Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy potrzebuję pomocy mam YAKA 130 90mm 6s z feewing model bardzo fajny zrobiłem nim dwa loty i stwierdzam że lot przy pakiecie 6s 5000 jest bardzo krótki pierwszy trwał trzy minuty z lądowaniem a drugi jedną minutę w drugim zaczołem bardziej podkręcać obroty i niestety zle się to skończyło brakło prądu pytanie czy ktoś ma taki model i podzieli może ja mam zbyt słaby pakiet nie mam pojęcia to jest mój pierszy taki model i nie wiem jak to ugryść może ktoś z was miał z takim modelem doczynienia 20250106_193316.thumb.jpg.80be429973d3226619e0f881bffb187f.jpg

Opublikowano

Zapewne bateria niedomaga. Nie masz innej zeby porownac?

Zrob prosty test: odpal model na stole z naladowana bateria i woltomirzem wpietym w gniazdo balansera. Daj pelen gaz (trzymaj model :)), obserwuj napiecie. Jesli mocno spada (jakos ponizej 3.7V na ogniwo) od razu, to masz przyczyne.

Opublikowano

Pakiet nowy kupiony trzy razy ładowany ale spradzę jeszcze tak jak kolega napisał ale sprawdzałem ile amper pobiera przy pełnym gazie i było ponad 120 model jest ciężki jak na piankę szukam jakiegoś rozwiązania bo model lata ładnie ale bardzo krótko i wolno pakiet mam 5000 30c 

Opublikowano

Do EDF'ow raczej uzywaj pakietow o wyzszym C, >60.  Jakiej firmy jest ten pakiet?  Jesli Twoja ladowarka podaje pojemnosc to rozladuj do Storage a potem naladuj i zobacz czy rzeczywiscie jest 5000mAh.  Mozesz tez sprawdzic balance i.e. roznice w napieciach na wszystkich ogniwach.

Opublikowano

Sprawdzę jeszcze dzisiaj w sumie myślałem że strczy na około 5min lotu a tak to trzeba się bardzo pilnować bo szybko prąd ucieka przez to szukam jakiegoś rozwiązania 

Opublikowano

Panowie  po testach tak jak proponowaliście bateria wygląda że jest wporządku 2:34 min na tyle starcza prądu rozładowanie na poziomie 3.6 na każdą cele równiutko a po naładowaniu wygląda tak jak na zdjęciu jeszcze sprawdziłem na wadze jaki ciąg ma wyszło mi 2.130kg przy maxymalnym gazie na połowie około 1 kg nie wiem czy to dobrze czy słabo a model waży 4kg nie wiem czy to dobry ciąg 

20250720_203226.jpg

20250720_203252.jpg

Pytanie czy do tego regulatora można podpiąć pakiet 8s może to coś zmieni no i czy ten ciąg jest wystarczający do tej masy modelu lecieć leci ale jak zwiększyć ciąg tej turbiny tak się zastanawiam może za ciężki jest ten model do tej turbiny w sumie były dwie wersje 6s i 8s freewig wypuścił 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.07.2025 o 05:18, Tomasz90 napisał:

Panowie  po testach tak jak proponowaliście bateria wygląda że jest wporządku 2:34 min na tyle starcza prądu rozładowanie na poziomie 3.6 na każdą cele równiutko a po naładowaniu wygląda tak jak na zdjęciu jeszcze sprawdziłem na wadze jaki ciąg ma wyszło mi 2.130kg przy maxymalnym gazie na połowie około 1 kg nie wiem czy to dobrze czy słabo a model waży 4kg nie wiem czy to dobry ciąg 

20250720_203226.jpg

20250720_203252.jpg

Pytanie czy do tego regulatora można podpiąć pakiet 8s może to coś zmieni no i czy ten ciąg jest wystarczający do tej masy modelu lecieć leci ale jak zwiększyć ciąg tej turbiny tak się zastanawiam może za ciężki jest ten model do tej turbiny w sumie były dwie wersje 6s i 8s freewig wypuścił 

No to oznacza, ze bateria jest 3.77Ah a nie 5Ah.

Wlasnie wczoraj przyszly 4 baterie do mojego PZL 38 Wilk.  Podobna sprawa: 5Ah sa tylko 3Ah a 4Ah sa tylko 2.4Ah. Dziwne bo oba rodzaje baterii sa dokladnie 60%.  Sprawdzilem dzisiaj rano latajac FMS Mustang D i loty byly tylko 3-4min kiedy voltage spadl do 15.3V.  Poprzednio, 10-12min na innych bateriach.  Bede musial reklamowac. 

Edytowane przez Andrzej Klos
Opublikowano

Masakra nie znam aię aż tak ale  kupiłem u nas w sklepie modelarskim czyli muszę kupić inny pakiet masakra a co do tego ciągu nie jest on zbyt mały 2kg a model waży cztery 

Opublikowano
6 godzin temu, Andrzej Klos napisał:

No to oznacza, ze bateria jest 3.77Ah a nie 5Ah.

Jak na moje, to w trakcie ładowania "weszło" 3,77 Ah więc aku jest jak najbardziej ok.

Tak jak z pozostałymi Twoimi pakietami.

Opublikowano

Może i można, może i nie. Nikt Ci tego nie powie nie znają dokładnego typu ESC. Niby tam jest HobbyWing, ale ich "odmian" też jest bez liku.

Może i ESC wytrzyma 8S, ale czy edf jest przystosowany do takiego zasilania?

Skoro producent podaje zasilanie = 6S to tego bym się trzymał i nie kombinował.

Na rcgroups jest temat z upgradem na 8S, trzeba przewertować temat

https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?1759735-Ready2fly-Yak130&highlight=Freewing Yak 130 90mm

Opublikowano
38 minut temu, Jerzy_R napisał:

Może i można, może i nie. Nikt Ci tego nie powie nie znają dokładnego typu ESC. Niby tam jest HobbyWing, ale ich "odmian" też jest bez liku.

Może i ESC wytrzyma 8S, ale czy edf jest przystosowany do takiego zasilania?

Skoro producent podaje zasilanie = 6S to tego bym się trzymał i nie kombinował.

Na rcgroups jest temat z upgradem na 8S, trzeba przewertować temat

https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?1759735-Ready2fly-Yak130&highlight=Freewing Yak 130 90mm

A co myślisz o ciągu wyszedł mi 2kg a model waży 4kg nie jest to zbyt mały ciąg 

Opublikowano
1 godzinę temu, Jerzy_R napisał:

Jak na moje, to w trakcie ładowania "weszło" 3,77 Ah więc aku jest jak najbardziej ok.

Tak jak z pozostałymi Twoimi pakietami.

Dlaczego uwazasz, ze jest to OK, jesli w trakcie ladowania weszlo 3.77Ah a bateria jest 5Ah?  Czy nie powinno wejsc 5Ah.

Moj model lata teraz tylko 3-5min na moich niby 5Ah i 4Ah a na poprzednich bateriach 3 razy dluzej...   

Opublikowano
49 minut temu, Tomasz90 napisał:

A co myślisz o ciągu wyszedł mi 2kg a model waży 4kg nie jest to zbyt mały ciąg

Wydaje się mało, ale nie mnie oceniać, brak doświadczeń w tym temacie.

31 minut temu, Andrzej Klos napisał:

Dlaczego uwazasz, ze jest to OK, jesli w trakcie ladowania weszlo 3.77Ah a bateria jest 5Ah?  Czy nie powinno wejsc 5Ah.

Rozładowując je do poziomu np. 3,6V na celę zużyjesz 100% pojemności? Nie wydaje mi się.

No chyba, że to jakiś "markowy" pakiet made in CHRL.

Opublikowano

Okazuje sie, ze mierzenie pojemnosci podczas ladowania jest tylko dosyc zgrubna metoda bo nie uwzglednia strat w czasie ladowania lub oporow wewnetrznych.  To jest wg AI.

Ale jaki jest blad pomiaru?  W moim przypadku, 40% bledu wydaje sie byc troche duzo.  Czy ktos wie cos wiecej na ten temat?

Robie w tej chwili doswiadczenia na innych bateriach.  Zamelduje co wyszlo.  

Chargertocheck.jpg.4bd0dd84e6075336680eb2586ce69fdd.jpg

Opublikowano

Z doświadczenia trochę mało ciągu do wagi 🤔

Dobrze jak mamy zapas. Wtedy można latać na pół gwizdka i nic się nie męczy i nic nie pręży.

Budując taki model starał bym się aby tej wielkości nie ważył więcej jak 2,5 kg.

Opublikowano
20 minut temu, Atomizer napisał:

Z doświadczenia trochę mało ciągu do wagi 🤔

Dobrze jak mamy zapas. Wtedy można latać na pół gwizdka i nic się nie męczy i nic nie pręży.

Budując taki model starał bym się aby tej wielkości nie ważył więcej jak 2,5 kg.

Tylko że ten model to gotowy kupiłem i tak waży niestety sam nie wiem co zrobić żeby ten model miał większy ciąg 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.