JacekCichy Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Witam wszystkich "W Polsce w roku 1965 w powietrze wzbił się prototyp samolotu o kodowej nazwie "Orzeł". Samolot ten już w pierwszym locie przekroczył prędkość dźwieku, w kolejnych lotach testowych osiągając zakładaną prędkość mach 3 na wysokości 34 000 m. Samolot posiada skrzydła w układzie podwójnej delty. Napęd stanowią 2 silniki pracujące w układzie turbo-ramjet w zależności od prędkości i fazy lotu. Samolot został w pełni opracowany przez polskich inżynierów z pomocą informacji przekazanych przez polski wywiad" To oczywiście historia fikcyjna Teraz troche o projekcie - grafiką 3d i modelowaniem samolotów zajmuje się chyba od 12 roku zycia. Większość moich projektów polegała na odtworzeniu jakiegoś istniejącego obiektu. I dość niedawno zainspirowany takimi konstrukcjami jak Draken, Avro Arrow, Mig-25 i koncepcjami Dassault Spectre, Xf-108 Rapier pomyślałem sobie że fajnie było by trochę pokombinować i zrobić coś swojego. Tak powstał "Orzeł". Inspiracje wspomnianymi projektami widać gołym okiem, celem projektu było stworzenie czegoś na czym będzie można namalować "szachownice" i nadać mu zawrotną prędkość oraz dodać skrzydła w układzie podwójnej delty o dużej powierzchni nośnej. Model 3d powstał w Blenderze potem poleciał do pokolorowania przy pomocy AI, a następnie do post-edycji w Gimpie żeby poprawić pewne elementy które wybitnie mnie kuły w oczy. Zakładam również budowę modelu RC z dwoma edf 50mm bo takie posiadam na stanie w bliżej nieokreślonej przyszłości. Rozważam 2 konfiguracje dolnopłata i górnopłata z czego póki co skłaniam się ku górnopłatowi. Jeżeli macie ochotę napiszcie który układ dolno czy górnopłata wam się bardziej podoba: 2
robertus Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Spróbuj pobawić się jeszcze miksem z Grotem. Szachownice popraw na bank. Co do modelu zrób go na jednym EDF, będzie lepiej. Górnopłat lepszy. Fantazja mnie ponosi i złam mu końcówki skrzydeł jak Valkirie miała. 1
Rekomendowane odpowiedzi