Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć Koledzy majsterkowicze, modelarze.
Od 30 lat klepię modele. Obecnie od 15 lat w wolnym czasie zajmuję się budowaniem Polskich modeli maszyn budowlanych z HSW w skali 1:43,5.

Czuje mały niedosyt że są to modele statyczne. Dlatego wdrażam w życie projekt który tli się w głowie od 2 lat. A jest nim Ładowarka Ł-35 w skali 1:8 sterowana RC z pełną hydrauliką i napędami.
Znam programy grawiczne 2D i 3D mam do dyspozycji bardzo dobre drukarki 3D SLA , tokarki, CNC, spawarki, szlifierki.
W skrócie  jestem techniczno-mechaniczny.
Mój projekt zakłada budowę modelu tak by wszystko poukrywać. Tak by spoglądając na model  nie było w nim widać  silników elektrycznych, pomp czy akumulatorów.  
Do tego założenia są takie by większość modelu była metalowa. Rama aluminiowa dla redukcji  masy, kabina  oraz pokrywa silnika  mosiężna  gdyż  cienkie  blachy łatwiej mi jest polutować niż pospawać.    
Większość  modelu  zaprojektuję samodzielnie ale nie chcę wyważać otwartych drzwi, dlatego szukam podpowiedzi w kilku kwestiach.
  • Gdzie kupić elementy napędowe typu wnętrza dyfrów, przekładnie tryby.
  • Czy wiecie od czego można zastosować miniaturowe pompy  hydrauliczne.  
  • Potrzebna aparatura 8 -10 kanałów  Ale to temat na zdecydowanie później.  

Puki co  przekładnie dyfrów  planuję użyć od Traxxas 1:5 
Stawiam na jakość i wierność w odwzorowaniu oryginału. Więc żadnych tandetnych podzespołów.
Jestem otwarty na  sugestie i podpowiedzi. 

Opublikowano

Wczoraj dużo napisałem ale mało pokazałem. Dziś   pierwszy dowód, że coś tam się robi. Elementy żółte zaprojektowane tak by można było wyfrezować w aluminium.  Natomiast zielone  będą  drukowane w 3D.

ramaty.thumb.jpg.d7d4a5ddc068e060bc1a8d0662291730.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Długość całkowita modelu 96cm.  Rozstaw osi  w przybliżeniu 40cm. Szerokość łyżki  34cm.  Chętnie bym go zmniejszył do skali 1:10 ale boję się że w mniejszej skali będzie mi trudno   upchnąć wszystko w środku tak by nie  było tego widać. 

Opublikowano

Nie  wykluczam możliwości  potrzeby cięcia laserem. CNC nie  robi kątów  wklęsłych.  Zaokrągla zgodnie z użytym  frezem.  A ja jestem leniwy. :-D 

Opublikowano

Dziękuję. zawsze to człowiek coś podpatrzy. Natomiast nie bardzo wiem  ja ma działać zasada dyfra skoro każde koło ma swój silnik. Czy  elektronika  spowalnia jedną stronę  gdy  ładowarka zaczyna skręcać? 

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.