mike217 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu No To niewiele naprawdę. Ale mi bardziej chodziło o komplet fotowoltaika i pompa .
young Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 29 minut temu, mike217 napisał: Ale mi bardziej chodziło o komplet fotowoltaika i pompa . Pisałem wcześniej cytuje: Instalacja PV kilka lat temu ( samemu też zrobiłem) coś około 15000 od tego 5000 zwrot mój prąd . Ale dokładnie nie pamiętam .
witold_pi Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu o ile foto można legalnie kupić to pompy (myślałem o monobloku 9-10kW bo chyba łatwiej to zrobić) nie. Nie wiem jak z automatyką ogrzewania gazowego powiązać, chyba,że wyjdzie się z założenia, że przy -8 st C recznie wyłączamy jedno i włączamy drugie, gożej ze sterowaniem pomp.
young Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Monoblok można kupić bez problemu.....no chyba że jakiś super markowy to może tylko z montażem .? Ja u siebie nie widziałem żadnej korzyści utrzymując jedno i drugie . Dlatego wypowiedziałem umowę na gaz. 29 minut temu, witold_pi napisał: wyjdzie się z założenia, że przy -8 st C recznie wyłączamy jedno i włączamy drugie, gożej ze Tylko skąd takie założenie ???
witold_pi Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Z DARMOWEGO KALKULATORA I Z SIECI 🙂
young Opublikowano 42 minuty temu Opublikowano 42 minuty temu Korzystałem z niego. (Jeżeli to ciepło app, zrobiłem kilkanaście symulacji). A potem przeczytałem dokładnie instrukcję planowanej pompy. W styczniu dała radę , i na pewno wiem że łatwiej na dzień /dwa załączyć grzałkę niż uruchamiać gazowy . Moja instalacja jest banalnie prosta i bez bufora.
latacz Opublikowano 34 minuty temu Opublikowano 34 minuty temu Godzinę temu, witold_pi napisał: o ile foto można legalnie kupić to pompy (myślałem o monobloku 9-10kW bo chyba łatwiej to zrobić) nie a z jakiej racji nie ? pierwsze słyszę. nie kupisz split bez certyfikatu f-gaz. monoblok -nie dotykasz sie do układu chłodniczego zawierającego f-gaz więć możesz. podobnie pc na R290 -to nie zawiera limitowanych kontrolowanych f-gaz. tyle, że pc na propanie (R290) to tylko do montażu na zewnątrz -monobloki z reguły powietrze woda. Jednak nie jest tak różowo -po co niby miałbyś sam kupować to pc ? ja nie widzę sensu. Godzinę temu, witold_pi napisał: Nie wiem jak z automatyką ogrzewania gazowego powiązać Wszystkie lepsze pc i spora część tanich też mają możliwość sterowania drugim źródłem ciepła. zazwyczaj to grzałka -montowana albo w samej pc albo w buforze, czasem też w zasobniku cwu. Ale zamiast grzałki może byc piec gazowy. czasem i grzałka i piec. najczęściej sterownik pc ma wyjscie przekaxnikowy -i zwiera styk gdy che uruchomić drugie źródło. Ten styk łączysz pod wejście pieca "zezwolenie na pracę" Zimno lub gdy nie daje rady nagrzać -to pc zamyka styk -kociął gazowy dostaje zgode na prace i uruchamia sie wg własnego oprogramowania. praktycznie każdy kocioł/piec gazowy ma wejście pod zewnetrzny termostat pokojowy -i np. tam możesz dać sygnał z pc. A sama pc -ustawiasz w programie poniżej jakiej temp ma się wyłączyć -lub definiujesz temp ochrony dolnego źródła -i sie wyłacza. Często możliwe jest też odwrotne sterowanie -że to piec daje zgodę na pracę pompie ciepła -jednak to raczej gorsze rozwiązanie. PC ma i więsze wymagania i najczęściej duzo bardziej zaawansowany sterownik -i lepiej gdy to ona decyduje.
Rekomendowane odpowiedzi