robas69 Opublikowano 25 Sierpnia Opublikowano 25 Sierpnia Cześć, czy ktoś z Was budował ten model w skali 1:5 http://modelpartner.ig.pl/sklep/?pl_rwd-5-2-04-m,156 Może ktoś chce się podzielić wrażeniami z budowy i latania? Wyposażenia? O większym bracie w skali 1:4 napisał Krzysiek z Bydgoszczy.
robas69 Opublikowano Niedziela o 16:11 Autor Opublikowano Niedziela o 16:11 Koledzy, nikt nie budował tego modelu?
Chrapek Opublikowano Niedziela o 20:07 Opublikowano Niedziela o 20:07 Niestety mój zestaw czeka na sklejenie (Czekam na lepsze czasy jak dzieciaki dorosną żebym miał więcej czasu) zestaw kupiła mi żona na 40dziestkę rwd 5 1:5 z model partner
robas69 Opublikowano Niedziela o 20:50 Autor Opublikowano Niedziela o 20:50 Widząc staranność z jaką budujesz model motorówki to muszę czekać na Twoją relację z budowy RWD żeby mieć się na kim wzorować.
Chrapek Opublikowano wczoraj o 18:44 Opublikowano wczoraj o 18:44 Napewno będę chciał wsadzić jakiegoś elektryka bo oleju od spalinówek mam dosyć wycierania zresztą model RWD musi być oklejony a wiadomo olej wszędzie wejdzie potem mycie denaturatem Modele spalinowe jakie miałem (Żarowe) wszystkie były malowane chemoutwardzalną farbą dwuskładnikową bynajmniej kadłuby to jeszcze jakoś wytrzymywało Myślę że taki silnik wielkości 4250 800 lub 500 kV byłby spoko duże śmigło mały skok
robas69 Opublikowano wczoraj o 19:03 Autor Opublikowano wczoraj o 19:03 Ja myślałem o Saito FG 11 bo w sieci popularny jest Piper Cub Hangar 9 o rozpiętości 2 m, czyli analogia do RWD.
Chrapek Opublikowano wczoraj o 20:14 Opublikowano wczoraj o 20:14 Czterotakt też może być oleju wypluwa znacznie mniej
Andrzej Klos Opublikowano wczoraj o 21:28 Opublikowano wczoraj o 21:28 W dniu 8.09.2025 o 06:07, Chrapek napisał: Niestety mój zestaw czeka na sklejenie ... Moj tez, podobnie jak DKD.
robas69 Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu DKD miała stateczniki w formie płaskiej deski (brak profilu). Niestety RWD ma tak samo. Oldgliders czy H9 ma normalne żebra, czemu tam tak nie jest?
solainer Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 22 godziny temu, Chrapek napisał: Czterotakt też może być oleju wypluwa znacznie mniej Jakim sposobem czterosuw ma zostawiać mniej oleju skoro pracują na takiej samej mieszance jak dwusuw? Po wypaleniu tej samej ilości paliwa zostawi na modelu te 18% oleju które było dodane do paliwa. No chyba że czterosuw pali znacznie mniej w stosunku do dwusuwów? Tego nie wiem bo nie miałem obu silników w tej samej pojemności ale wiem że oba konserwują model sporą dawką oleju.
witold_pi Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 20 minut temu, solainer napisał: Jakim sposobem czterosuw ma zostawiać mniej oleju skoro pracują na takiej samej mieszance jak dwusuw? Po wypaleniu tej samej ilości paliwa zostawi na modelu te 18% oleju które było dodane do paliwa. No chyba że czterosuw pali znacznie mniej w stosunku do dwusuwów? Tego nie wiem bo nie miałem obu silników w tej samej pojemności ale wiem że oba konserwują model sporą dawką oleju. FG11 jest benzynowy na mieszance 3-4% oleju, zapłon masz co 2 obrót więc pali mniej niż 2 takt, model będzie mniej ubrudzony olejem zwłaszcza w porównaniu do żarowego czy np. mojego OS K6 (benzyna 80% reszta olej)
Rekomendowane odpowiedzi