Gem_Boy Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Witam, mam aparaturę RM pocket w wersji ELRS. Trenujemy z synem na symulatorze, natomiast w planach jest budowa samolotu RC - RWD 13 z napolskimniebie.pl Model przeleżał trochę w szafie, ale chcemy go w te wakacje dokończyć. Potrzebuję najlepiej kompletnej informacji co dalej kupić jeśli chodzi o elektronikę, zasilanie, regulatory bo nie mamy nic. Chcę kupić coś rozsądnego, co nie sprawi problemu na początek. Model parkflyer, rozpiętość 1000mm długość 630mm waga modelu 230g W instrukcji modelu sugerowane wyposażenie: -silnik 2205C 1400Kv + śmigło SF7x6 -piasta z elastycznym mocowaniem -regulator 10-12A -akumulator: pakiet li-pol 2s 500mAh - serwomechanizmy - lotki, ster kierunku i wysokości 3x HXT900 (9gr) - mały odbiornik. Z góry dziękuję za pomoc. Temat ogólny ale myślę, że przydatny, często najgorzej zacząć. A najgorzej najgorzej zacząć źle i się zrazić.
wojcio69 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Taka moja propozycja, jedna z wielu: silnik Emax CF2812 śmigło masz podane SF 7x6 prop saver z oringiem na oś 3mm regulator ZTW 15A / SBEC MANTIS SLIM akumulator SLS 7,4V/ 800mAh 30C/60C XTRON serwo Tower pro SG 92R odbiornik Radiomaster XR2 Nano 2,4 GHz ELRS
Ares Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 9 godzin temu, Gem_Boy napisał: A najgorzej najgorzej zacząć źle i się zrazić. Skoro nigdy nie lataliście modelami, to pierwszy etap rozpoczęliście bardzo poprawnie bo od symulatora. Latajcie do znudzenia im więcej tym lepiej . Jak symulator bedzie opanowany na piątkę z plusem to w realu bedzie trójka z dwoma minusami🙂tak to z reguły działa ale to ogromna pomoc w nauce pilotażu. Na symulatorze nie nauczysz się latać ale ogromnie ułatwia naukę latania a co najważniejsze można na nim opanować to żeby nie mylić kierunków gdy model jest w innym położeniu. Jednak RWD 13 zostawiłbym na półce jako drugi model. Lepiej zacząć od motoszybowca piankowego, gorąco polecam Easy Glidera lub Easy Stara. Początki bywają trudne (przynajmniej ja tak miałem) i model wolny i stateczny daje więcej czasu na reakcję i trudniej go uszkodzić choć i tak tego się nie uniknie podczas nauki. Przede wszystkim trzeba być cierpliwym i nie zrażać się bo często jest tak ,że próbujesz i próbujesz a to dalej nie wychodzi ale w końcu przychodzi moment kiedy załapujesz i wtedy pojawia się satysfakcja i radość . Powodzenia i pozdrawiam. 1
Rekomendowane odpowiedzi