Market Opublikowano 13 Grudnia Opublikowano 13 Grudnia Witajcie Mam taki dziwny objaw w quadro. Silniki i śmigła poustawiałem parami przeciwbieżnie. I przy próbach "naziemnych" mam tak: - Jeżeli przechylam w lewo to śmigła z lewej słychać jak przyspieszają i podnoszą z powrotem lewą stronę do poziomu. I tak samo jest w prawo, do przodu i do tyłu. - Ale jeżeli obrócę np. w lewo, to też słychać, że któreś śmigła mają zwiększone obroty, ale quadro chce jeszcze dalej obracać się w lewo, zamiast korygować w prawo. Ktoś może podpowiedzieć o co chodzi?
Elvis Opublikowano 13 Grudnia Opublikowano 13 Grudnia Pierwsze co mi przyszło do głowy to sprawdzić orientację fc i prawidłowość kierunków obrotów silników. Jeśli konfigurujesz w betaflight to masz podgląd na ruchy i orientację quada oraz pracę poszczególnych silników - tam jest ok?
Market Opublikowano 14 Grudnia Autor Opublikowano 14 Grudnia Nie mam betaflight, a orientacja FC miałaby znaczenie dla przechyłów, a nie dla obrotów - a z przechyłami jest OK. No chyba, że FC byłby w ogóle do góry nogami - ale tu jest OK. Ale natchnąłeś mnie z tymi kierunkami obrotów silników. Sprawdzę.
japim Opublikowano 15 Grudnia Opublikowano 15 Grudnia Pokaz ten wynalazek. To samodzielnie złożony Quadro czy ze sklepu? Przy obrotach też silniki beda przyspieszać/zwalniać bo kompensują obrót momentem obrotowym szybciej obracających się smigiel. Może ktoś zemienil lokalizację silników bo oprócz lewo/prawo silniki maja być przód tył i też mają się kręcić w odpowiedni sposób. Więc jak wspomniano wcześniej po podłączeniu do programu konfiguracjnego będzie info który silnik z którymi obrotami gdzie. A tak to zgadywanka...
Elvis Opublikowano 15 Grudnia Opublikowano 15 Grudnia W dniu 13.12.2024 o 23:46, Market napisał: Jeżeli przechylam w lewo to śmigła z lewej słychać jak przyspieszają i podnoszą z powrotem lewą stronę do poziomu. I tak samo jest w prawo, do przodu i do tyłu. Zrozumiałem że robisz to przy pomocy radia a ty jednak ręcznie wymuszasz więc reakcje są ok. Dokładnie, pokaż ten wynalazek.
Market Opublikowano Poniedziałek o 17:06 Autor Opublikowano Poniedziałek o 17:06 Dostałem do złożenia po remoncie mechanicznym. Wcześniej latał ok, a w elektronice (w tym w montażu FC) i w kablach (oprócz silnikowych) nic nie było zmieniane. To jest na ramie F450. I faktycznie problem był w kierunkach silników. Po zmianie obrotów wszystkich silników na przeciwne (zamiana 2 kabelków w każdym silniku) zaczęło być ok. Myślałem, że wystarczy, że będą parami przeciwbieżne, ale okazuje się, że ważne są też kierunki każdego z silników.
Rekomendowane odpowiedzi