endriuRC Opublikowano 22 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2025 Kadłub nr 2 Ciut lepiej lecz nadal za szybko składam w całość. 2
endriuRC Opublikowano 24 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2025 Dziś produkcja kadłuba nr3 Podszedłem do tematu z duzo większą wiedzą... Czy się udało zobaczymy jutro wieczorem... Moja modelarnia w bloku to robienie przeciągu maksymalnego zeby nie śmierdziało i robota wre.. Po krótkim napiszę etap prac 1. 2x woskuje formę woskiem Polivaks N 2. Po wyschnięciu wosku nakładam PVA 3. Po wyschnięciu PVA maluje farbą z utwardzaczem formę 4. Jak farba sie zacznie utwardzać czyli jakieś 25-30min zaczynam nakładać w zakamarki żelkotem czyli żywicę z aerosilem a na resztę żywicę. Stosuję tkaninę 2x 80g splot skośny 2/2 ze sklepu Havel. Niedługo zrobię filmik od początku jak to wygląda. 3
Ares Opublikowano 24 Czerwca 2025 Opublikowano 24 Czerwca 2025 Pomimo przeciągu , kup sobie taką maskę: Półmaska ochronna 3M 6200 (rozmiar M-średni) Szkoda zdrowia a żywica która paruje pomimo dobrej wentylacji jednak część tego wdychasz. Nie wiem czym laminujesz , ale polecam tkaninę 48g/m2 , dobrze się układa i łatwo się przesącza. Lepiej dać więcej cienkich warstw niż jedną grubą. No ale to już jak kto woli. Fajnie ,że masz zapał i chce ci się budować. 1
endriuRC Opublikowano 25 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2025 Nie mam pojęcia co robię źle... Znowu mi do kopyta delikatnie w niektórych miejscach złapało żywice Kładłem 2x wosk Wosk-czekałem aż wyschnie-polerka i drugi raz to samo. Pozniej malowanie PVA Tak sie zastanawiam.. i jest pewna teoria. Gdy maluje pędzlem kopyto on po chwili zaczyna twardnieć i klei się do formy... W Tym momencie moze ściągac pva co powoduje właśnie klejenie się fo formy zywicy z farbą
pacek Opublikowano 25 Czerwca 2025 Opublikowano 25 Czerwca 2025 malowanie farby pędzlem to chyba nie najlepszy pomysł
endriuRC Opublikowano 25 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2025 18 minut temu, pacek napisał: malowanie farby pędzlem to chyba nie najlepszy pomysł Nie mam pistoletu lakierniczego i w tym jest problem 😕
Ares Opublikowano 25 Czerwca 2025 Opublikowano 25 Czerwca 2025 1 godzinę temu, endriuRC napisał: Gdy maluje pędzlem kopyto on po chwili zaczyna twardnieć i klei się do formy... Spróbuj zastosować do nakładania żywicy zamiast pędzla wąski wałeczek piankowy . A jeżeli malujesz formę to inaczej jak natryskowo nie da rady zrobić tego dobrze : może sróbuj malować sprayem ? Formę też bym woskował więcej razy ( może 3 lub 4 razy?) 1
endriuRC Opublikowano 26 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2025 8 godzin temu, Ares napisał: Spróbuj zastosować do nakładania żywicy zamiast pędzla wąski wałeczek piankowy . A jeżeli malujesz formę to inaczej jak natryskowo nie da rady zrobić tego dobrze : może sróbuj malować sprayem ? Formę też bym woskował więcej razy ( może 3 lub 4 razy?) Farba w sprayu 2składnikowa kosztuje 70zł trzeba ją wykorzystać odrazu bo zaschnie. Najlepiej zrobić np 5 kadłubów i później malować sprayem pytanie czy będzie dobrze kolor trzymał Waga kadłuba widoczna na zdjęciu
mirolek Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Jestem pod mega wrażeniem Twoich dokonań 👍 Świetna jakość kadłuba i dobra waga ... składaj skrzydła (chyba na zdjęciu widziałem komplet pokrytych rdzeni) i czas na test modelu w powietrzu. Przekonaj się, czy model o większej rozpiętości skrzydła spełni Twoje oczekiwania co do finalnej wagi, zwrotności i prędkości. ms 1
endriuRC Opublikowano 26 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2025 29 minut temu, mirolek napisał: Jestem pod mega wrażeniem Twoich dokonań 👍 Świetna jakość kadłuba i dobra waga ... składaj skrzydła (chyba na zdjęciu widziałem komplet pokrytych rdzeni) i czas na test modelu w powietrzu. Przekonaj się, czy model o większej rozpiętości skrzydła spełni Twoje oczekiwania co do finalnej wagi, zwrotności i prędkości. ms Pokryte rdzenie to dwie prawe połówki ale dorobię dwie lewe i mam komplet. Żaden problem trzeba tylko mieć motywację której mi zupełnie nie brakuje 😅.
Ares Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 14 godzin temu, endriuRC napisał: Farba w sprayu 2składnikowa kosztuje 70zł trzeba ją wykorzystać odrazu bo zaschnie. Najlepiej zrobić np 5 kadłubów i później malować sprayem pytanie czy będzie dobrze kolor trzymał Andrzej , ja miałem co innego na myśli: generalnie jest dobrze i nie ma się co czepiać ale Ty chyba malujesz laminat po wyjęciu z formy? Bo można spróbować zrobić tak: po dokładnym nawoskowaniu formy prysnąć formę cienką warstwą zwykłej jednoskładnikowej farby w sprayu ( zwykły akryl za 15 zł) i po wyschnięciu farby normalnie laminujesz a jak wyciągasz kadłub z formy to farba zostaje na laminacie i masz od razu wyrób z kolorem. To też można spróbować tak zrobić. Choć w sumie do modeli ACES to nie warto się za bardzo pieścić bo kraks jest sporo.
endriuRC Opublikowano 26 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2025 59 minut temu, Ares napisał: Andrzej , ja miałem co innego na myśli: generalnie jest dobrze i nie ma się co czepiać ale Ty chyba malujesz laminat po wyjęciu z formy? Bo można spróbować zrobić tak: po dokładnym nawoskowaniu formy prysnąć formę cienką warstwą zwykłej jednoskładnikowej farby w sprayu ( zwykły akryl za 15 zł) i po wyschnięciu farby normalnie laminujesz a jak wyciągasz kadłub z formy to farba zostaje na laminacie i masz od razu wyrób z kolorem. To też można spróbować tak zrobić. Choć w sumie do modeli ACES to nie warto się za bardzo pieścić bo kraks jest sporo. Ja maluje w formie dwuskładnikową pędzlem dlatego wychodzi taki gniot. Właśnie będę chciał spróbować zwykłą farbą prysnąć i zobaczę czy paliwo będzie ją zżerać. 4-ty kadłub zrobiony oby był lepszy od poprzedniego. 1
Ares Opublikowano 27 Czerwca 2025 Opublikowano 27 Czerwca 2025 17 godzin temu, endriuRC napisał: Ja maluje w formie dwuskładnikową pędzlem dlatego wychodzi taki gniot. Właśnie będę chciał spróbować zwykłą farbą prysnąć i zobaczę czy paliwo będzie ją zżerać. Aha , no to spoko i wcale nie wychodzi gniot : jest całkiem dobrze a w combacie nie ma sensu za dużo kombinować.
endriuRC Opublikowano 27 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2025 5 minut temu, Ares napisał: Aha , no to spoko i wcale nie wychodzi gniot : jest całkiem dobrze a w combacie nie ma sensu za dużo kombinować. Generalnie chodzi o to by znaleźć technologię produkcji skrzydeł czy tez kadłuba powtarzalną w 100%. Wszelkie udogodnienia w postaci szablonów i innych narzedzi pomocniczych dedykowanych pod model bardzo ułatwiają technologię ale aby dojsc do tego trzeba troszke czasu. Na ten moment jestem przed produkcją skrzydeł i jeszcze tutaj muszę się zmierzyć poraz pierwszy z całą procedurą lecz dla chcącego nic trudnego. Mam nadzieję że za tydzień pierwsza Nakajima z mojej ręki wzniesie się w powietrze i będę mógł otworzyc szampana picollo 🤣
endriuRC Opublikowano 27 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2025 Kolejny kadłub juz w ręku Wyszedł fenomenalnie Tutaj troszke wzmocniłem przód co dało ciut większą wagę ale nie jest źle 147g jest dobrą wagą. Malowanie pędzlem jest daremne muszę kupic pistolet lakierniczy. 2
Ares Opublikowano 27 Czerwca 2025 Opublikowano 27 Czerwca 2025 A jaką technologię chcesz zastosować przy budowie płatów?
endriuRC Opublikowano 27 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2025 9 minut temu, Ares napisał: A jaką technologię chcesz zastosować przy budowie płatów? Styropian kryty fornirem
Ares Opublikowano 27 Czerwca 2025 Opublikowano 27 Czerwca 2025 19 minut temu, endriuRC napisał: Styropian kryty fornirem No to powinno pójść w miarę szybko. Jeżeli rdzenie będziesz ciął sam to czasu na opanowanie techniki trzeba nieco więcej , a jeśli będziesz korzystał z gotowych to nie powinno być większych problemów. Parę zdjęć z które mogą się przydać: obaz 4.doc obraz 1.doc obraz 2.doc obraz 3.doc Oklejanie balsą rdzenia skrzydła styropianowego.doc 1
endriuRC Opublikowano 27 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2025 40 minut temu, Ares napisał: No to powinno pójść w miarę szybko. Jeżeli rdzenie będziesz ciął sam to czasu na opanowanie techniki trzeba nieco więcej , a jeśli będziesz korzystał z gotowych to nie powinno być większych problemów. Parę zdjęć z które mogą się przydać: obaz 4.doc 83 kB · 1 pobranie obraz 1.doc 101 kB · 2 pobrania obraz 2.doc 105 kB · 1 pobranie obraz 3.doc 73 kB · 1 pobranie Oklejanie balsą rdzenia skrzydła styropianowego.doc 1.32 MB · 2 pobrania Dzięki ! Bardzo przydatne informacje.
Ares Opublikowano 27 Czerwca 2025 Opublikowano 27 Czerwca 2025 38 minut temu, endriuRC napisał: Bardzo przydatne informacje. Kiedyś znalazłem te zdjęcia w internecie i sobie zapisałem na dysku. Uczyłem się m.im. z tego. Zamiast ścisku stosuję obciążenie w postaci betonowych 20kg bloczków ale myślę ,że takie deski ze śrubami są lepszym pomysłem. Fornirem nigdy nie robiłem ale balsą tak i po wykonaniu takich płatów zupełnie zrezygnowałem ze skrzydeł żeberkowych krytych folią. To jest mocna solidna i szybka technologia w sam raz do combatu. Jak robić masz na filmach Mirka ja tylko dodam ,że warto rozprowadzać klej wałeczkiem piankowym bo jest wtedy równomierna warstwa kleju a i wagowo wychodzi fajnie. Deskę montażową polecam kupić sobie kamienny parapet: ciężkie to jak cholera ale płaszczyzna jest idealnie równa i prosta. Do domu się nada a do Tira w trasę to już musisz coś lżejszego brać🙂 Podziwiam zapał ,że w przerwach jeszcze masz siłę robić modele. 2 1
Rekomendowane odpowiedzi