witold_pi Opublikowano Wtorek o 20:02 Opublikowano Wtorek o 20:02 Było o flaszkach za 50 groszy ale to nic w porównaniu z miesięcznym okresem rozliczeniowym dla prosumentów. Zimą jak brak słońca będą nas kosić równo a latem nie będę w stanie wszystkiego zużyć co wyprodukowałem. To się nazywa wał. Oczywiście miałem 12 m9iesięczny okres rozliczeniowy.
Andrzej68IX Opublikowano Wtorek o 20:27 Opublikowano Wtorek o 20:27 Też to dostałem ale jak zwykle - ad acta. Jutro poczytam i wyrażę oburzenie😉
a74BACK Opublikowano Środa o 18:49 Opublikowano Środa o 18:49 Jesteście w starym, czy nowym systemie?
Andrzej68IX Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu Witoldzie jak na razie to widzę same plusy dodatnie: Co mogą Państwo zyskać przy zmianie okresu rozliczeniowego Dzięki zmianie okresu rozliczeniowego na 1-miesięczny mogą Państwo zyskać: -rozliczenia w oparciu o rzeczywiste zużycie – prognozy nie będą wystawiane, -większą kontrolę nad wysokością rachunków, ponieważ będą je Państwo otrzymywali częściej, co pozytywnie wpłynie na lepsze planowanie budżetu, -większą przejrzystość faktur, ponieważ będą one zawierały dane dotyczące krótszego okresu rozliczeniowego, -łatwiejsze zarządzanie wirtualnym magazynem /depozytem prosumenckim.
a74BACK Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu To nie powinno mieć wpływu na wasz system. Tracicie zgromadzone kWh dopiero po 12 miesiącach (w 13). Czyli oddałem 2026r 2000kWh w maju, to w czerwcu 2027r wyzeruje sie stan z maja. Przynajmniej tak mi sie wydaje, że to u Was tak działa 😉
Andrzej68IX Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Pożyjemy, zobaczymy. Przy okazji zapytam kolejny raz tak jak w moim wątku założonym w marcu bo nikt nie odpowiedział: https://pfmrc.eu/topic/103174-oze-%E2%80%93-fotowoltaika-czy-to-si%C4%99-op%C5%82aca/ Ile płacicie za prąd za cały rok? Wiem, że : nic, zero, dawno się zwróciło itp. itd. Oto ile ja płacę od roku 2021 (nie mam pompy ciepła- orientacja wschód/zachód) Moje „zero” za rok 2025 ma wartość 575,30PLN Rok 2021 – zapłaciliśmy za cały rok 296,04PLN Rok 2022- zapłaciliśmy za cały rok 143,75PLN Rok 2023 – zapłaciliśmy za cały rok 263,46PLN Rok 2024 – zapłaciliśmy za cały rok 218,44PLN Rok 2025 – zapłaciliśmy za cały rok 575,30PLN
maxiiii Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu A ile wynosi amortyzacja fotowoltaiki w przeliczeniu na 15 lat?
Andrzej68IX Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Marku ze Schwerina! My tu w Polsce mamy dwa razy w roku zmiany taryf, sposobów naliczania, zmiany koncepcji (obecna OZE sroze). W między czasie mrozimy ceny prądu później następuje odwilż. Stawiamy kominy elektrociepłowni za grube miliony za chwilę je burzymy i tak zabawa trwa. Gdybyś zapytał szklanej kuli (czytaj AI) to być może coś mądrego by komputer wypluł. Ja prosty człowiek zakładając to ustrojstwo kilka lat temu (nie uwzględniałem alfa, omegi, sinusów, cosinusów, pierwiastków, potęg itp) "obliczyłem" że po około 7-8 latach całość mi się zwróci (na dachu 10kVh)
witold_pi Opublikowano 16 godzin temu Autor Opublikowano 16 godzin temu 7 godzin temu, Andrzej68IX napisał: Witoldzie jak na razie to widzę same plusy dodatnie: Co mogą Państwo zyskać przy zmianie okresu rozliczeniowego Dzięki zmianie okresu rozliczeniowego na 1-miesięczny mogą Państwo zyskać: -rozliczenia w oparciu o rzeczywiste zużycie – prognozy nie będą wystawiane, -większą kontrolę nad wysokością rachunków, ponieważ będą je Państwo otrzymywali częściej, co pozytywnie wpłynie na lepsze planowanie budżetu, -większą przejrzystość faktur, ponieważ będą one zawierały dane dotyczące krótszego okresu rozliczeniowego, -łatwiejsze zarządzanie wirtualnym magazynem /depozytem prosumenckim. ja tylko ujemne, latem nie zużyjesz w okresie miesięcznym tego co wyprodukujesz (reszta w domyśle przepada) a zimą będziesz płacił.......oj grubo
a74BACK Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 5 godzin temu, witold_pi napisał: ja tylko ujemne, latem nie zużyjesz w okresie miesięcznym tego co wyprodukujesz (reszta w domyśle przepada) a zimą będziesz płacił.......oj grubo Rozliczenie miesięczne, nie zabierze Ci tych zebranych kWh energii elektrycznej. Dalej je będziesz mógł wykorzystać w przeciągu 12miesięcy od wyeksportowania do sieci. Mylicie Panowie pojęcia i siejecie imho niepotrzebny zamęt 6 godzin temu, maxiiii napisał: A ile wynosi amortyzacja fotowoltaiki w przeliczeniu na 15 lat? Przy pompie ciepla ok 5-8lat
witold_pi Opublikowano 10 godzin temu Autor Opublikowano 10 godzin temu Tego akurat nigdzie nie piszą a nowe zasady wchodzą przez przypadek w 4 kawrtale roku, więc tak czy śmak będzie niedobór prądu zimą. Latem nadprodukcja z niewiadomym sposobem rozliczenia nadwyżki.
dariuszj Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Wcześniej podobne zmiany już były w PGE tylko rozliczenie nie miesięczne a półroczne z zaliczkami. I podobne lamenty i krzyki. Rozliczenie finalne i tak jest roczne i sumarycznie nic się nie zmienia. Głównie chyba chodzi o to, żeby nie kredytować prosumentów. Taki przykład - ktoś powiedzmy wyprodukuje energię za 1000 zł a zużyje za 5000 zł. Płaci to po roku z opóźnieniem czyli ma darmowy kredyt którego koszty pokrywa PGE czy Tauron.
Rekomendowane odpowiedzi