Jakub Kostowicz Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Witam szukam silnika do elektroszybowca o wadze 1,5kg.Posiadam już regulator 30A.Proszę o wasze propozycje.(oprócz AXI) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 silniki Dualsky lub RAY chyba nie muszę ci dować dokładny link ! na stronach są oipisy do jakich modeli się nadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Ja odradzam Ray, mają dużo zawyżony ciąg i ogólnie słabe są (przynajmniej seria do halowców). Możesz sobie rozpatrzeć ofertę z Hobbycity.com, tam jest taki plus, że pod kazdym silnikiem sa komentarze używtkowników co wyklucza kupienie jakiegoś niewypału, bo z góry wiesz czego sie spodziewać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Artemis3 czy sam używałeś silników RAY i masz o nich takie zdanie czy to powiedział Ci jakiś kolega a jemu jeszcze inny kolega ? jeżeli tak jest to podaj mi linka do komentarzy nt. silników RAY chętnie poczytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 masz o nich takie zdanie czy to powiedział Ci jakiś kolega a jemu jeszcze inny kolega ? Ooo, wielu na tym forum wyraza opinie nie znając, ani nie mając czesto do czynienia z konkretnym egzemplarzem. Zgadzam sie z meloow RAY -e to dobre silniki. Jakub Kostowicz spróbuj tego: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=4720 U mnie napedzał dosyc mocno "utyłego" EG (1300g) , sprawiał wrażenie jakby mógł napedzać model jeszcze raz taki cieżki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Używałem praktycznie wszystkich silników ray do modeli halowych (zaznaczyłem to w swojej wypowiedzi, że nie znam się na większych)... Po porstu dostawałem silniki do testu jako nowośc u nas i potem zwracałem je w nienaruszonym stanie... I mom zdaniem były naprwde kiepskie. Być może większe sprawują się lepiej. Meloow gdybyś przejrzał ofertę z hobbycity wiedziałbyś, że nie oferują silników ray... Opinia na ich temat jest moja osobista (a jeśli mam być szczery koledzy równierz sa niezadowoleni z tych silników). Oczywiście mówie cały czas o halówkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Artemis3 skoro pytanie brzmiało jaki silnik do modelu o wadze 1300g to po co zabierasz głos skoro wypowidasz się tylko nt. silników do halowców. :roll: a hobbicity to 99% "Turnigy" więc też moża sobie taki sprawić i powienien również OK, ale o to zapytaj "LEDA_G". Z tego co wiem używał ich do modeli 1,6m i wadze chyba do 2,5kg itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Do motoszybowca 1300 gram wystarczy ci odpowiednik Axi 2808 czyli np Turnigy 3530 lub Ray 3530 ( są to identyczne silniki , które mozna stosować zamiennie ) . Ale ja bym polecił odpowiednik silnika Axi 2814 czyli np Turnigy 3536 , Ray 3536 o 1100 - 1200 obrotach na Volt , do zasilania pakietem 3S LiPo lub 4S LiFe (polecam LiFe ) . Małe silniki muszą być wykonywane z lepszych materiałów o czym często zapominają Chińczycy i z tąd raczej same pochlebne opinie o większych silnikach a złe o mniejszych . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 30 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Używałem silnika RAY 3530/14 (3cele LiPo, śmigło 10x5) i uzyskiwał ciąg ok 800g. Piszę około, bo pomiar robiłem jako odniesienie do wagi modelu - śmigłem do góry i gaz na max. Mój egzemplaż szybko złapał luzy na łożyskach. Nie można tego uogulnić na wszystkie RAY'e, bo używam też innych i sprawują się bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Kostowicz Opublikowano 30 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Bardzo dziękuje za wszystkie propozycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 31 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Artemis3,napisał Możesz sobie rozpatrzeć ofertę z Hobbycity.com, tam jest taki plus, że pod kazdym silnikiem sa komentarze używtkowników co wyklucza kupienie jakiegoś niewypału, bo z góry wiesz czego sie spodziewać Ile Ci napisać pochlebnych opinii,RCC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 31 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Pomijając fakt, że wdaje sie w OT uważam, że nie masz racji. Hobbycity nie jest sklepem promującym daną marke sprzętu ale jedynie przekaźnikiem sprzętu modelarskiego z hurotwni danych firm (axi, turnigy, rhino itd itd). To nie ich sprawa w tym, żeby sobie schlebiać. Zresztą nawet na 100 napisanych opini zawsze przynajmniej połowa jest na temat i do rzeczy-podparta pomiarami i rezulatatami (np w przypadku silników-na różnych śmigłach, pakietach regulatorach) i podany jest szczególowy opis. Zauważ, że mało jest komenatrzy w stylu "towar fajny kupię wiecej". Ja zawsze wzorowałem sie na tych opiniach i jestem jak dotychczas w 100% zadwowolony bo jest to sprzet tak samo niezawodny i działający jak ten kupowany u nas tylko że za smieszne pieniądze. Zresztą nawet znam osoby które pisują opinie na hobbycity i raczej nie są to zatrudnieni ku temu pracownicy... Równie dobrze i tu na forum na pytanie w stylu "jaki silnik do..." mógby wpaść jakis pracownik Axi i wypisać cudowne rzeczy a ty byś nie wiedział, że to oszustwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Ja bym radził przejrzec oferte rc sklepu tam są slilniki e max w przystepnych cenach dobre sprawdzone na pewno sie nie posypie po sezonie i stosunek ciągu do poboru prądu nie zwala z nóg jak Ray prądożerca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Kostowicz Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Kupiłem RAY-a C3536/06.Myślę że zapas mocy wystarczający, a i regulator 33A wystarczy.Zobaczymy czy posłuży i nie rozleci się przed końcem sezonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Jesli temat już zamknięty to dodam tylko, że wszystkie silniki emax są dostępne w HC za cenę około 6$. Wiem że sie upieram ale po co rpzepłacac jak to jest to samo?;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.