Atomizer Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca Szukam małego pakietu 3s ! Znalazłem najmniejszy do kupienia i ma 300mAh waży 26g. Ale dla mnie to za dużo. Chciałabym znaleźć taki 150-200mAh. Ale nie znalazłem. A mam pytanie takie czy z trzech pakietów 2s 150mAh mogę sam bez problemu zrobić 2 pakiety 3s? Bo tu chodzi o wagę ! Pakiet 150mAh 2 s waży 10g to 3s 150mAh ważył by około 15g.
mike217 Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca Możesz jesli uda sie rozdzielic ogniwa bo są sklejane . Potrzebujesz tez przewód balansera z wtyczka 4 pinową . Lutowanie tych wyprowadzeń łatwe nie jest bo jedno bywa aluminiowe .
Atomizer Opublikowano 3 Marca Autor Opublikowano 3 Marca Hmmmm... trzeba będzie rozbebeszyć i popatrzeć co ma w środku. A tak się zastanawiam z 1s zrobić 3s, ale te 1s mają jakąś płytkę zazwyczaj i dużo drożej wychodzi bo są droższe na rynku.
japim Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca Chyba prosciej bedzie zrobic pakiet 3s z 3 oddzielnych ogniw polaczonych szeregowo -nie musisz robic pakietu - po prostu zlutuj przewody. No chyba ze potrzebujesz mikro rozmiaru 1
Atomizer Opublikowano 3 Marca Autor Opublikowano 3 Marca 38 minut temu, japim napisał: Chyba prosciej bedzie zrobic pakiet 3s z 3 oddzielnych ogniw polaczonych szeregowo -nie musisz robic pakietu - po prostu zlutuj przewody. No chyba ze potrzebujesz mikro rozmiaru Tu chodzi o wagę. Teraz używam 2s 150mAh i waży on 10g. Jak dodał bym jedno ogniwo to będzie 15-16g. Zastanawiam się bo li-pol 1s mają jakąś płytkę w środku czego nie ma w 2s np. Jak to łączyć i później ładować...? Druga sprawa to cena ! U tego samego sprzedawcy dwa li-po 1s 150mAh kosztują 28zł a jeden li-pol 2s 150mAh 23zł. 5zł różnicy. Chcąc zrobić 3 pakiety 3s 150mAh muszę kupić 9 pakietów 1s to będzie 126 zł lub jak się da przerobić z 2s to 5 pakietów 2s 150mAh co daje 115 zł. 11 zł taniej wychodzi przerobić z 2s. 2
Atomizer Opublikowano 4 Marca Autor Opublikowano 4 Marca 16 godzin temu, BINIU 98 napisał: DUALSKY 11.1V/ 180mAh 50C/5C ULTRA Oooo ooo oo tak taki tylko w opisie sprzeczność 😅 Akumulator Li-Pol firmy Dualsky. Podstawowe cechy: 2 ogniwa Li-pol 180 mAh napięcie 7.4V prąd rozładowania: ciągły 50C (9A) wyjście do balansera fabrycznie zamontowany konektor JST wymiary: 44x12x18 mm waga: 15 g
BINIU 98 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca 12 godzin temu, Atomizer napisał: Oooo ooo oo tak taki tylko w opisie sprzeczność 😅 Akumulator Li-Pol firmy Dualsky. WITAJ ,Błąd w opisie . akumulator Dualsky 180mAh ULTRA 50C/5C 11.1V - Nastik
Atomizer Opublikowano 5 Marca Autor Opublikowano 5 Marca Co my tu mamy 🤔 Dwa pakieciki jeden połączony szeregowo 7,4V o pojemności 150mAh a drogi równolegle o pojemności 440mAh. Jak coś źle pisze to niech ktoś poprawi bo zawsze mi się myli i nie wiem które to szeregowe a które równolegle i muszę zajrzeć w internet. W tym oakiecie 3,7V jest jakaś płytka! Po co ona jest ? Do czego służy? Ten oakiet ma 440mAh przy 3,7V a wagę taka sama jak ten 150mAh. Można z niego zrobić 7,4V i 220mAh. Obecnie ma na celi 3,56V i leży kilka lat nieużywany. Nie pamiętam z jakiego urządzenia go wymontowałem. Zastanawiam się czy się nadaje do napędzania silnika I jaki ma prąd rozładowania taki akumulatorek. Zastanawiam się czym go ładować i po co ta płytka?
Grzesiek Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Ta płytka to BMS chroni aku przed przeładowaniem i zbyt głębokim rozładowaniem,odcinajac napięcie.Jak byś chciał zbudować pakiet z takich ogniw to wywal tą płytke. 1
Atomizer Opublikowano 6 Marca Autor Opublikowano 6 Marca 13 godzin temu, Grzesiek napisał: Ta płytka to BMS chroni aku przed przeładowaniem i zbyt głębokim rozładowaniem,odcinajac napięcie.Jak byś chciał zbudować pakiet z takich ogniw to wywal tą płytke. No właśnie taką info. chciałem usłyszeć. Ale zauważyłem, że te płytki są tylko w 1s 3,7V, a w 2s już ich nie ma i raz pakiecik 2s 7,4V GT rozładował mi się do 2,6V na celę podczas lotu samolocikiem. Ale się nie uszkodził bo działa do dziś. Mam gdzieś w pudełku ładowarki 1s do li-pol. Podejrzewam, że jak by użyć tej ładowarki to ta płytka w tym pakieciku 1s jest już zbędna i można ją też wylutować. Czy każdy pakiecik 1s musi mieć taką płytkę niezależnie jaką ładowarkę będzie się używać do ładowania ( z zabezpieczeniem czy bez zabezpieczenia). 13 godzin temu, Grzesiek napisał: Ta płytka to BMS chroni aku przed przeładowaniem i zbyt głębokim rozładowaniem,odcinajac napięcie.Jak byś chciał zbudować pakiet z takich ogniw to wywal tą płytke. A tak, będę chciał zrobić pakiecik 2s z tych dwóch ogniw jak tylko dostanę przesyłkę z konektorami.
japim Opublikowano 6 Marca Opublikowano 6 Marca Ta płytka to BMS. Pilnuje aby cela nie naładowała się ponad 4.2 i nie rozładowała poniżej jakiegoś poziomu. Te pakieciki ładowane są glupiotkimi kablami usb które nie mają w sobie żadnej logiki. Bms wewnątrz pakietu odcina dopływ prądu gdy napiecie osiągnie docelowa wartość. 1
Atomizer Opublikowano wczoraj o 08:38 Autor Opublikowano wczoraj o 08:38 Udało mi się zrobić pakiecik 2s z 1s. Naładowany do 8,2V. Poddany próbie. Dało się zrobić 2s więc pewnie i 3s też da się zrobić z dwóch 2s. Spodziewać się nie wiadomo czego po tym pakiecie 2s to lekka przesada. Nie wiadomo z czego wyjęty i nie ma tej mocy co pakiety lotnicze. Silnik EMAX CF2805 na regulatorze 20A to chodził może pół minuty. Poddam go jeszcze testom na silniku 1504 2700KV regulator 10A. Waga 11g.
Atomizer Opublikowano 14 godzin temu Autor Opublikowano 14 godzin temu Pakiecik fajny ale nie daje rady nawet do mini modeli które buduję teraz. Nie wiem jakie ma C taki pakiet. Silnik 1504 na regulatorze 10A chodzi może pół minuty i na celi jest już 3,5V. Po odłączeniu napięcie wzrasta do 4,0V. Posłuży do innych celów.
Rekomendowane odpowiedzi