olo Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Od pewnego mam na warsztacie taki model,pajperka chyba jeszcze nie miałem i postanowiłem nadrobić zaległości. Będzie miał wg.planu 273,5 cm rozpiętości silnik jaki do niego wstawię to 26cm benzyna a później 40 cm benzyna. Planuje tak rozmieścić wyposażenie żeby było można przesuwając zasilanie RC i zapłonu odpowiednio wyważyć model. Zmieniłem konstrukcje stateczników i sterów.Nie podobały mi się tak szerokie listwy nadające kształt i trochę szkoda było mi materiału na takie rozwiązanie. Moje listwy to klejonka gięta na mokro i nad parującym czajnikiem Składają się z 1 listwy sosnowej i 3 balsowych. Do gięcia i późniejszego klejenia zrobiłem odpowiednie szablony z 2 warstw pyty pilśniowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz P. Opublikowano 21 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Darku 40ccm. benzyna toż to będzie szło w górę jak rakieta aż nie miło patrzeć no chyba że za nim poleci na holu szybowiec na 5m. rozp. skrzydeł ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 21 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Cos czuje ze lamelowanie (tak to sie chyba nazywa wyjdzie ci pieknie Darku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 22 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Janusz,teraz chyba taka moda że jak masz większy szybowiec to mus zbudować swój holownik.Nie jestem pierwszy na forum z takim rozwiązaniem Mam zamiar podczepić Pirata 1/4 a pilota do swojego holownika chyba znajdę w Pile. ps. Grzesiu tego i tak nie będzie widać ale jestem zaskoczony sztywnością i wytrzymałością tych trzech listw balsowch 11x2 + 1 sosnowa 11x2. No może to lepiej wyglądać po oklejeniu bo takie węższe listwy będą bardziej przypominać rurki z których był w samolocie statecznik zrobiony. Takich dużych elementów w ten sposób nie robiłem,kiedyś statecznik pionowy w RWD-5bis i może jeszcze coś drobnego. Statecznik ma z 80 cm rozpiętości,w taki sam sposób zrobię zakończenia skrzydeł. ps. Kratownice kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Depesz Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Witam. Stateczniki bajka :shock: , piękna robota. Mam również Piperka ćwiartkę, ale z Hangar 9. Może za parę lat będę umiał tak "rzeźbić". Będę obserwował całą relację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 No ślicznie i w ogóle. Ale powiedz mi Olo, czy będziesz przewoził piperka w Tico czy Tico Piperkiem? 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 jako iz jestem zwolennikiem retro i wystjacych cylindrów, powiem ci ze OS 120 4T na 2,8m jest w sam raz. No wiadomo ze najlepszy by był Pegasus FT 300 kub któas z pokrewnych jego produkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 31 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Cześć Maciej,nie mierzyłem ale może kadłub wejdzie do środka? Zainwestuje w bagażnik i będę woził na dachu ,głupio to będzie wyglądało ale taniej niż wymiana auta Też bym chciał taki sinik wstawić ale nie mam i nie wstawię ,zresztą to nie jest makieta ani nawet półmakieta,trudno mi nawet powiedzieć jaki to stopień podobieństwa ma mieć wg.planów bo są bardzo uproszczone co mi zresztą w tym wypadku pasuje. Zresztą to Super Cub i tu cylindry silnika nie wystają ps. Tak wygląda kadłub jeszcze przed połączeniem przodka z tył.... Jednocześnie robię trociny produkując żeberka skrzydeł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Coś ruszyło z modelem ? Skąd wziąłeś plany ? Z jakiej balsy robisz żeberka do skrzydeł ? Przepraszam że tyle pytań na raz ale też planuję zbudować Pipera ćwiartke jako holownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Opublikowano 4 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2009 Zainwestuje w bagażnik i będę woził na dachu ,głupio to będzie wyglądało ale taniej niż wymiana auta . Nie bedzie głupio. Jakiesz 15 lat temu jak były jedne z pierwszych pokazów 1 PLM Warszawa Jurek Dzięcioł wiózł takiego Piperka na dachu "malucha" z Warszawy do Janowa gdzie owe pokazy były. Prawie 50km, byc moze ZGzz miał uruchomiony w Piprze by maluszek miał siłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.