Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam  mam pewien dylemat . Posiadam chińską łódkę zanętową  konkretnie JABO 2CG. napadło mnie, aby przerobić ją na silniki bezszczotkowe - ot tak ,chociaż na zwykłych szczotkach 550 też to pływa. Problem leży w tym, że odbiornik i całe oprzyrządowanie jest zasilane napięciem 3,7V osobne wyprowadzenie z akumulatora zasilającego łódkę   podobne do wtyczki balancera      i napięcie  5V ubija odbiornik ( sprawdzone  :) ). Silniki działają na napięcie 7,4V, bo to wersja unowocześniona.  Wobec powyższego,  aby nie komplikować sprawy  i nie ubić ponownie odbiornika do testów nie zasilam odbiornika z BEC tylko z osobnego ogniwa Li-jon .  Oryginalny podwójny  szczotkowy  ESC zmontowany w tej łódce daje się wysterować bez problemu  testerem serw działa dobrze, neutrum ma pośrodku zakresu. Problem pojawia się gdy do kabla sterującego wychodzącego z odbiornika i sterującego pracą oryginalnego  ESC  podepnę ( z pominięciem BEC'ów oczywiście ) regulatory  bezszczotkowe. Wówczas one nie widzą neutrum nadajnika  tak jakby nadajnik w neutrum nic nie nadawał. ( nie połowa zakresu PWM  tylko nic) W nadajniku sprawdziłem  dla kanałów sterujących  to nie są styczniki  działające 0-1  tylko normalne potencjometry. jednak dla położenia w połowie zakresu nadajnik  jest  niemy, a przynajmniej tak mi się wydaje ( nie mam oscyloskopu, aby to sprawdzić).  Czy jest ktoś w 3-mieście lub w okolicy do powiedzmy 50km,  kto ma oscyloskop i  znalazłby czas na przeanalizowanie ze mną o co chodzi. O dziwo jak   przyjmę dla 0 skrajne położenie drążka - on je  odczytuje jako 0  i 2 kierunkowy regulator przechodzi w tryb 1 kierunkowy , ale wówczas nie działa zmiksowane działania  silników  do sterowania kierunkiem.  Sprawdziłem też na reglach dla silników szczotkowych,   samochodowych, które posiadałem i problem jest dalej ten sam nie widzą  neutrum . Nie wiem czy dość jasno naświetliłem problem. Wiem,że to  trochę enigmatyczne co napisałem. Zależy mi na pozostawieniu oryginalnego odbiornika, bo ma  zintegrowany GPS i  zintegrowaną bezprzewodową echosondę  wyświetlaną na ekranie  "aparatury" 

Opublikowano

Sprawdziłeś czy regulatory do bezszczotkowych silników nie będą ci zakłócać innych funkcji aparatury ? GPS.... echosondę ...???

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.