Skocz do zawartości

MINI FREZARKA do metalu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak. Sztywność ma bardzo duże znaczenie. Tak się przyglądam zamieszczonemu przez Ciebie rysunkowi i myślę, że gdybym dołożył jeszcze trzecią płytę stalową w środku z wykonanymi rowkami T-owymi to mogłoby to być coś podobnego. Ew. taką płytę mogę też wykonać z dwóch części. Temat do przemyślenia🤔. Tylko gdzieś tam w głowie kłębią się myśli związane ze sztywnością całości. Wiadomo, że im więcej po drodze w danej osi przybywa różnych dodatkowych, pośrednich elementów, tym ze sztywnością może być różnie🤔. Dochodzi wtedy jeszcze sposób umieszczenia silnika elektr. napędu wrzeciona. Cały ten zespół musi się obracać wraz z wrzecionem. No i jeszcze jak ciężar całego takiego zespołu wpłynie na trwałość wózków liniowych osi Z. Może lepiej zastosować wtedy 6szt wózków zamiast 4szt?

Opublikowano

Dla sztywności i zwiększenia masy wypełnić wolne przestrzenie żywicą z tłuczonym granitem w różnych frakcjach. Majfrendy produkują całkiem sprytne przemysłowe obrabiarki CNC w ten sposób. Na kanale Adam maszynotwór była relacja z wycieczki po tej fabryce.

Opublikowano

Tak, wiem o tym. Wypełnienie wszelkich pustych przestrzeni wpływa na tłumienie różnych drgań i wibracji. Sporo informacji na ten temat jest np. na forum cnc.info.pl lub na forach zagranicznych. Niemniej myślę, że na sztywność konstrukcji takiej maszyny ma w głównej mierze odpowiedni dobór materiałów i ,,przewidziana-przemyślana,, konstrukcja (sam się zastanawiam, czy mi się to uda). Wypełnienie ich żywicą z odpowiednimi frakcjami kruszywa pośrednio oczywiście też.

Opublikowano
4 godziny temu, rosik napisał:

Może lepiej zastosować wtedy 6szt wózków zamiast 4szt?

Dłuższe sanki jaskółki to zawsze większa sztywność niż krótsze, o ile zbytnio nie upośledzą długości ruchu roboczego w osi pionowej... 

Opublikowano

Tak, to prawda. Chociaż w moim przypadku wiąże się to z mniejszym zakresem ruchu osi Z wynikającym z określonej już długości prowadnic liniowych. No ale jak to się mówi - ,,coś za coś,,🤔.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.