mike217 Opublikowano Sobota o 12:46 Opublikowano Sobota o 12:46 No To niewiele naprawdę. Ale mi bardziej chodziło o komplet fotowoltaika i pompa .
young Opublikowano Sobota o 13:17 Opublikowano Sobota o 13:17 29 minut temu, mike217 napisał: Ale mi bardziej chodziło o komplet fotowoltaika i pompa . Pisałem wcześniej cytuje: Instalacja PV kilka lat temu ( samemu też zrobiłem) coś około 15000 od tego 5000 zwrot mój prąd . Ale dokładnie nie pamiętam .
witold_pi Opublikowano Sobota o 13:36 Opublikowano Sobota o 13:36 o ile foto można legalnie kupić to pompy (myślałem o monobloku 9-10kW bo chyba łatwiej to zrobić) nie. Nie wiem jak z automatyką ogrzewania gazowego powiązać, chyba,że wyjdzie się z założenia, że przy -8 st C recznie wyłączamy jedno i włączamy drugie, gożej ze sterowaniem pomp.
young Opublikowano Sobota o 14:04 Opublikowano Sobota o 14:04 Monoblok można kupić bez problemu.....no chyba że jakiś super markowy to może tylko z montażem .? Ja u siebie nie widziałem żadnej korzyści utrzymując jedno i drugie . Dlatego wypowiedziałem umowę na gaz. 29 minut temu, witold_pi napisał: wyjdzie się z założenia, że przy -8 st C recznie wyłączamy jedno i włączamy drugie, gożej ze Tylko skąd takie założenie ???
witold_pi Opublikowano Sobota o 14:16 Opublikowano Sobota o 14:16 Z DARMOWEGO KALKULATORA I Z SIECI 🙂
young Opublikowano Sobota o 14:44 Opublikowano Sobota o 14:44 Korzystałem z niego. (Jeżeli to ciepło app, zrobiłem kilkanaście symulacji). A potem przeczytałem dokładnie instrukcję planowanej pompy. W styczniu dała radę , i na pewno wiem że łatwiej na dzień /dwa załączyć grzałkę niż uruchamiać gazowy . Moja instalacja jest banalnie prosta i bez bufora.
latacz Opublikowano Sobota o 14:51 Opublikowano Sobota o 14:51 Godzinę temu, witold_pi napisał: o ile foto można legalnie kupić to pompy (myślałem o monobloku 9-10kW bo chyba łatwiej to zrobić) nie a z jakiej racji nie ? pierwsze słyszę. nie kupisz split bez certyfikatu f-gaz. monoblok -nie dotykasz sie do układu chłodniczego zawierającego f-gaz więć możesz. podobnie pc na R290 -to nie zawiera limitowanych kontrolowanych f-gaz. tyle, że pc na propanie (R290) to tylko do montażu na zewnątrz -monobloki z reguły powietrze woda. Jednak nie jest tak różowo -po co niby miałbyś sam kupować to pc ? ja nie widzę sensu. Godzinę temu, witold_pi napisał: Nie wiem jak z automatyką ogrzewania gazowego powiązać Wszystkie lepsze pc i spora część tanich też mają możliwość sterowania drugim źródłem ciepła. zazwyczaj to grzałka -montowana albo w samej pc albo w buforze, czasem też w zasobniku cwu. Ale zamiast grzałki może byc piec gazowy. czasem i grzałka i piec. najczęściej sterownik pc ma wyjscie przekaxnikowy -i zwiera styk gdy che uruchomić drugie źródło. Ten styk łączysz pod wejście pieca "zezwolenie na pracę" Zimno lub gdy nie daje rady nagrzać -to pc zamyka styk -kociął gazowy dostaje zgode na prace i uruchamia sie wg własnego oprogramowania. praktycznie każdy kocioł/piec gazowy ma wejście pod zewnetrzny termostat pokojowy -i np. tam możesz dać sygnał z pc. A sama pc -ustawiasz w programie poniżej jakiej temp ma się wyłączyć -lub definiujesz temp ochrony dolnego źródła -i sie wyłacza. Często możliwe jest też odwrotne sterowanie -że to piec daje zgodę na pracę pompie ciepła -jednak to raczej gorsze rozwiązanie. PC ma i więsze wymagania i najczęściej duzo bardziej zaawansowany sterownik -i lepiej gdy to ona decyduje.
a74BACK Opublikowano wczoraj o 08:12 Opublikowano wczoraj o 08:12 W dniu 11.02.2026 o 12:28, Granacik napisał: I to jest klucz Twojego sukcesu. Wg obecnych zasad to nic się nie kalkuluje. Ale też nie ma się co cieszyć bo w niedługiej przyszłości wszystkim będą zmieniać warunki umów. PC powietrzna czy gruntowa? Życie się nie kalkuluje 👍 PS Mam PV na nowych zasadach 18 godzin temu, witold_pi napisał: o ile foto można legalnie kupić to pompy (myślałem o monobloku 9-10kW bo chyba łatwiej to zrobić) nie. Nie wiem jak z automatyką ogrzewania gazowego powiązać, chyba,że wyjdzie się z założenia, że przy -8 st C recznie wyłączamy jedno i włączamy drugie, gożej ze sterowaniem pomp. Monobloka i splita kupisz bez problemu. Oficjalnie ze splitem może być problem, ale tylko w teorii. W praktyce bez problemu
latacz Opublikowano wczoraj o 09:22 Opublikowano wczoraj o 09:22 Godzinę temu, a74BACK napisał: Monobloka i splita kupisz bez problemu. Oficjalnie ze splitem może być problem, ale tylko w teorii. W praktyce bez problemu tylko jeszcze pytanie po co kupować samemu ? dla przeciętnego człowieka nie ma to żadnego sensu. Szansa na prawidłowy montaż przez laika jest praktycznie zerowa. Wręcz 80% firm instalacyjnych nie ma pojęcia o pc i instaluje "spod sztancy" w sposób bardzo daleki od optymalnego. Ale przynajmniej klient ma się do kogo przyp -bo obowiązuje rękojmia. A jak sam sobie spier... to zostaje " z ręką w nocniku"
a74BACK Opublikowano wczoraj o 09:31 Opublikowano wczoraj o 09:31 Montaż i skomplikowanie takie samo jak w mono, bo to ta sama jednostka, tyle, że część hydrauliczna w środku budynku. Montujesz sam, podłączasz hydraulikę sam, a bierzesz człowieka do napełnienia gazem i podbiciu ewentualnych kwitów. W cenie pompy 4000-7000zł nie ma sensu brać fachowca który skasuje minimum 4-5tyś za taką robotę 😉 1
witold_pi Opublikowano wczoraj o 10:21 Opublikowano wczoraj o 10:21 51 minut temu, latacz napisał: tylko jeszcze pytanie po co kupować samemu ? dla przeciętnego człowieka nie ma to żadnego sensu. Szansa na prawidłowy montaż przez laika jest praktycznie zerowa. Wręcz 80% firm instalacyjnych nie ma pojęcia o pc i instaluje "spod sztancy" w sposób bardzo daleki od optymalnego. Ale przynajmniej klient ma się do kogo przyp -bo obowiązuje rękojmia. A jak sam sobie spier... to zostaje " z ręką w nocniku" gwarancję i rękojmię też sobie możesz wsadzić do ...segregatora. Dzwonisz i słyszysz tak przyjadę za 8 dni wtedy mamy pierwszy wolny termin.... A w tym czasie możesz spuścić wodę z kaloryferów jak potrafisz i szukać hotelu. Tak samo narzekają ASO na biedę bo chińczyki ich zjadają a jak przyjdzie coś naprawić albo zrobić przegląd to czekaj miesiąć i płać jak za botulinę, bo złoto to za tanio wychodzi (wymiana oleju w exkluzywnym samochodzie pt. VW Golf 1800PLN to nie jest pomyłka) a wykonanie takie, że po miesiącu lsitwa na zewnątrz odpada, ale trzeba było czekać 4 miesiące aż badziew wyprodukują bo są biedni nie mają co robić.
young Opublikowano wczoraj o 10:35 Opublikowano wczoraj o 10:35 Godzinę temu, latacz napisał: Szansa na prawidłowy montaż przez laika jest praktycznie zerowa Ja dobrałem zamontowałem samemu, nie mówię że idealnie. Ale działa i nie było drogo. Oczywiście nie płaciłem 1000 zł za uruchomienie aby mieć wątpliwą gwarancję. To jedyne ryzyko z mojej strony :). PS samochodem kupionym w salonie też nie jeżdżę na przeglądy gwarancyjne i już trzeci rok zaraz zleci. Olej samemu po koszcie oleju i filtra. Godzinę temu, a74BACK napisał: cenie pompy 4000-7000zł nie ma sensu brać fachowca który skasuje minimum 4-5tyś za taką robotę Masz rację , dla splita też bym tak zrobił . 1
latacz Opublikowano wczoraj o 11:07 Opublikowano wczoraj o 11:07 48 minut temu, witold_pi napisał: gwarancję i rękojmię też sobie możesz wsadzić do ...segregatora. Dzwonisz i słyszysz tak przyjadę za 8 dni wtedy mamy pierwszy wolny termin.... A w tym czasie możesz spuścić wodę z kaloryferów jak potrafisz i szukać hotelu w tym czasie pc pracuje na grzałce lub włączasz drugie źródło ciepła. często kominek. jak ci się wiatrak zalodzi to szczegół. jak padnie płyta lub sprężarka to bez gwarancji bulisz z własnej kieszeni grube tysiące. czasem kilkanaście lub więcej. A mądrość polega na wyborze firmy montującej która nie robi z gęby doopy i w rozsądnym czasie przyjedzie. jednak podstawa to drugie źródło -i firma montująca powinna o to zadbać. 34 minuty temu, young napisał: Masz rację , dla splita też bym tak zrobił . splita... zgłaszasz do CEEB jesteś w bazie. gmina ma Cię w ewidencji, wioś ma wgląd. przychodzi urzędnik i poprosi o dokumenty kto montował. Wierz mi -przyjdzie - może za rok może za 3 ale przyjdzie. nie masz dowodu, że grzebał się ktoś z certyfikatem f-gaz -bulisz mandat. bulisz do 80tys. minimum to 8tys jak inspektor ma dobry humor -ale budżet potrzebuje pieniędzy a urzędnik premii (uzależnionej od "utargu"). monoblok możesz. splita nie. w teori jesli split byłby na r290 to nie podlega tym przepisom -ale póki co chyba nie ma splitów na r290. Ponadto montaż splita samemu -masz pompę próżniową i kilka innych specjalistycznych narzędzi ? -umiesz ich używać? Czytałem o gościu który sam sobie wyciął wyrostek robaczkowy (autentyczne) -czyli też niby się da samemu -bo po co lekarz.... 34 minuty temu, young napisał: Oczywiście nie płaciłem 1000 zł za uruchomienie aby mieć wątpliwą gwarancję. To jedyne ryzyko z mojej strony :). za 1000zł nikt rozsądny Ci nie uruchomi i nie weźmie gwarancji na własną doopę. Wygląda, że dyskusja zbacza na tory "montować i uruchamiać łamiąc prawo samemu" lub uruchamiać przez Januszeks który robi za flaszkę i nie daje nic w zamian. Uruchamiać powinna w miarę rzetelna firma ze stosownymi uprawnieniami. Kary za grzebanie w urządzeniach f-gaz bez uprawnień są potworne. A kary dotyczą operatora/właściciela pc. (operatorem najczęściej jest właściciel) .
young Opublikowano wczoraj o 11:28 Opublikowano wczoraj o 11:28 Co do mnie to odnoszę wrażenie że nie zrozumiałeś moich wypowiedzi. 🙃dodam więcej nie przeczytałeś ze zrozumieniem tak mi się też wydaje. Pozdrawiam.
young Opublikowano wczoraj o 12:28 Opublikowano wczoraj o 12:28 Wstępnie wytypuj kilka konkretnych modeli z 3-4 różnych firm. Przeczytaj dokładnie instrukcje serwisowe/ montażowe. Pewnie zostaną do dalszej analizy że dwie PC. Potem przeanalizuj jak to będzie działać z tym systemem który masz i ile gratów musisz dokupić . Zwrócić też uwagę na zład, średnie zużycie prądu, temp pracy, średnice rur ! Zwróć uwagę jak tym będziesz sterował - dość istotne dla komfortu i obniżenia kosztów prądu. Montaż też jest ważny np długość rur, ilość kolanek (generują opory). Moim zdaniem dość istotne ale jak będziesz grzał CWU? ? Ja do tego mam drugą malutką Pompę ciepła z zasobnikiem 80l. Prościej się nie da. W moim układzie nie ma potrzeby kupować bufora, i całej masy zaworów, siłownik etc. Piszę to bo u mnie się to sprawdziło przy mroźnej zimie. Nie mam drugiego źródła ciepła . Bo jak nie będzie prądu to albo kataklizm, albo wojna . Wiele innych źródeł ciepła też potrzebuje prądu. Poza kozą. Jak nie będzie prądu dzień ,dwa to w zimie się nic nie stanie . Wychłodzi się dom , to się potem nagrzeje . W rurach mam mieszaninę z glikolem, bo nie chciałem montować zaworów przeciw zamrożeniowych. 1
a74BACK Opublikowano wczoraj o 15:54 Opublikowano wczoraj o 15:54 3 godziny temu, witold_pi napisał: ok monoblock tylko jaki? Jak tanio i dobrze to coś z grupy Midea, pełno teg ona Allegro, Ferroli, Kaisai, Rotenso, York i "milion" innych nazw, a producent ten sam MIDEA Nie daj sie, naciągnąć na marki "premium" bo takich nie ma, a te "lepsze" wcale lepszej sprawności nie mają Policz sobie wstępnie zapotrzebowanie na ciepło na stronie cieplo.app 4 godziny temu, latacz napisał: splita... zgłaszasz do CEEB jesteś w bazie. gmina ma Cię w ewidencji, ... Dlatego bierzesz majstra który podbija Ci kwit, że dokonał uruchomienia i napełnienia instalacji. Żyjemy w Polsce i póki co to naprawdę nie problem to załatwić za parę stówek więcej
young Opublikowano wczoraj o 16:47 Opublikowano wczoraj o 16:47 Godzinę temu, a74BACK napisał: Dlatego bierzesz majstra który podbija Ci kwit, że dokonał uruchomienia i napełnienia instalacji. Żyjemy w Polsce i póki co to naprawdę nie problem to załatwić za parę stówek więce Dokładnie tak . :). Jak montowałem samodzielnie klimę w jednym pokoju to firma mi nabiła zgodnie ze sztuką i papierami. Więc można . A co do gwarancji na PC - monoblok to tak jak pisałem znalazłem firmę z autoryzacją na mój model. I podali ok 1000 zł. Cenę rozumiem bo dojazd, autoryzacja i pieczątka od której zależała gwarancja. Ale też zrezygnowałem. Oczywiście nie każdemu to polecam ale tak można . A straszenie karami, łamaniu prawa , Januszami, ewidencją jak jeden mój rówieśnik kilka postów wyżej napisał grubo nie na temat i nie pomaga w temacie. Dodam że mam E i D w dużym zakresie , i nie jestem elektrykiem 😇. Przed dobrem pompy zbierałem informacje przez ok 5 miesięcy, obejrzałem sporo na YT. Na polsko języcznym YT w zasadzie to filmy tylko 3 osób wnoszą wiedzę techniczną. Reszta to jakaś porażka. Ale do tego doszedłem po tych paru miesiącach. Żeby nie spoczywać na laurach teraz czytam książkę wydaną przez PWN w tym temacie . Bo po tym sezonie chce to zoptymalizować czyli jakieś 10 - 20 % można obniżyć koszty i tak małe . Kurna ale się rozpisałem, pozdrawiam . I kończę w tym wątku . Szybowiec czeka. 1
a74BACK Opublikowano wczoraj o 17:02 Opublikowano wczoraj o 17:02 Ferroli, Kaisai i kilka innych ma darmowy odbiór przez serwisanta. Jak wszystko gra z instalacją, przy odbiorze to podbijają kwity online i jest gwarancja👍 PS Co modelarz sobie pompy nie podłączy? Nie żartujmy 👍😉 EDIT Swoją jak podłączałem, to nawet wody nie zlałem z instalacji. Wypożyczyłem sobie zamrażarkę do rur i poszło gładko. Instalację w PP to już każdy cymbał zrobi 😉 Schemat i wytyczne są w instrukcji (czasami faktycznie ciężko ogarnąć, co (chiński) autor miał na myśli). Dla mnie jedynym problemem to te przeklęte średnice w calach i wszelkiego rodzaju redukcje określane w calach, nie wiem kto wpadł na ten genialny system oznaczeń 😁 Natomiast rurki miedziane i złączki nagle są w mm 🤣 1
latacz Opublikowano wczoraj o 17:46 Opublikowano wczoraj o 17:46 45 minut temu, young napisał: Jak montowałem samodzielnie klimę w jednym pokoju to firma mi nabiła zgodnie ze sztuką i papierami. Więc można ??? klimy się nie nabija. klima przynajmniej nowa już ma czynnik. 46 minut temu, young napisał: A straszenie karami, łamaniu prawa , Januszami, ewidencją jak jeden mój rówieśnik kilka postów wyżej napisał grubo nie na temat i nie pomaga w temacie. Dodam że mam E i D w dużym zakresie , i nie jestem elektrykiem niestety to są polskie realia, więc mają/powinny mieć wpływ na wybór. E i D to szczegół i to dopiero jest nie na temat. -formalnie do instalacji pc jeśli montujesz sam sobie musisz mieć f-gaz O a jeśli montuje ci ktoś to musi mieć także f-gaz P. póki co kontrolowane sa głównie firmy -ale o kontrolach u osób prywatnych tez słyszałem z pierwszej reki i o karach... głownie kontrole czy były przeprowadzane ustawowe kontrole szczelności. niektóre pc temu podlegają. niektóre klimy tez -nie wszystkie.
Rekomendowane odpowiedzi