wessel Opublikowano 18 Listopada 2025 Opublikowano 18 Listopada 2025 Biorę się za budowę półmakiety Bleriota XI - samolotu który pierwszy dokonał przelotu nad kanałem La Manche ( lub Kanałem Angielskim - zależy z której strony patrzeć ). Dlaczego połmakiety? Ano bo oryginał wymaga sporo zmian żeby toto chciało latać i dało się sterować . Muszę dodać lotki- oryginał miał ruchome skrzydła. Muszę zmienić prawdopodobnie cięgła sterujące sterem wysokości i kierunku. Muszę zrobić ster wysokości bo budowa całego ruchomego płata ogonowego mi się nie uśmiecha. Rozpiętość 2 metry, waga startowa <= 4 kg, napęd elektryczny. Profile oryginalne. Model będzie w wersji z silnikiem rotacyjnym ( dummy) Gnome-Rhone. Oryginał miał trzycylindrowy silnik Anzani. Nie mogłem nigdzie znaleźć informacji o modelu RC tego samolotu zbudowanym w Polsce. Czyżby premiera? 1
Andrzej Klos Opublikowano 18 Listopada 2025 Opublikowano 18 Listopada 2025 Z tym profilem bedzie latal bardzo powoli i bedzie wrazliwy na wiatr. Moze jakis o mniejszej strzalace ugiecia. 1
wessel Opublikowano 18 Listopada 2025 Autor Opublikowano 18 Listopada 2025 Ja jestem starszy człowiek i nie lubię szybko latających modeli 1
Andrzej Klos Opublikowano 18 Listopada 2025 Opublikowano 18 Listopada 2025 Beda tez klopoty z ladowaniem, zobacz jak laduja modele samolotow z IWS. No ale to Twoj model...😁 1
zbjanik Opublikowano 18 Listopada 2025 Opublikowano 18 Listopada 2025 Macieju- no niestety nie będziesz pierwszy. Parę już lat temu popełniłem Bleriota, ale trochę mniejszego- rozpiętość 1500 mm. Życzę przyjemnej budowy i wooolnego latania na końcu, tu jest link do wątku o nim na naszym forum:
wessel Opublikowano 18 Listopada 2025 Autor Opublikowano 18 Listopada 2025 Nie mogłem znaleźć. Dzięki za poprawkę A to sobie wydrukuję i powieszę nad biurkiem "Ogólnie realizacja tego modelu, po przyjęciu generalnej koncepcji, polega na dużej ilości improwizacji, albo lepiej powiedzieć- szukaniu rozwiązań na bieżąco" 1
wessel Opublikowano 28 Listopada 2025 Autor Opublikowano 28 Listopada 2025 Szkielet kadłuba gotowy. 3
wessel Opublikowano 4 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2025 Kadłub jest kompletny z tym imponujacym "łóżkiem" stanowiącym konstrukcję podwozia. Czekam na makietę silnika gwiazdowego Gnome-Rhone 2
wessel Opublikowano 20 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2025 Mamy update przedświąteczny. Przyjąłem kąt natarcia skrzydła 2.5 stopnia, statecznika 0 stopni. Zobaczymy czy się sprawdzi, jakby co jest możliwość regulacji statecznika w dużym zakresie. Od Mikołaja mam dostać makietę silnika Gnome-Rhone montowanego w późniejszych wersjach Bleriota XI i wtedy wytnę dziurę w bocznych ściankach kadluba 2
wessel Opublikowano 22 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2025 Przód/góra kadłuba gotowa. Na drugiej fotce widać pokrywy dwóch przestrzeni w kadłubie - tylna to serwa i odbiornik, przednia akumulator wkładany pionowo. Pylon wspiera olinowanie skrzydeł od góry. 4
zbjanik Opublikowano 22 Grudnia 2025 Opublikowano 22 Grudnia 2025 Widać postęp w budowie, już bliżej niż dalej. Mój Bleriot wymagał wykłonu silnika w bok (śmigło prawe, więc w prawo)- inaczej leciał prosto, albo ewentualnie skręcał w lewo, zakręty w prawo były "wojewódzkie". Powoli zbliża się ten etap, że wejdzie zabudowa wyposażenia🙂
Michal K Opublikowano 23 Grudnia 2025 Opublikowano 23 Grudnia 2025 To chyba nie Bleriot ale coś bardzo podobnego. Na zdjęciu dosyć znany modelarz Andrzej Umiński w r 1981, klubowy kolega z Aeroklubu Łódzkiego. Model w powietrzu zachowywał się bardzo dobrze, z lądowaniem miał trochę kłopotów ale być może Andrzej nie miał wtedy dużej wprawy, bo właśnie przeszedł z modeli na uwięzi do RC. Lublinek2.bmp
wessel Opublikowano 24 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2025 11 godzin temu, Michal K napisał: To chyba nie Bleriot ale coś bardzo podobnego. Na zdjęciu dosyć znany modelarz Andrzej Umiński w r 1981, klubowy kolega z Aeroklubu Łódzkiego. Model w powietrzu zachowywał się bardzo dobrze, z lądowaniem miał trochę kłopotów ale być może Andrzej nie miał wtedy dużej wprawy, bo właśnie przeszedł z modeli na uwięzi do RC. Lublinek2.bmp 525.72 kB · 24 pobrań Coś Bleriotopodobne, choć w tym samolocie klimacik to robi to całe "łóżko" i koła podwozia, a tego tam brak. No ale to inna epoka.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. wessel Opublikowano 24 Grudnia 2025 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 24 Grudnia 2025 Ostatni update przed Świętami. 5
wessel Opublikowano 25 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 25 Grudnia 2025 Mikołaj zdążył, jest makieta silnika. W środku będzie się krył motorek BL 4120 od p. Leszka Jury- identyczny jak w moim RWD 5 . 1
matiknh Opublikowano 25 Grudnia 2025 Opublikowano 25 Grudnia 2025 Świetnia robota! Czekam na dalsze postępy z realizacji.
wessel Opublikowano 26 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 26 Grudnia 2025 A proszę. Mocowanie silnika wydrukowane, pierwsze przymiarki pokazują chwilowy brak problemów 2
Rekomendowane odpowiedzi