Razor1996 Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Ale wystarczy obciążyć który kolwiek kabel co daje 5v + mase jaką bądź czy jak? I mam pytanko czy wentylator obciąży tą linie? Bo nie widzę sensu dawać żarówki która tylko będzie grzała i przeszkadzała a wentylator schłodzi (będzie to drugi wentylator w zasilaczu) I na to pytanie nie dostałem odpowiedzi czy kabel niebieski 12v + i czarny(masa) i to może być czy muszę mieć +12v i -12v (ale to razem dae 23v a ja che 12:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Wentylator za mało prądu bierze :cry: Pozostaje żarówka ( taka 40 W z samochodu jest w sam raz ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Niebieski to -12V, żółty to 12V, czarny masa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razor1996 Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 No tak po prostu nie zapamiętałem (pisze mi to na obudowie i właśnie do końca nie byłem pewny) Bardzo dziękuje za odpowiedzi idę przerabiać zasilacz I tak dla pewności żółty 12V,z czarnym (masa) i do tego mogę podłączyć spokojnie ładowarkę? i tą żarówke tylko pod kabel 5v i mase i już będzie obciążone? I jeśli to ma coś do rzeczy to ładuje li pola 1,6 mah (a to chyba ma coś do rzeczy?) ale ładowarka daje 1.5 mah (słyszałem że nic się nie stanie tylko wolniej będzie ładować) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Ale co Panu nie pasuje w wypowiedzi? Kolega pytał czy trzeba obciążyć linię 5V przyładowaniu i dostał odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 I jeśli to ma coś do rzeczy to ładuje li pola 1,6 mah (a to chyba ma coś do rzeczy?) ale ładowarka daje 1.5 mah (słyszałem że nic się nie stanie tylko wolniej będzie ładować) Pomyśl i napisz jeszcze raz bo nie rozumiem co napisałeś - że LiPolek ma pojemność 1,6 Ah ( 1600 mAh ) to rozumiem ale ile daje ładowarka - mAh to pojemność a nie ilość prądu które trza ustawić ... - choć domyślamy się że ładujesz prądem 1,5A ... ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razor1996 Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Tak pomyliłem się właśnie chodziło mi o prąd 1,5A [przepraszam ale modelarstwo i elektryka to dopiero poznawane przeze mnie "dziedziny" (choć modelarstwo poznałem troszkę bliżej)] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 To jeśli ładowarka podczas ładowania nie wskaże zbyt niskiego napięcia ładowania to nie musisz obciążać wyjścia 5V. Jak pojawi się taki alarm to trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
universal Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 A czy można podłączać Shark 10 pod prostownik 12V? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 A czy można podłączać Shark 10 pod prostownik 12V? Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razor1996 Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 To jeśli ładowarka podczas ładowania nie wskaże zbyt niskiego napięcia ładowania to nie musisz obciążać wyjścia 5V. Jak pojawi się taki alarm to trzeba. Ale moja ładowarka chyba nie pokaże takowego komunikatu bo jest najprostsza z najprostszych (była dołączona do tego modelu http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p2236,pc-cessna-480-rtf-2-4-ghz-zestaw-rc i ja takowego modelu nie kupiłem tylko pożyczyłem:) (lepszą ładowarke i zasilacz zakupie ale przy okazji zakupów na HK) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bh91 Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Witam. Odkopię troszkę temat. Czy w zasilaczu ATX mogę wydobyć gdzieś 12v bez jego uruchamiania? Potrzebne do kontrolki podpięcia do sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Chwila. Ty chcesz miec 12v nie podłączając zasilacza do sieci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bh91 Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 ?? Chce mieć 12V z zasilacza PODŁĄCZONEGO do sieci, ale nie uruchomionego. 5v jest - fioletowy kabel. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Zasilacz musi byc uruchomiony zeby przetworzył napięcie. Na żółtym masz 12v, -(minus) z obudowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Na wyłączonym będzie tylko +5VSB(fioletowy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzorro Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Podepnę się pod temat, bo dotarłem dzisiaj do fajnej strony: http://mydiy.pl/zasilacz-warsztatowy-ze-starego-zasilacza-atx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablito Opublikowano 12 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Jasno i czytelnie. Dzisiaj zmajstruję taki zasilacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 12 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Zasilacz mam, rezystorów nie mam. Żarówki się znajdą tylko ile V powinna mieć taka żarówka aby obciążyć zasilacz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 12 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Żarówka samochodowa 12V,40W,przy okazij będziesz miał lampke nocną .Ja w to miejsce nawinołem spirale z drutu oporowego fi.0.6.lekko się grzeje i mam spokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.