Krystiano12 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego Witam serdecznie. Mam zbindowany odbiornik radiolink r16f z aparaturą tx16s 4in1. Problem polega na rozłączaniu się /gubieniu zasięgu na ok.4s podczas szybkich ruchów drążkami aparatury, przy normalnych wolnych ruchach gimblami nic się nie dzieje. Czy ma ktoś z was pomysł dlatego tak się dzieje? Niestety pech chciał że doszedłem do tego po katastrofie. (model ponownie musi przejść renowacje)
Krystiano12 Opublikowano 20 Lutego Autor Opublikowano 20 Lutego Pewnie ich nie potrzebuje używam tylko 6 na razie, ale tylko taki mam .
pjk11 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego No to ogranicz w nadajniku nadawanie tylko 4 kanalow i sprawdz.
piotr jet Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego Witam A tak z ciekawości dlaczego? Związek używania 16 kanałów zakłócenia a użycie 4 kanałów i potencjalny brak zakłóceń. Nie rozumiem związku. pozdrawiam Piotrek
Krystiano12 Opublikowano 20 Lutego Autor Opublikowano 20 Lutego Panowie zaczyna mi się wydawać że może to być problem z poborem prądu? Czy istnieje jakiś sposób aby zasilić odbiornik lub serva w inny sposób? Chodzi mi o oddzielne zasilanie tych 2 rzeczy. Czy mogę do odbiornika podłączyć tylko kabel z sygnałem, a do serva dać bezpośrednio + i - z pakietu? Oczywiście o odpowiednim napięciu
leszek-bart Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Potrzebujesz menadżer zasilania albo regulator z mocnym Becem 5-6 Amper , może być dużo za duży w stosunku do posiadanego . .
japim Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego W dniu 20.02.2026 o 23:30, Krystiano12 napisał: Panowie zaczyna mi się wydawać że może to być problem z poborem prądu? Czy istnieje jakiś sposób aby zasilić odbiornik lub serva w inny sposób? Chodzi mi o oddzielne zasilanie tych 2 rzeczy. Czy mogę do odbiornika podłączyć tylko kabel z sygnałem, a do serva dać bezpośrednio + i - z pakietu? Oczywiście o odpowiednim napięciu A czym teraz zasilasz odbiornik? Pokaż zdjęcie regulatora jeżeli zasilasz odbiornik z ESC. I jaki pakiet 3S 4S?
Market Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego W dniu 20.02.2026 o 23:30, Krystiano12 napisał: Czy istnieje jakiś sposób aby zasilić odbiornik lub serva w inny sposób? Chodzi mi o oddzielne zasilanie tych 2 rzeczy. Czy mogę do odbiornika podłączyć tylko kabel z sygnałem, a do serva dać bezpośrednio + i - z pakietu? Oczywiście o odpowiednim napięciu Miałem tak, że intensywne ruszanie dużymi serwami powodowało resetowanie odbiornika. Monitoring zasilania wykazał spadki napięcia zasilającego odbiornik. Spróbowałem zasilania w układzie: serwa z BEC, a odbiornik z osobnej baterii 5V i to było to. Ostatecznie, żeby nie dawać osobnej baterii rozdzieliłem zasilanie: serwa są zasilane bezpośrednio z BEC, a odbiornik przez układ dioda Shotky i kondensator Gold Cap - normalnie dioda przepuszcza, ładuje kondensator i zasila odbiornik, a jak napięcie z BEC przysiada, dioda odcina, a odbiornik jest zasilany z kondensatora.
Krystiano12 Opublikowano 22 Lutego Autor Opublikowano 22 Lutego 3 godziny temu, Market napisał: Miałem tak, że intensywne ruszanie dużymi serwami powodowało resetowanie odbiornika. Monitoring zasilania wykazał spadki napięcia zasilającego odbiornik. Spróbowałem zasilania w układzie: serwa z BEC, a odbiornik z osobnej baterii 5V i to było to. Ostatecznie, żeby nie dawać osobnej baterii rozdzieliłem zasilanie: serwa są zasilane bezpośrednio z BEC, a odbiornik przez układ dioda Shotky i kondensator Gold Cap - normalnie dioda przepuszcza, ładuje kondensator i zasila odbiornik, a jak napięcie z BEC przysiada, dioda odcina, a odbiornik jest zasilany z kondensatora. Mógłbyś wysłać mi zdjęcia w jakiś sposób to połączyłeś i jakoś dokładnie komponentów używałeś? Postaram się to sprawdzić w tym tygodniu.
Market Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego Zrobiłem pająka i część zatopiłem w termokurczkach, więc na zdjęciu będzie słabo widać. Ale spróbuję opisać. 3 żyłowy przewód idący z dołu z lewej to przewód z ESC: brązowy masa, czerwony zasilanie z BEC, żółty sygnał sterujący z odbiornika do ESC. Masa i sygnał idą do odbiornika, a czerwony jest wyjęty z wtyczki i idzie do górnej termokurczki. W niej łączy się z pozostałymi czerwonymi: dwa czerwone w lewo i potem w górę to zasilanie serw, również wyjęte z wtyczek serw, a czerwony w prawo w dół idzie na diodę i kondensator w dolnej termokurczce. Stamtąd idzie do wtyczki zasilania i wspólnej masy odbiornika. Czyli serwa są zasilane bezpośrednio z BEC, a odbiornik jest zasilany przez układ dioda, kondensator. Tutaj widać wtyczki podpięte do odbiornika: Trzy z lewej to 2 serwa i ESC z wyjętymi czerwonymi (na odbiornik idzie tylko brązowa masa i żółte sterowanie), a ta z prawej to zasilanie odbiornika jako wyjście z ukladu dioda-kondensator. Jutro postaram się to narysować w postaci schematu elektrycznego.
Krystiano12 Opublikowano 24 Lutego Autor Opublikowano 24 Lutego Poprosił bym schemat. Myślę czy nie zasilić wszystkiego z osobnej baterii 2s dajmy na to z 18650. A to odbiornika poprowadzić tylko sygnały z serv a odbiornik zasilić z ESC?
Bodzioch Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego Możesz też spróbować wpiąć kondensator np. 2000uF bezpośrednio w odbiornik w piny BAT. Kondensator może zlikwidować szpilki napięcia na zasilaniu odbiornika. Skontroluj napięcie BECa gdy ruszasz serwami. Możesz mieć BECa o malej wydajności prądowej lub uszkodzony.
Market Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego Obiecany schemat. Tak jak pisałem, czerwone kabelki od serw i ESC są wyciągnięte z wtyczek i spięte razem, co daje bezpośrednie zasilanie serw z BEC. I czerwony idzie również na układ dioda-kondensator i potem dalej do odbiornika, jako osobne zasilanie. Efekt pokazałem w tym wątku na wykresach zasilania odbiornika przed i po zastosowaniu układu: Dioda to dowolna dioda Schotky (tzw. szybka), byleby tylko miała odpowiednie napięcie. Jako kondensator zastosowałem Gold Cap (na 5V), ale nie pamiętam pojemności: może 0,47F, może 1F, w każdym razie w postaci małej płaskiej pastylki. Dalsze zwiększanie pojemności już jest bez wpływu na efekt końcowy. Ważne jest napięcie dopuszczalne Gold Capa, bo mają duże pojemności, ale napięcia max 5,5V.
Rekomendowane odpowiedzi