Ares Opublikowano 21 Września Opublikowano 21 Września Cześć , Posiadam plany tego oto modelu: Vážka (207) - RC Revue Chciałbym zbudować ten model jednak z pewnymi modyfikacjami , tzn. 1. Płat będzie w mojej wersji z worka ( technika vb) 2. Lotki 3. Z pewnością będzie nieco cięższy niż przewidział konstruktor. I teraz moje pytanie jaki profil warto zastosować aby model nie był gazetą i można było nim latać przy przeciętnym wietrze i w miarę przyzwoicie łapać termikę? Nie znam się na projektowaniu, więc wolę spytać kogoś bardziej doświadczonego. Dodam jeszcze ,że w opisie nigdzie nie ma informacji o zastosowanym profilu jedynie na planach są rozrysowane żebra . Proszę doświadczonych kolegów o propozycje : mnie zależy aby model był praktyczny i co ważne nie bał się byle podmuchu wiatru . Nie zależy mi na wyśrubowanych osiągach bo nie jestem wyczynowcem . Zastanawiałem się nad MH 32 lub RG 15 ale jak już pisałem zupełnie nie znam się na projektowaniu aerodynamiki więc czekam na propozycje. Pozdrawiam.
Ares Opublikowano Środa o 22:04 Autor Opublikowano Środa o 22:04 Coś całkowita cisza w temacie . Szkoda.
Patryk Sokol Opublikowano Środa o 23:19 Opublikowano Środa o 23:19 Godzinę temu, Ares napisał: Coś całkowita cisza w temacie . Szkoda. Zbieram się, ale zajęty jestem Jakoś jutro pewnie do kompa siądę (bo nie chce z komórki klepać) 1
Ares Opublikowano Czwartek o 00:33 Autor Opublikowano Czwartek o 00:33 Godzinę temu, Patryk Sokol napisał: Zbieram się, ale zajęty jestem Jakoś jutro pewnie do kompa siądę (bo nie chce z komórki klepać) Cieszę się że się odezwałeś. Tylko napisz proszę prostym językiem bo ja w aerodynamice jestem amator.🙂
Patryk Sokol Opublikowano Czwartek o 22:29 Opublikowano Czwartek o 22:29 W dniu 21.09.2025 o 22:47, Ares napisał: Chciałbym zbudować ten model jednak z pewnymi modyfikacjami , tzn. 1. Płat będzie w mojej wersji z worka ( technika vb) 2. Lotki 3. Z pewnością będzie nieco cięższy niż przewidział konstruktor. Masa i technologia spoko, nie ma co sie nad masą tak spinać. To co mi się tu nie podoba to lotki. To nie działa tak, że bierzesz model bez lotek, dokładasz lotki i będzie git. Efekt jest wtedy taki, że masz całkowicie nieskuteczne lotki, bo model prawidłowo zaprojektowany do latania bez lotek ma złe proporcje do sterowania lotkami. No i przede wszystkim dobrze zaprojektowany model bez lotek do niczego tych lotek nie potrzebuję, bez tego jest bardzo zwrotny. To czy ten model jest dobrze zaprojektowany to nie wiem, ze zdjecia wygląda mi ciut podejrzanie (statecznik pionowy coś maławy i wznios też nie za duży). W dniu 21.09.2025 o 22:47, Ares napisał: Proszę doświadczonych kolegów o propozycje : mnie zależy aby model był praktyczny i co ważne nie bał się byle podmuchu wiatru . Nie zależy mi na wyśrubowanych osiągach bo nie jestem wyczynowcem . A to podejście jest bez sensu. W szybowcu osiągi są kluczowe, nawet jak lata się rekreacyjnie. W szybowcu osiągi są kluczowe, choćby dla bezpieczeństwa (mniejsze ryzyko, że sięz termiki nie wróci). A jeśli osiągi sprowadzaja się do profili, to czemu nie zastosować porządnych? W dniu 21.09.2025 o 22:47, Ares napisał: Zastanawiałem się nad MH 32 lub RG 15 ale jak już pisałem zupełnie nie znam się na projektowaniu aerodynamiki więc czekam na propozycje Dobry rozstrzał Ale dobra, do rzeczy. Najpierw zastanów się nad tym, czy robisz model z klapmi i lotkami, czy bez lotek i z hamulcem (bądź klapą do hamowania). Wszystkie stadia pośrednie są bez sensu i je robić odradzam (a już szczególnie odradzam po prostu dorzucenie lotek). Jeśli chcesz mieć lotki + klapy to zrób podwójny wznios (u nasada skrzydła i ucha), Wtedy masz 4 serwa w skrzydle i absolutnie najlepszy model do latania w każdych warunkach. Daje to szeroki zakres prędkośći (bo sterowanie klapami) i bardzo łatwia lądowania (bo możesz postawić butterfly'a) Następnie wrzuć geometrię tego modelu do tego arkusza: http://tailwindgliders.com/files/Sailplane Calc Cruciform Tail May 2016.zip I zobacz jakie wychodzą współczynnik, a następnie popoprawiaj powierzchnie stateczników i wzniosy, tak aby współczynniki wychodziły zgodnie z zaleceniami z arkusza. Jeśli będziesz robił model z worka bez lotek, to polecam zestaw profili z tego modelu: https://charlesriverrc.org/articles/on-line-plans/mark-drela-designs/allegro-2m/ A jeśli chcesz model z pełną mechanizacją, to masz profile w załączniku. PS-52-1 to profil u nasady, PS-52-4 to profil na końcówce. Dopisek -2 znaczy, że w pliku są z klapą wychyloną do konfiguracji prękościowek. To znaczy, że jak w tej formie wykonasz skrzydła, to konfiguracja prędkościowa będzie przy zerowym wychyleniu klap/lotek. Zawias klapy w 70% cięciwy, PS-52-4 -2.dat PS-52-3 -2.dat PS-52-2 -2.dat PS-52-1 -2.dat 1
Ares Opublikowano Czwartek o 23:28 Autor Opublikowano Czwartek o 23:28 Przede wszystkim dziekuję za rzeczową odpowiedź i pomoc .A więc: 57 minut temu, Patryk Sokol napisał: to podejście jest bez sensu. W szybowcu osiągi są kluczowe, nawet jak lata się rekreacyjnie. W szybowcu osiągi są kluczowe, choćby dla bezpieczeństwa (mniejsze ryzyko, że sięz termiki nie wróci). A jeśli osiągi sprowadzaja się do profili, to czemu nie zastosować porządnych? Przekonałeś mnie także będę budował model najlepszy jaki potrafię🙂 57 minut temu, Patryk Sokol napisał: Jeśli chcesz mieć lotki + klapy to zrób podwójny wznios (u nasada skrzydła i ucha), Wtedy masz 4 serwa w skrzydle i absolutnie najlepszy model do latania w każdych warunkach. Daje to szeroki zakres prędkośći (bo sterowanie klapami) i bardzo łatwia lądowania (bo możesz postawić butterfly'a) Tak chcę model z lotkami i klapami ,i w taką konfigurację będę celował. Często latam na ograniczonej przestrzeni i lądowiskach o kiepskiej nawierzchni więc butterfly jest dla mnie niezbedny i w sumie wg.mnie to najlepszy i najskuteczniejszy hamulec w szybowcach. 57 minut temu, Patryk Sokol napisał: A jeśli chcesz model z pełną mechanizacją, to masz profile w załączniku. PS-52-1 to profil u nasady, PS-52-4 to profil na końcówce. Dopisek -2 znaczy, że w pliku są z klapą wychyloną do konfiguracji prękościowek. To znaczy, że jak w tej formie wykonasz skrzydła, to konfiguracja prędkościowa będzie przy zerowym wychyleniu klap/lotek. Zawias klapy w 70% cięciwy, To brzmi zachęcająco i chyba dla mnie najlepiej. Czy dobrze zrozumiałem że od nasady zaczynam profilem 1 i każdy kolejny panel płata to kolejny numer profilu aż do koncówki gdzie mamy 4? Czy do tego zestawu profili muszę rownież przeliczyć arkuszem powierzchnie usterzenia? Pozdrawiam serdecznie
RobRoy Opublikowano Sobota o 12:35 Opublikowano Sobota o 12:35 W dniu 26.09.2025 o 00:29, Patryk Sokol napisał: Następnie wrzuć geometrię tego modelu do tego arkusza: http://tailwindgliders.com/files/Sailplane Calc Cruciform Tail May 2016.zip I zobacz jakie wychodzą współczynnik, a następnie popoprawiaj powierzchnie stateczników i wzniosy, tak aby współczynniki wychodziły zgodnie z zaleceniami z arkusza. Korzystając z sugestii Patryka, którą kiedyś otrzymałem, zrobiłem jak pisze. O dziwo mój pierwszy szybowiec ( 1600), bez lotek ( z lenistwa ) bo chciałem mieć maksymalnie prosty model, wznios na V , lekko zbieżne skrzydła - lata zadziwiająco dobrze.Wiatru się nie boi- mniej lub bardziej , zależnie od profilu jaki jest w skrzydłach i lubi uciekać pod byle chmurkę, do tego stopnia że nazwałem go UCIEKINIER... . Jest niewielki , więc z daleka trudniej nim sterować, ale jakiś udaje się go odzyskać. Największa ucieczka to na 650 m... apotem miękki lądowanie na polu rzepaku... 3 km od startu. Jak najbardziej polecam korzystać z tego kalkulatora... 1
Ares Opublikowano Sobota o 14:35 Autor Opublikowano Sobota o 14:35 Tak zrobię tylko nie mogę otworzyć arkusza na komputerze. Także chwilowo nic nie podziałam. Założenie jest takie ,że model ma mieć pełną mechanizację płata . Inne opcje obecnie mnie nie interesują. Absolutnie nie neguje latania bez lotek: wiem ,że ludzie to z powodzeniem stosują i też jest ok, jednak mnie bardziej odpowiada pełne sterowanie plus oczywiście klapy. Chodzi też o to aby model nie był przesadnie skomplikowany w budowie bo muszę konstukcję dopasować do możliwości warsztatowych. Cienkie profile bardzo duże wydłużenia utrudniają cięcie rdzeni a skomplikowane obrysy płatów praktycznie uniemożliwiają prawidłowe odwzorowanie profilu szlifując "z ręki". Także biorę również i to pod uwagę . Wiele razy myślałem o kupnie gotowego modelu z AH ( to są naprawdę porządne i wysokiej jakości modele) ale za każdym razem dochodzę do wniosku ,że wolę jednak robić modele samodzielnie i to mi daje największą satysfakcję . Taki jestem nic na to nie poradzę🙂
RobRoy Opublikowano Sobota o 21:57 Opublikowano Sobota o 21:57 7 godzin temu, Ares napisał: Tak zrobię tylko nie mogę otworzyć arkusza na komputerze. BO ARKUSZ JEST ZABLOKOWANY DO EDYCJI Może ten plik będzie pomocny- przetłumaczyłem za pomocą gogle, więc jest trochę kulawy, ale ułatwia korzystanie. JEŻELI KTOŚ MOŻE TO POPRAWIĆ - TO BARDZO PROSZE. TEN Arkusz JEST ODBLOKOWANY DO EDYCJI , WIĘC JAK COŚ WYMAŻESZ - TO DO .... WYRZUCENIA . Zrób sobie kopię i gdzieś schowaj głęboko RR & Sailplane Calc Cruciform Tail Metric May 2016.xlsx ..... 1
Ares Opublikowano Sobota o 22:21 Autor Opublikowano Sobota o 22:21 23 minuty temu, RobRoy napisał: Zrób sobie kopię i gdzieś schowaj głęboko Serdecznie Ci dziękuję . 🙂👍
Rekomendowane odpowiedzi