krzylas Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Poszukuję darmowych planów ( *.DXF, *.DWG, *.JPG, *.GIF, *.PDf - obojętnie ) szybowca, lub motoszybowca o : - rozpiętości od 1,8 do 2,5 m - konstrukcji kadłuba ręgowej ( coś na kształt ToTo - 9 ; nie interesuje mnie węglowa / ,,szklana" belka ogonowa obklejona balsą jak w Guppy, nie spominając o DLG/HLG ) - dosyć nowoczesnej i opływowej konstrukcji , szybkim profilu ( najlepiej gdyby szybowiec miał od razu taki profil w planach ) - usterzeniu T - chociaż może być równiż klasyczne, ale wolę T .... - konstrukcji balsowej lub depronowej ( jeśli taka istnieje...... ; jeśli konstrukcja jest laminatowa to raczej nie, chyba ze da się to przerobić na balsę ...). - lotki, kierunek wysokość, oraz ewenutalnie klapy/hamulce/wyczepianie- jak czegoś nie ma to dorobię, o ile konstrukcja szybowca na to pozwala Szukałem na wielu stronach, ale nie znalazłem konstrukcji, która spełniałaby wszystkie moje wymagania. Jeśli macie plany takiego modelu, to bardzo proszę o udostępnienie ( Najbardziej odpowiadał mi w kolejności : The Germ ,,Ninja", ,,Planeur" - jeśli planów innych szybowców nie zdobęde to rozpocznę budowę powiększone go The Germ - http://www.profili2.com/eng/download_plan.asp?Id=331 ) Jeśli szybowiec spełnia wymagania, ale ma rozpiętość poniżej 1,5 m to także prosiłbym o plany - mogę je trochę powiększyć.... --------------------- Jeśli ktoś posiada plany któregoś z tych szybowców wymienionych poniżej to bardzo bardzo byłbym wdzieczny jeśli plane te zostały by mi udostępnione. Nie poszukuję planów płatnych. SZD-38 Jantar 1 DG 800 ASW 27 SZD-9bis "Bocian-1D" SZD 55 "Promyk"
wojcio69 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Witam Poszukaj tutaj http://www.profili2.com/eng/default.htm http://www.gorzow.mm.pl/~mati1988k/modelarstwo/samolotyplan.html http://www.svensons.com/airplanes/ Może coś Ci spasuje.
krzylas Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Bardzo dziękuję za odpowiedź, ale już tam szukałem. Niestety.. Zapewne nie ma takiej konstrukcji Pozostają chyba dwa wyjścia: 1 The Germ jest trochę za mały i nie ma lotek. Mimo to chciałbym spytać co o nim sądzicie? http://www.profili2.com/eng/download_plan.asp?Id=331 Zna ktoś stronę z opisem budowy czy ze zdjęciami? Ciężko znaleźć w Google - za dużo wyników... 2 Małe "półmakiety" - Poszukuję darmowych planów w formie elektronicznej w dowolnej skali szybowców : SZD-38 Jantar 1 DG 800 ASW 27 SZD-9bis "Bocian-1D" SZD 55 "Promyk" EDIT: UP
tytan12 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Szukałem na wielu stronach, ale nie znalazłem konstrukcji, która spełniałaby wszystkie moje wymagania. Jeśli macie plany takiego modelu, to bardzo proszę o udostępnienie Chopie,zastanów się,co Ty wypisujesz.Moja rada,to sam zaprojektuj,a nuż widelec uda się :devil:
krzylas Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Dlatego, że nie znalazłem na tych właśnie stronach to napisałem na forum - bo może ktoś ma plany takiej konstrukcji . Jeśli nie będzie takiej konstrukcji, to buduję The Germ lub cos na wzór jednego z tych szybowców, które w powyższym poście wymieniłem. Ale podam jeszcze raz: Poszukuje planów: SZD-38 Jantar 1 DG 800 ASW 27 SZD-9bis "Bocian-1D" SZD 55 "Promyk"
andrzejsq Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Witam generalnie planów do szybowców tej wielkości nie ma bo większość ma kadłuby z laminatu robione indywidualnie,albo firmowe . a jak jakieś są to mało dokładne trzeba przerabiać . Zobacz ten]vso 10
krzylas Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Dziękuję za link, jednak tam już sprawdzałem - szkoda że plany są płatne. Moze jednak uda mi się cos pozyskać z miniaturek planów. Jeśli nie znajdę odpowiedniego szybowca to zacznę Guppy 2 lub The Germ .... ----------- Mimo tego nadal poszukuję darmowych planów w formie elektronicznej szybowców: SZD-38 Jantar 1 DG 800 ASW 27 SZD-9bis "Bocian-1D" SZD 55 "Promyk" Gdyby ktoś miał plany, nie ważne w jakiej skali, mogą być jakiekolwiek typy konstrukcji ( laminat itp. )to bardzo proszę o udostępnienie planów. ( Tylko bezpłatne )
paniol2005 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 -nie interesuje mnie węglowa / ,,szklana" belka ogonowa obklejona balsą jak w Guppy Jeśli nie znajdę odpowiedniego szybowca to zacznę Guppy 2 :lol2: OGAR może być?
krzylas Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Doskonale wiem ze oba Guppy mają węglową belkę ogonową ( jednak jeśli nie będzie planów to go kupię dlatego to napisałem ... ) Ja osobiście bardzo nie chciałem tej belki.............. Ogar - nie. J-1( Prząśniczka ) , J-2, J-3 - tak .....
Swift Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Witam Jeżeli priorytetowe są dla Ciebie , całkowicie klasyczna konstrukcja i rozpietość 1.8-2.5 m, to polecam nie młode już , za to bardzo sprawdzone konstrukcje: Super Monterey (2.4 m) - wygrał wiele zawodów w latach 80-tych. Electro Fly Graupnera (1.8m) - znany zetaw. Mosquito Graupnera (2.5m) - bardzo niegdyś znany zestaw. Niezłej jakości plany, format A4, w/w są w książce Jakubowskiego. IMO, wszystkie te konstrukcje można nieco zmodyfikować dając nowsze profile. Jeżeli nie masz dostępu do książki, to mogę ew. skserować i wysłać. PP
krzylas Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem, ale przemyślałem sprawę i jednak kupię zestaw Guppy 2 - gotowe elementy z lasera będzie się składać jak puzlle, nie będę musiał nic wycinać czy martwić się że czegoś nie ma w sklepie - prawie wszystko mam w zestawie. Poza tym będzie to sprawdzona konstrukcja - tyle osób z forum ją zrobi i w razie czego mi pomoze jak coś .... ) Mimo to nadal poszukuję planów modeli ( może kiedyś je zbuduję .... ): SZD-38 Jantar 1 DG 800 ASW 27 SZD-9bis "Bocian-1D" SZD 55 "Promyk" oraz J-1 Prząśniczka ( Fun-Fly lub z Planów Modelarskich ) J-2 J-3 Dowolna skala, dowolny typ konstrukcji, ważne żeby były bezpłatne i w formie elektronicznej .... Bardzo, bardzo proszę o udostępnienie, jeśli ktoś ma plany tych modeli.
JarekF Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Tu masz "Prząśniczkę" z MODELARZA : http://odsiebie.com/pokaz/2172540---9f90.html Plany modelarskie Prząśniczki są bardzo często na Allegro.
krzylas Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Plany Prząśniczki od Pana już kilka tygodni temu pobrałem, jednak dziękuję za zainteresowanie
krzylas Opublikowano 5 Maja 2009 Autor Opublikowano 5 Maja 2009 Aktualizacja. Poszukuję darmowych planów, w fomie elektronicznej , modeli o dowolnej rozpiętości i typie konstrukcji: SZD-38 Jantar 1 DG 800 ASW 27 SZD-9bis "Bocian-1D" SZD 55 "Promyk" J-1 Prząśniczka ( J1B ) J-2 Polonez J-3 Eagle / Orzeł J-4 Mewa J-5 Marco J-6 Fregata Piper Cherokee - w jakiejkolwiek wersji *. Jest to najważniejszy model dla mnie i bardzo potrzebuję planów. * Mam plany sylwetkowego modelu 140 - takich jednak nie potrzebuję. Bardzo mi zależy na tych planach. ( darmowych , w formie elektronicznej ) Oczwiście stawiam plusy.
Paweł R Opublikowano 5 Maja 2009 Opublikowano 5 Maja 2009 Prząśniczka Piper Nic nie ma ya darmo :twisted:
ertman_176 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Bocian kadłub Bocian skrzydło Nic specjalnego ale zawsze :wink:
krzylas Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Żeby nie zakładać nowego tematu - bardzo poszukuję planów: Piper PA-28 Cherokee ( PA-28-235, PA-28-140 Cherokee 140, PA-32, PA-28R-180 i PA-28R-200 Arrow, PA-28-140 Cherokee Cruiser 2+2, PA-28-151 Cherokee Warrior, PA-28-236 Dakota, PA-28-201T Turbo Dakota lub PA-28-161 Cherokee Warrior II ) UCAV nEuron Sierra P2002 Embraer EMB 312 Tucano MQ9 Reaper ( Predator B ) RQ-1A/MQ-1 ( Predator A ) UCAV Barracuda X-35/F-35 A/B/C Jeśli posiadacie jakiekolwiek plany ( dowolna rozpiętość, typ itp. itd. ) - bardzo bym prosił o ich udostępnienie.
waldi1973 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Jeśli cię zadowoli to posiadam kilka rzutów i rysunków Piper'a PA-28RT-201 Arrow z oryginalnej Instrukcji Obsługi Technicznej. (To jest Piper z usterzeniem w układzie "T"). Posiadam też rysunki z IOT samolotu PZL-110 Koliber 160A, 3Xtrim, PZL-104, AN-2, Zlin 526F (Dwumiejscowy), Zlin 42M oraz Cessna 152, Sierra P-2002 i Sova... Pozdrawiam.
krzylas Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Bardzo proszę o wysłanie rzutów. Więcej na PW.
waldi1973 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Otrzymałem PW. Zabieram materiały do domu i przeskanuję. Myślę, że jutro powinienem Ci wysłać. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.