zibidic Opublikowano 7 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 Witam! Jako, że jestem troche ścigany przez pewnego kolegę :twisted: w sprawie tej relacji przedstawiam budowe mojego 1 dwusilnikowca. Po długich poszukiwaniach wybór padł właśnie na Łosia w dodatku jak natknąłem się przypadkowo na Łosia Tomka to już wiedziałem że to będzie to. Przewidywany napęd to 2xmvvs 3,5cm (w tej chwili jeden w posiadaniu) rozpiętość 180cm. Ze względu na to że moja aparaturka obsługuje tylko 5 kanałów :cry: muszę zrezygnować z klap i owieranego luku. Tyle że zamiast klap będe miał klapolotki i chowane podwozie. Prace nad centropłatem idą bardzo powoli, dlatego że nie mam narazie podwozia i zbiorniczków i niewiadomo jak to rozmieścić, chyba pognębie póki co kadłub i tu musze powiedzieć że oklejanie go to masakra :shock: Jutro wrzucę kilka nowych fotek bo dzisiaj sobie podłubie jeszcze troszke. A tak mniej więcej sie to zaczeło: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 7 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 Własnie pojawiła się wielka monografia Łosia. Może to coś pomoże Ci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibidic Opublikowano 7 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 Własnie pojawiła się wielka monografia Łosia. Może to coś pomoże Ci. A wiesz może gdzie moge ją znaleźć? Każda pomoc sie przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 7 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 Zbyszku a w czym masz problem z oklejaniem. Może Ci pomogę ,bo to akurat było najprzyjemniejsze w Łosiu Jaką balsą oklejasz i koniecznie na sucho bo inaczej kaplica. No i cjanopanem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibidic Opublikowano 7 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 Najgorzej to chyba część kadłuba od góry, od połowy do ogona, straszne krzywizny nie wiem czy nie lepiej byłoby folią, tylko że konstrukcja mogła by być słaba. A oklejam balsą 1,5mm i właśnie klejem tym co piszesz a póżniej poprawiam wikolem. Wszelkie porady będą mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 7 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 Nic więcej nie wiem na temat monografii. Widziałem ją tylko w TV, jest kilkukrotnie grubsza od przeciętnej monografii. Myślę , że każda księgarnia z takowa literat. będzie coś na ten temat wiedziała. EDIT: http://www.allegro.pl/item170382527_pzl_37_los_monografie_lotnicze_ksiegarnia_wwa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 8 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Zapowiada się kolejny fajowy modelik. Jak masz 5 kanałów i chcesz podwozie to zostają Ci lotki nie klapolotki - różnica istotna. I rzeczywiście klapy w takim modelu przydałyby się na pewno no w zależności też jaka waga Ci wyjdzie. Nie lepiej byłoby wykonać jednak klapy? Mogą być przecież zablokowane. Kiedyś w przyszłości jak zmienisz radio wykorzystasz je. Lub nawet sprzężone z podwoziem? Taki patent zdałby egzamin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibidic Opublikowano 8 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 marcin133 - co do klapolotek to masz zupełną racje, całkowicie zapomniałem o tym podwoziu :? I z tym sprzężeniem klap z podwoziem nie taki głupi pomysł nie wpadł bym na to, tylko ciekawe jak będzie wyglądał start z klapami? Jakby mi skapło coś funduszy to z chęcią bym sobie skrobnął jakieś 9-kanałów, wtedy mógłbym zaszaleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibidic Opublikowano 8 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Mały upload- poprawka człowiek jak sie rozpędzi w budowie to potem nawet nie wie co pisze :oops: Niestety brakło mi balsy 1,5mm nie wiem jak to się stało ale jak kiedyś robiłem zapas to zamiast kupić 1,5mm kupiłem 5 deseczek po 1mm no i teraz postój do przyszłego tygodnia :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 8 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Mały upload: Przepraszam ale pewnie chodziło Ci o update nie upload. Uploading to ściąganie itp. A kolejny Łoś - kolejna piękność :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 8 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Niekoniecznie wlasnie. Upload to wrzucanie danych, a download to "sciaganie". A rob rob tego Losia. Konkurencja dla Tomka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibidic Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Wczoraj po obiadku troszke sobie podłubałem przy centropłacie dzisiaj też myśle coś skrobnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Zbyszek - w/g mnie niepotrzebnie wklejasz te trójkąciki wzmacniające żebra. W tym miejscu powinieneś raczej wykleić te miejsce prostokątami balsy, która powinna łączyć oba dźwigary ( dolny i górny ), a przy okazji również żebra. W ten sposób wzmocnisz to miejsce o wiele mocniej niż teraz z tymi trójkątami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibidic Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Zbyszek - w/g mnie niepotrzebnie wklejasz te trójkąciki wzmacniające żebra. W tym miejscu powinieneś raczej wykleić te miejsce prostokątami balsy, która powinna łączyć oba dźwigary ( dolny i górny ), a przy okazji również żebra. W ten sposób wzmocnisz to miejsce o wiele mocniej niż teraz z tymi trójkątami. W 100% masz rację te trójkąty wkleiłem tylko chwilowo, po to by żebra były w pionie i mi nie pouciekały podczas łączenia. W tej chwili właśnie wklejam prostokąty i mała przymiarka jak to będzie wyglądało Profil to NACA 2415 i tu mam pytanko jaki dać kąt zaklinowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 U mnie to zero lub minimalny + . Fajnie Ci to wychodzi. Ja na razie poległem na kabinkach. Muszę się zmusić i je w końcu dokończyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Co do kąta zaklinowania - tego chyba nikt nie wie :devil: Ale podpytaj Tomka - skoro jego poleciał tzn. że zaklinował własciwie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibidic Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Tak się zastanawiam gdzie by tu umieścić zbiorniczki, planuje między 2 a 3 żebrem ale może by tak się zmieśiły za silnikami, tylko nie wiem czy nie będzie przeszkadzało podwozie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Jeśli mogę doradzić to zostaw na chwile zbiorniki i weź się za ogon. Jak już będziesz miał ogon to z grubsza będziesz mógł wyważyć. Wtedy zbiorniki "same się umieszczą." W moim Łosiu dokładne wyliczenie SC dało z tego co pamiętam 8-9cm od natarcia . co oznacza że muszę dodać minimum 200g na nos. U mnie będzie to 2 bateria. Ale też marzenia 2kg poleciało w kosmos właśnie przez wyważenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Zbyszku. Parę tematów do przemyśleń zanim ruszysz dalej z robotą. 1. Serwo kierunku u mnie wyszło w końcówce płata ,a wysokości tuż obok. Błąd - teraz to bym pomyślał ile tylko się by dało aby zabrać z tamtą serwa. Jeśli przygrzmocę i serwo któreś padnie to muszę pruć kadłub i skrzydło. Ale jeszcze większy problem to spora waga na samym końcu ogona(patrz co pisałem wcześniej o wyważeniu. 2. Łączenie skrzydeł z częścią centralną płata. U mnie jest to sosna w kształcie prostokąta. O ile w pionie sprawuje się idealnie to niestety na boki już nie . Pomyśl o rurze. W sumie Twój Łoś będzie już trochę warzył. Więc przemyśl dobrze mocowanie skrzydeł. 3. Klapy lub klapolotki. Podczas pierwszego lotu (i jak na razie jedynego) klapy miałem zamknięte a Łoś mimo tego bardzo szybko wytraca prędkość. Prawdopodobnie te 2 wielkie gondole są przyczyną i wyhamowują ostro model. 4. Gondole silnika. Przy składanym podwoziu to właśnie na nich wyląduję łoś o ie się ono nie otworzy . trzeba je zrobić solidne . Może wylaminować balsę albo cało laminatowe? 5. Gondole silnika cz2. U mnie nie ma za gondolami dziur odprowadzających powietrze -są ślepe Powoduje to naprawdę ogromne wyhamowania modelu. Ja teraz właśnie je dorabiam. Pomyśl od razu nad tym. 6. Kółko ogonowe mam stałe i nie ma problemu z myszkowaniem modelu przy starcie-polecam ten patent. W razie czego zrobisz różnicowanie silnikami-ale czy bardzo to jest Ci potrzebne (kręcenie kółek na startowisku modelem?) 7. Zastanów się czy najprościej zrobić kabinki z balsy i je okleić (nawet folią odblaskową.) Ja na razie siedzę i kwiczę i coraz częściej myślę o zlecenie tej roboty komuś. Jak jeszcze coś sobie przypomnę to dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibidic Opublikowano 15 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Dzięki Tomku za cenne wskazówki na pewno się przydadzą i nawet podobnie myśle. - Co do serw to planuje włożyć je gdzieś w środku luku tak żebym miał łatwy dostęp do nich - A na łączenie skrzydeł mam zaplanowane włożyć rurke alu fi -10 już kupiona nawet mam nadzieje że wytrzyma -Na klapolotki niestety braknie mi kanałów bo mam tylko 5 :cry: - Gondole planuje zrobić lekko przewiewne co by się silniki lepiej chłodziły - A kółko ogonowe to jeszcze nie wiem bo myśle nad tym żeby było skrętne i nie wiem jeszcze czy nie będzie czsem chowane troszke zacząłem robić ogon, zaraz zamieszcze foteczke ale dzisiaj z czasem było kiepsko na dalszą robote w dodatku dzisiaj nie zarwie nocki tak jak wczoraj do 3 bo zaraz uciekam do dziewczynki mojej. Przy okazji sprawdzałem i mieszkasz 130km odemnie tak więc może kiedyś wpadne, jeżeli łoś będzie już brykał no i foteczka z budowy ogonika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.