paweln7 Opublikowano Sobota o 19:47 Opublikowano Sobota o 19:47 Witam Potrzebuje rozwiązać problem zasięgu Wifi . Mam Orange światłowód i internet śmiga po domu bez problemu ,w hali warsztatowej ( 30 m od domu ) też śmiga , ale muszą być otwarte bramy po zamknięciu internetu brak .Hala to czysta klatka Faradaya zbrojona podłoga ściany z płyty warstwowej ( metal pianka metal ) sufit i dach metalowe , bramy roletowe (metal pianka metal) Potrzebuje jakiegoś ustrojstwa co by załatwiło zasięg na hali , z tego co ogarnąłem potrzebuje jakiegoś routera z zestawem anten ( na zewnątrz hali i w środku ) Dźwięczny bym był za linka do gotowego zestawu który działa i rozwiąże problem .
maxiiii Opublikowano Sobota o 20:56 Opublikowano Sobota o 20:56 Potrzebny wifi extender. Np. : https://a.aliexpress.com/_EQSEBUM
Granacik Opublikowano Sobota o 21:22 Opublikowano Sobota o 21:22 Jak to ma dobrze działać i w hali chcesz mieć dobry zasięg to potrzebujesz dwóch urządzeń: wifi client i dowolny router. Do tego ustawienia wszystkich sieci wifi na różnych kanałach. Wifi client najlepiej z odpinaną anteną którą wystawisz na zewnątrz podłączoną przez przedłużacz. A najlepiej i bezpieczniej to radiolinia p2p np coś od ubiquiti lub https://allegro.pl/oferta/bridge-most-wifi-punkt-dostepowy-zewnetrzny-outdoor-2-anteny-wifi-ruijie-17305042270 no i też do tego router który będziesz miał w hali. Ze trzy stówki trzeba by zainwestować.
a74BACK Opublikowano Sobota o 21:22 Opublikowano Sobota o 21:22 Kabel sieciowy możesz do tej hali dociągnąć, czy tylko rozwiązanie bezprzewodowe wchodzi w grę?
paweln7 Opublikowano 20 godzin temu Autor Opublikowano 20 godzin temu 12 godzin temu, a74BACK napisał: Kabel sieciowy możesz do tej hali dociągnąć, czy tylko rozwiązanie bezprzewodowe wchodzi w grę? To by rozwiązało sprawę ale nie ma możliwości .
a74BACK Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Czyli spróbuj na początku z tzw wzmacniaczem sygnału. To jest właściwie taki wynalazek, ale prosty w konfiguracji i spełnia swoje zadanie 😉
Granacik Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Wzmacniacz nic nie da bo jak pisał Paweł pomieszczenie tłumi sygnał z zewnątrz. Poza tym rozgłaszanie swojej sieci mocnym sygnałem dookoła jest trochę nieroztropne. Najprostsze rozwiązanie to radiolinia. Dla sieci lokalnej jest transparentna, zachowuje się jak zwykły przewód ethernet'owy.
maxiiii Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu czy mozesz trochę rozszerzyć swoją wypowiedź o tej nieroztropności?
Granacik Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Złamanie zabezpieczeń typowych domowych sieci wifi nie jest obecnie zbyt skomplikowane. Dodatkowo 90% ludzi używa domowych urządzeń sieciowych na default'owych ustawieniach. To raz. Dwa, że silny sygnał może komuś innemu zakłócać sieć. Sytuacja idealna jest w tedy jak nasza sieć nie jest propagowana poza własny teren. Lepiej mieć rozstawionych kilka słabych nadajników niż jeden bardzo mocny. Radiolinie punkt-punkt mają bardzo wąską wiązkę.
witold_pi Opublikowano 22 minuty temu Opublikowano 22 minuty temu W dniu 29.11.2025 o 20:47, paweln7 napisał: Witam Potrzebuje rozwiązać problem zasięgu Wifi . Mam Orange światłowód i internet śmiga po domu bez problemu ,w hali warsztatowej ( 30 m od domu ) też śmiga , ale muszą być otwarte bramy po zamknięciu internetu brak .Hala to czysta klatka Faradaya zbrojona podłoga ściany z płyty warstwowej ( metal pianka metal ) sufit i dach metalowe , bramy roletowe (metal pianka metal) Potrzebuje jakiegoś ustrojstwa co by załatwiło zasięg na hali , z tego co ogarnąłem potrzebuje jakiegoś routera z zestawem anten ( na zewnątrz hali i w środku ) Dźwięczny bym był za linka do gotowego zestawu który działa i rozwiąże problem . W domu też miałem problemy spróbuj kupić zestaw CUDY może będzie OK, w razie czego zwrócisz. U mnie rozwiązał wreszcie problem wifi gdzie kilka ruterów (ASUS, TP, chinol ) rwały transmisję. Z drugiej wieży CUDY mam podpięty komp po kablu. Wszystko fajnie chodzi
maxiiii Opublikowano 16 minut temu Opublikowano 16 minut temu Orange za 5zl miesiecznie daje smartboxa6. Pracuje w sieci mesh i daje po kablu i wifi pelne 2GB predkosci.
Rekomendowane odpowiedzi