Jerzy Markiton Opublikowano Środa o 20:00 Opublikowano Środa o 20:00 Przy tej samej masie więcej sztywności uzyskałbyś, gdyby przekątna łączyła i natarcie (spływ) i rozpórkę. Mam nadzieję, że nie kleisz cyjakiem ? I trójkąciki we wcześniej wskazanych miejscach zrób... i wklej ! - Jurek 1
hubert10 Opublikowano Czwartek o 05:26 Autor Opublikowano Czwartek o 05:26 9 godzin temu, Jerzy Markiton napisał: Przy tej samej masie więcej sztywności uzyskałbyś, gdyby przekątna łączyła i natarcie (spływ) i rozpórkę. Mam nadzieję, że nie kleisz cyjakiem ? I trójkąciki we wcześniej wskazanych miejscach zrób... i wklej ! - Jurek A czym sie klei? Klejem białym? Wikol? Czy ca rzadki? Dziś rano sprawdziłem jak to wygląda i jest to bardzo mocny element jeżeli chodzi o wyginanie itd ale o wibracje nie wiem
arek1989 Opublikowano Czwartek o 05:43 Opublikowano Czwartek o 05:43 Na stykające się powierzchnie, "czoło" listewki, Pattex Express. CA możesz dodać w narożnikach. 1
hubert10 Opublikowano Czwartek o 05:46 Autor Opublikowano Czwartek o 05:46 2 minuty temu, arek1989 napisał: Na stykające się powierzchnie, "czoło" listewki, Pattex Express. CA możesz dodać w narożnikach. Ale ogólnie jest dobrze czy coś jest źle? Ten statecznik zrobiony?
arek1989 Opublikowano Czwartek o 06:54 Opublikowano Czwartek o 06:54 W trenerku typu Telemaster jest akceptowalny, ja bym zostawił. Następnym razem zmień docięcie skośnych listewek, żeby stykały się z dwoma powierzchniami. Listewkę na natarciu zrób tak jak na spływie i zeszlifuj do docelowego kształtu. Środkową część dałbym włóknami w innym kierunku, ale nie jestem pewien czy tak faktycznie jest lepiej dla mnie tak jest jakoś naturalniej. Takie ułożenie włókien usztywnia ster po szerokości, a nie rozpiętości. 1
hubert10 Opublikowano Czwartek o 09:02 Autor Opublikowano Czwartek o 09:02 Zastanawiam się czy nie zrobić sobie nowego kadłuba? W starym jest sporo rzeczy które mi się nie podobają + balast 300g załem żywica 5min i ciężko go wyjąć bez znaczego uszkodzenia dziobu... Szybciej zrobię nowy kadłub niż robienie poprawek w starym... zerwałem usterzenia a oni i tak jest ciężki na ogon tu trzeba było by albo przyjąć jego wagę że będzie ciężki albo coś zmienić w planie..? Bo to trochę teraz taka brudna robota i mocny remont a czy jest sens tak się pchać? Jak mogę zrobić nowy lepszy? I czy opłaca się wogule go robić tak z balsy 3mm całego czy jak będzie coś w stylu konstrukcyjnie zrobionego kadłuba to będzie lżejszy?
arek1989 Opublikowano Czwartek o 10:10 Opublikowano Czwartek o 10:10 3mm na kadłub wydaje się być ok. Tylko to nie może być twarda balsa. Zobacz na te plany Vipana. Tam też jest kadłub z pełnych desek. Celuj w wagę poniżej 1000g Vipan-1110mm.pdf https://modelservis.websnadno.cz/Vipan-E.html 1
Jerzy Markiton Opublikowano Czwartek o 11:10 Opublikowano Czwartek o 11:10 Jeżeli zdecydujesz się na nowy kadłub to pokrycie z góry i dołu daj słojami w poprzek. Boki zostaw z 3mm balsy a górę i dół - wystarczy w zupełności 1,5 - 2mm. Chyba, że będziesz chciał zaokrąglać przekrój. Balsę użyj jak najlżejszą. Wręga silnikowa - ze sklejki. Miejsce mocowania podwozia możesz (powinieneś) w takim przypadku wzmocnić kawałkami sklejki. 1-1,5mm wystarczy. Ale można za skrzydłem zrobić kratownicę z listewek 5x3mm, tak jak w Wicherku. Kleić Wikolopodobnym. Czy to będzie Pattex, czy Uhu czy Bison (bywają w Action) - nie ma znaczenia. Mnie się sprawdził Uhu Ekspress - dobrze się szlifuje gdy trzeba doczyścić miejsce klejenia. Rzadki CA na balsę słabo się nadaje. Jeżeli musisz to średni lub gęsty. Rzadkiego używam zamiast szpilek czy gwoździ, żeby przytrzymać w żądanej pozycji na czas schnięcia Wikolu. O.K. Arek dobrze radzi to ja się wyłączam. Za dużo radzących tylko namiesza Ci w głowie. - Jurek 1
Ares Opublikowano Piątek o 15:30 Opublikowano Piątek o 15:30 W dniu 22.10.2025 o 10:43, arek1989 napisał: tnę wszystko na pile proxxona. Ciężko jednak oczekiwać od piętnastolatka, żeby miał budżet na zakup piły za ~800zł. Arek a jakiej piły konkretnie używasz? W dniu 23.10.2025 o 11:02, hubert10 napisał: Bo to trochę teraz taka brudna robota i mocny remont a czy jest sens tak się pchać? Jak mogę zrobić nowy lepszy? Twoja decyzja: można poprawić stary albo zrobić nowy ale wtedy tak jak radzi kolega powyżej. Możesz też w nowym kadłubie wydłużyć nos z 30- lub 40mm , pomoże w wyważeniu modelu. Jeśli nie latasz w przygodnym terenie to kratownica tylnej części kadłuba to dobry pomysł. 1
hubert10 Opublikowano Sobota o 10:36 Autor Opublikowano Sobota o 10:36 19 godzin temu, Ares napisał: Arek a jakiej piły konkretnie używasz? Twoja decyzja: można poprawić stary albo zrobić nowy ale wtedy tak jak radzi kolega powyżej. Możesz też w nowym kadłubie wydłużyć nos z 30- lub 40mm , pomoże w wyważeniu modelu. Jeśli nie latasz w przygodnym terenie to kratownica tylnej części kadłuba to dobry pomysł. Za niedługo zrobię długi wpis z opisem planu budowy 1
arek1989 Opublikowano Niedziela o 19:07 Opublikowano Niedziela o 19:07 W dniu 24.10.2025 o 17:30, Ares napisał: Arek a jakiej piły konkretnie używasz? Proxxon KS 230 Tu temat z opiniami: Przesadziłem trochę z ceną, bo widzę, że można za 409zł kupić. 1
Rekomendowane odpowiedzi