Łukasz1 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Witam mam pewien dylemat . Posiadam chińską łódkę zanętową konkretnie JABO 2CG. napadło mnie, aby przerobić ją na silniki bezszczotkowe - ot tak ,chociaż na zwykłych szczotkach 550 też to pływa. Problem leży w tym, że odbiornik i całe oprzyrządowanie jest zasilane napięciem 3,7V osobne wyprowadzenie z akumulatora zasilającego łódkę podobne do wtyczki balancera i napięcie 5V ubija odbiornik ( sprawdzone ). Silniki działają na napięcie 7,4V, bo to wersja unowocześniona. Wobec powyższego, aby nie komplikować sprawy i nie ubić ponownie odbiornika do testów nie zasilam odbiornika z BEC tylko z osobnego ogniwa Li-jon . Oryginalny podwójny szczotkowy ESC zmontowany w tej łódce daje się wysterować bez problemu testerem serw działa dobrze, neutrum ma pośrodku zakresu. Problem pojawia się gdy do kabla sterującego wychodzącego z odbiornika i sterującego pracą oryginalnego ESC podepnę ( z pominięciem BEC'ów oczywiście ) regulatory bezszczotkowe. Wówczas one nie widzą neutrum nadajnika tak jakby nadajnik w neutrum nic nie nadawał. ( nie połowa zakresu PWM tylko nic) W nadajniku sprawdziłem dla kanałów sterujących to nie są styczniki działające 0-1 tylko normalne potencjometry. jednak dla położenia w połowie zakresu nadajnik jest niemy, a przynajmniej tak mi się wydaje ( nie mam oscyloskopu, aby to sprawdzić). Czy jest ktoś w 3-mieście lub w okolicy do powiedzmy 50km, kto ma oscyloskop i znalazłby czas na przeanalizowanie ze mną o co chodzi. O dziwo jak przyjmę dla 0 skrajne położenie drążka - on je odczytuje jako 0 i 2 kierunkowy regulator przechodzi w tryb 1 kierunkowy , ale wówczas nie działa zmiksowane działania silników do sterowania kierunkiem. Sprawdziłem też na reglach dla silników szczotkowych, samochodowych, które posiadałem i problem jest dalej ten sam nie widzą neutrum . Nie wiem czy dość jasno naświetliłem problem. Wiem,że to trochę enigmatyczne co napisałem. Zależy mi na pozostawieniu oryginalnego odbiornika, bo ma zintegrowany GPS i zintegrowaną bezprzewodową echosondę wyświetlaną na ekranie "aparatury"
RobRoy Opublikowano 49 minut temu Opublikowano 49 minut temu Sprawdziłeś czy regulatory do bezszczotkowych silników nie będą ci zakłócać innych funkcji aparatury ? GPS.... echosondę ...???
TomTech Opublikowano 44 minuty temu Opublikowano 44 minuty temu A jakie regulatory podpinasz/ Czy aby nie lotnicze? Pokaż zdjęcia tych regulatorów.
Rekomendowane odpowiedzi