Opublikowano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 Witam wszystkich modelarzy, pilotów i obserwatorów Jestem po raz pierwszy na tym forum, ale czytam Wasze posty już trzeci tydzień (uffff). Pozwoliłem sobie na wpis bo tak jak Darek dopiero raczkuję a na podstawie tego co wyczytałem zakupiłem model szybowca ASW 28 do nauki latania. A że nie mam jeszcze żadnego doświadczenia w kierowaniu latającymi modelami rc to z rozpędu zamówiłem dwa modele ASW 28 (jeden na części zapasowe) i Cessnę 480 - wszystkie firmy Pelikan. I w związku z tym może ktoś mi pomoże i podpowie, czy silnik, regulator, ogniwa, serwa i pozostałe elementy z ASW 28 można przełożyć do modelu szybowca ASW 15 Robbe. Mimo, że jestem jeszcze totalnie zielony to szybko postaram się nadrobić stracone lata ;o) Pierwsze loty planuję na przyszły tydzień. Na pewno będzie dokumentacja foto ;o) Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Witam Ropcios możesz te wszystkie elektroniczne bebechy przełożyć do innego modelu. Patrząc na aparaturę od ASW-28 raczej zmieniłbym ją w przyszłości na inną i tak stopniowo pozostałe podzespoły. To co jest w ASW-28 dobre jest na początek a w miarę jedzenia apetyt rośnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlmtb Opublikowano 16 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Witam wszystkich modelarzy, pilotów i obserwatorów Jestem po raz pierwszy na tym forum, ale czytam Wasze posty już trzeci tydzień (uffff). Witaj w klubie. Ten ruch z ASW28 na zapas to dobre posuniecie. :wink: Ja też tak postępuje to znaczy model do latania i magazyn części w postaci drugiego w szafie. Wbrew pozorom to niezła kalkulacja, wychodzi znacznie taniej niż kupowanie oddzielnie kadłuba czy skrzydeł, nie wspomnę o tym, że do wielu modeli części po prostu nie ma jak choćby do całej grupy popularnych szybowców CMPro. :| Jak to gdzieś wyczytałem „Każdy model ulegnie rozbiciu bądź uszkodzeniu to tylko kwestią czasu”. W związku z tym zapobiegliwie lepiej kupić dwa takie same modele, co w rezultacie zawsze wychodzi taniej. Co do wyposażenie z ASW i jego montażu w innym modelu nie wypowiadam się, natomiast samo radio, choć tandetne to jest nadspodziewanie dobre i nieczułe na złe traktowanie. To samo tyczy odbiornika. Mój zaliczył niezliczoną ilość katastrof w tym dwa wodowania, które skończyły się na dwudniowej sesji kaloryferowej, czyli suszeniu elektroniki i nic, dalej działa! Zasięg tego zestawu radio+odbiornik w zasadzie bez uwag. Latam tak wysoko, że model wydaje się bardzo malutki i co ważne nigdy nie złapałem żadnych zakłóceń. Myślę, że aparatura, choć jest podstawowa i tak naprawdę niczego więcej w niej nie ma to jest dostatecznie dobra, ale tylko do prostych modeli. Jeżeli będziesz chciał latać to niestety 4 kanały to za mało wiec i tak w przyszłości kupisz pewnie coś lepszego. :wink: Pozdrawiam Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ropcios Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Dzięki za informację, bo już myślałem, że trochę przegiąłem jak na początek Jeszcze nie wiem jak będzie na pewno, ale plan mam taki, że jak nabiorę wprawy to zamierzam iść w kierunku motoszybowców dających możliwość latania w termice. Teren wokół mnie jest bardzo płaski więc aby dłużej polatać to tylko motoszybowiec bo do holowania jeszcze długa droga przede mną Wojtek mam nadzieję, że będziesz rozwijał swój wątek z Ventus- 2HX 2600. Również myślę o makietach szybowców ale chyba w tym roku pozostanę na zbieraniu opinii na ich temat. Może w przyszłym roku bo wydatków będzie dużo Mam jeszcze pytanko bo ASW 28 dotrze do mnie w tym tygodniu, tylko nigdzie nie doczytałem co z mocowaniem skrzydeł. Czy do transportu częste zdejmowanie skrzydeł nie pogarsza mocowania ? Może już przy składaniu warto coś przerobić ? Jak mi podpowiecie to jeszcze uda mi się zamówić te dodatkowe części Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Dużo kleju i taśmy :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.