solainer Opublikowano 7 Marca 2007 Opublikowano 7 Marca 2007 Postanowiłem zbudować łódź latającą. Jest jej narazie tyle ile widać na zdjęciu i pewnie było by więcej gdybym wiedział czym taki balsowy kadłub przed pokryciem folią trzeba zabezpieczyć przed wilgocią ? Myślałem o celonie ale o ile nie mam obaw przed pomalowaniem cellonem tego kadłuba od środka to nie wiem czy można tego specyfiku użyć pod folie i czy jest w ogóle taka konieczność ,a jeżeli nie cellonem to czym to najlepiej pokryć ?
modelmaniak Opublikowano 7 Marca 2007 Opublikowano 7 Marca 2007 Koniecznie trzeba zaimpregnowac tę "krypę"... Jeżeli tego nie zrobisz to balsa "wypije" dużo wody i konstrukcja sie pokrzywi... Albo co gorsza "rozlezie"... Proponuję cellon albo capon. Nie obawiaj sie malowania pod folię, w razie problemu z oklejaniem zawsze można użyć Balsaloc'u.
Irek M Opublikowano 7 Marca 2007 Opublikowano 7 Marca 2007 Swoją Aqua Star cellonowalem z zewnątrz i nie było problemu z przyczepnością folii. Od wewnątrz też przydałoby się zaimpregnować.
solainer Opublikowano 7 Marca 2007 Autor Opublikowano 7 Marca 2007 Jak dwóch mówi to samo to znaczyć może tylko to, że spokojnie mogę malować kadłub cellonem. Dziękuję za podpowiedź. p.s. Postaram się w miarę budowy kontynuować ten wątek i jakieś moje obserwacje i spostrzeżenie dołączyć, choć nie wiem czy będzie tym modelem jakiekolwiek zainteresowanie bo to dość pospolita konstrukcja.
modelmaniak Opublikowano 7 Marca 2007 Opublikowano 7 Marca 2007 nie wiem czy będzie tym modelem jakiekolwiek zainteresowanie bo to dość pospolita konstrukcja. Pospolita???? Ja na przykład w życiu nie miałem hydroplanu... Ale kiedyś sobie zrobie ...
marcin133 Opublikowano 7 Marca 2007 Opublikowano 7 Marca 2007 Musowo kontynuacja prac tu na forum! Od zawsze interesował mnie drake ale nigdy nie odważyłem się go zbudować. Jaki silnik planujesz użyć? Jaka wielkość?
solainer Opublikowano 7 Marca 2007 Autor Opublikowano 7 Marca 2007 Przepraszam źle się wyraziłem chodziło mi o samą konstrukcje modelu (nie ma w niej nic specjalnego - zwykła skrzynka z balsy ), a to że pływa po wodzie to już jest mniej pospolite, a nawet rzadkie .
Irek M Opublikowano 7 Marca 2007 Opublikowano 7 Marca 2007 Czy to model z planów, czy z fantazji :rotfl: Pytam bo istotnym będzie tu położenie SC względem redana oraz konieczność sterowania na malutkich predkościach. Rozmawialismy niedawno o tym w dziale elektryki.
solainer Opublikowano 7 Marca 2007 Autor Opublikowano 7 Marca 2007 Mam zamiar zrobić wszystko tak jak na planie poza tym że skrzydło bez wzniosu i z lotkami. Napęd to ASP 2,5 ccm (jak go utopię to nie będzie szkoda bo tani). Redan jest w środku ciężkości, martwi mnie tylko płaskie dno tego kadłuba ale skoro ktoś to już wypróbował i model startował z wody to i mi się powinno udać.
Tomek Opublikowano 7 Marca 2007 Opublikowano 7 Marca 2007 nie ma w niej nic specjalnego - zwykła skrzynka z balsy No to jak większość modeli. Ja też coraz bardziej choruję na na nawodne napowietrzny sprzęt.
solainer Opublikowano 7 Marca 2007 Autor Opublikowano 7 Marca 2007 No nie wiem czy większość modeli ma skrzynkowe kadłuby ale dużo samolotów ma kładłby owalne w przekroju jak np. Łoś i coś takiego zbudować wymaga dużo więcej wysiłku niż sklejenie kadłuba o przekroju czworokąta. Dlatego uważam ze taki Łoś to konstrukcja dużo ciekawsza i to głównie ze względu na budowę, wiec jest się o czym rozpisywać podczas sklejania takiego modelu w przeciwieństwie do modelu z 4 desek balsy . Jednak mimo że to taki prosty model podjąłem się jego tylko dlatego ze pływa .
Tomek Opublikowano 7 Marca 2007 Opublikowano 7 Marca 2007 A latających łodzina forum jest mniej niż zero(no jest kilka ale b.mało) i wszyscy się ześlinia na widok dużej spalinowej latającej łodzi łącznie ze mną na czele.
solainer Opublikowano 7 Marca 2007 Autor Opublikowano 7 Marca 2007 Czyli wychodzi na to ze będę pierwszym członkiem forum z łodzią z napędem spalinowym co oznacza, że będę sie musiał przyłożyć do roboty żeby nie dać plamy
Irek M Opublikowano 7 Marca 2007 Opublikowano 7 Marca 2007 Nie będziesz Piotrek Nr uno :rotfl: Pierwszym ja jestem :lol2: Bo moja Aqua to konwersja spalinki na elektryk :jupi:
Tomek Opublikowano 7 Marca 2007 Opublikowano 7 Marca 2007 Nie ma spalin z lotu ,znaczy się elektryk , to nie ma o czym gadać (To się nie liczy)
solainer Opublikowano 8 Marca 2007 Autor Opublikowano 8 Marca 2007 Dziękuję Tomku za poparcie ale wcale nie musze być pierwszy, niech będzie że Irek ma łódź numer jeden, moja może być druga co i tak daje miejsce w czołówce .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.