Skocz do zawartości

TX16S + Radiolink r16f Rozłączanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam zbindowany odbiornik radiolink r16f z aparaturą tx16s 4in1. Problem polega na rozłączaniu się /gubieniu zasięgu na ok.4s podczas szybkich ruchów drążkami aparatury, przy normalnych wolnych ruchach gimblami nic się nie dzieje.  Czy ma ktoś z was pomysł dlatego tak się dzieje? Niestety pech chciał że doszedłem do tego po katastrofie. (model ponownie musi przejść renowacje) 

Opublikowano

Witam

A tak z ciekawości dlaczego?

Związek używania 16 kanałów zakłócenia a użycie 4 kanałów i potencjalny brak zakłóceń.

Nie rozumiem związku.

pozdrawiam Piotrek

Opublikowano

Panowie zaczyna mi się wydawać że może to być problem z poborem prądu? Czy istnieje jakiś sposób aby zasilić odbiornik lub serva w inny sposób? Chodzi mi o oddzielne zasilanie tych 2 rzeczy.

Czy mogę do odbiornika podłączyć tylko kabel z sygnałem, a do serva dać bezpośrednio + i - z pakietu? Oczywiście o odpowiednim napięciu

Opublikowano
W dniu 20.02.2026 o 23:30, Krystiano12 napisał:

Panowie zaczyna mi się wydawać że może to być problem z poborem prądu? Czy istnieje jakiś sposób aby zasilić odbiornik lub serva w inny sposób? Chodzi mi o oddzielne zasilanie tych 2 rzeczy.

Czy mogę do odbiornika podłączyć tylko kabel z sygnałem, a do serva dać bezpośrednio + i - z pakietu? Oczywiście o odpowiednim napięciu

A czym teraz zasilasz odbiornik? Pokaż zdjęcie regulatora jeżeli zasilasz odbiornik z ESC. I jaki pakiet 3S 4S?

Opublikowano
W dniu 20.02.2026 o 23:30, Krystiano12 napisał:

Czy istnieje jakiś sposób aby zasilić odbiornik lub serva w inny sposób? Chodzi mi o oddzielne zasilanie tych 2 rzeczy.

Miałem tak, że intensywne ruszanie dużymi serwami powodowało resetowanie odbiornika. Monitoring zasilania wykazał spadki napięcia zasilającego odbiornik.

Spróbowałem zasilania w układzie: serwa z BEC, a odbiornik z osobnej baterii 5V i to było to.

Ostatecznie, żeby nie dawać osobnej baterii rozdzieliłem zasilanie: serwa są zasilane bezpośrednio z BEC, a odbiornik przez układ dioda Shotky i kondensator Gold Cap - normalnie dioda przepuszcza, ładuje kondensator i zasila odbiornik, a jak napięcie z BEC przysiada, dioda odcina, a odbiornik jest zasilany z kondensatora.

Opublikowano
3 godziny temu, Market napisał:

Miałem tak, że intensywne ruszanie dużymi serwami powodowało resetowanie odbiornika. Monitoring zasilania wykazał spadki napięcia zasilającego odbiornik.

Spróbowałem zasilania w układzie: serwa z BEC, a odbiornik z osobnej baterii 5V i to było to.

Ostatecznie, żeby nie dawać osobnej baterii rozdzieliłem zasilanie: serwa są zasilane bezpośrednio z BEC, a odbiornik przez układ dioda Shotky i kondensator Gold Cap - normalnie dioda przepuszcza, ładuje kondensator i zasila odbiornik, a jak napięcie z BEC przysiada, dioda odcina, a odbiornik jest zasilany z kondensatora.

Mógłbyś wysłać mi zdjęcia w jakiś sposób to połączyłeś i jakoś dokładnie komponentów używałeś? Postaram się to sprawdzić w tym tygodniu. 

Opublikowano

Zrobiłem pająka i część zatopiłem w termokurczkach, więc na zdjęciu będzie słabo widać. Ale spróbuję opisać.

20260223_184413.thumb.jpg.c350de5e3bf3a3eb3df0b8ccc6f69f15.jpg

3 żyłowy przewód idący z dołu z lewej to przewód z ESC: brązowy masa, czerwony zasilanie z BEC, żółty sygnał sterujący z odbiornika do ESC. Masa i sygnał idą do odbiornika, a czerwony jest wyjęty z wtyczki i idzie do górnej termokurczki. W niej łączy się z pozostałymi czerwonymi: dwa czerwone w lewo i potem w górę to zasilanie serw, również wyjęte z wtyczek serw, a czerwony w prawo w dół idzie na diodę i kondensator w dolnej termokurczce. Stamtąd idzie do wtyczki zasilania i wspólnej masy odbiornika. Czyli serwa są zasilane bezpośrednio z BEC, a odbiornik jest zasilany przez układ dioda, kondensator.

Tutaj widać wtyczki podpięte do odbiornika:

20260223_184525.thumb.jpg.bf6a9fd90204bde40cb0eb4a439488b4.jpg

Trzy z lewej to 2 serwa i ESC z wyjętymi czerwonymi (na odbiornik idzie tylko brązowa masa i żółte sterowanie), a ta z prawej to zasilanie odbiornika jako wyjście z ukladu dioda-kondensator.

Jutro postaram się to narysować w postaci schematu elektrycznego.

Opublikowano

Poprosił bym schemat. Myślę czy nie zasilić wszystkiego z osobnej baterii 2s dajmy na to z 18650. A to odbiornika poprowadzić tylko sygnały z serv a odbiornik zasilić z ESC? 

Opublikowano

Możesz też spróbować wpiąć kondensator np. 2000uF bezpośrednio w odbiornik w piny BAT. Kondensator może zlikwidować szpilki napięcia na zasilaniu odbiornika. Skontroluj napięcie BECa gdy ruszasz serwami. Możesz mieć BECa o malej wydajności prądowej lub uszkodzony.

Opublikowano

Obiecany schemat.

Tak jak pisałem, czerwone kabelki od serw i ESC są wyciągnięte z wtyczek i spięte razem, co daje bezpośrednie zasilanie serw z BEC. I czerwony idzie również na układ dioda-kondensator i potem dalej do odbiornika, jako osobne zasilanie.

Zasilanie.png.2b0476da56b9f05622af5da5ac785d8c.png

Efekt pokazałem w tym wątku na wykresach zasilania odbiornika przed i po zastosowaniu układu:

Dioda to dowolna dioda Schotky (tzw. szybka), byleby tylko miała odpowiednie napięcie. Jako kondensator zastosowałem Gold Cap (na 5V), ale nie pamiętam pojemności: może 0,47F, może 1F, w każdym razie w postaci małej płaskiej pastylki. Dalsze zwiększanie pojemności już jest bez wpływu na efekt końcowy. Ważne jest napięcie dopuszczalne Gold Capa, bo mają duże pojemności, ale napięcia max 5,5V.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.