Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam  mam pewien dylemat . Posiadam chińską łódkę zanętową  konkretnie JABO 2CG. napadło mnie, aby przerobić ją na silniki bezszczotkowe - ot tak ,chociaż na zwykłych szczotkach 550 też to pływa. Problem leży w tym, że odbiornik i całe oprzyrządowanie jest zasilane napięciem 3,7V osobne wyprowadzenie z akumulatora zasilającego łódkę   podobne do wtyczki balancera      i napięcie  5V ubija odbiornik ( sprawdzone  :) ). Silniki działają na napięcie 7,4V, bo to wersja unowocześniona.  Wobec powyższego,  aby nie komplikować sprawy  i nie ubić ponownie odbiornika do testów nie zasilam odbiornika z BEC tylko z osobnego ogniwa Li-jon .  Oryginalny podwójny  szczotkowy  ESC zmontowany w tej łódce daje się wysterować bez problemu  testerem serw działa dobrze, neutrum ma pośrodku zakresu. Problem pojawia się gdy do kabla sterującego wychodzącego z odbiornika i sterującego pracą oryginalnego  ESC  podepnę ( z pominięciem BEC'ów oczywiście ) regulatory  bezszczotkowe. Wówczas one nie widzą neutrum nadajnika  tak jakby nadajnik w neutrum nic nie nadawał. ( nie połowa zakresu PWM  tylko nic) W nadajniku sprawdziłem  dla kanałów sterujących  to nie są styczniki  działające 0-1  tylko normalne potencjometry. jednak dla położenia w połowie zakresu nadajnik  jest  niemy, a przynajmniej tak mi się wydaje ( nie mam oscyloskopu, aby to sprawdzić).  Czy jest ktoś w 3-mieście lub w okolicy do powiedzmy 50km,  kto ma oscyloskop i  znalazłby czas na przeanalizowanie ze mną o co chodzi. O dziwo jak   przyjmę dla 0 skrajne położenie drążka - on je  odczytuje jako 0  i 2 kierunkowy regulator przechodzi w tryb 1 kierunkowy , ale wówczas nie działa zmiksowane działania  silników  do sterowania kierunkiem.  Sprawdziłem też na reglach dla silników szczotkowych,   samochodowych, które posiadałem i problem jest dalej ten sam nie widzą  neutrum . Nie wiem czy dość jasno naświetliłem problem. Wiem,że to  trochę enigmatyczne co napisałem. Zależy mi na pozostawieniu oryginalnego odbiornika, bo ma  zintegrowany GPS i  zintegrowaną bezprzewodową echosondę  wyświetlaną na ekranie  "aparatury" 

Opublikowano

Sprawdziłeś czy regulatory do bezszczotkowych silników nie będą ci zakłócać innych funkcji aparatury ? GPS.... echosondę ...???

Opublikowano

Nie,  nie lotnicze. 2 kierunkowe do łódek TAKIE S1f75c111fd1e498f91e1f88c1cdc0d61f.jpg_2  oraz podpinałem też szczotkowe samochodowe  2 takie Sd77c7328fe7a4f24917bb831569df7b7T.jpg_2 efekt identyczny. Nie wykrywają neutrum. 

3 godziny temu, RobRoy napisał:

Sprawdziłeś czy regulatory do bezszczotkowych silników nie będą ci zakłócać innych funkcji aparatury ? GPS.... echosondę ...???

Nie  bo regle nie chciały się aktywować, bo nie widziały neutrum z nadajnika. 

Opublikowano

Najprościej można podpiąć zamiast regla serwo. Najpierw pod orczyk serwa kartonik i za pomocą  testera ustawić i zaznaczyć pozycje od 1-2 ms. neutrum.. Sprawdzić jak się serwo zachowuj po podłączeniu do odbiornika i co pokazuje. Te regle które pokazałeś stosuje w łódkach zanętowych i normalnie działają.

Problem z chińskimi układami GPS typu np. Tx40G miałem taki że wyjście na serwo do klap potrzebowałem wykorzystać w łódce Boatman pod regulator dwukierunkowy do otwierania i zamykania klap. Mam swoje regle z neutrum w zakresie 1,37 - 1,5 ms. i nic. Podłączyłem oscyloskop i okazało się że neutrum jest 1,34 ms.

Opublikowano

Już kombinowałem w r

W dniu 4.08.2026 o 07:55, Bodzioch napisał:

Najprościej można podpiąć zamiast regla serwo. Najpierw pod orczyk serwa kartonik i za pomocą  testera ustawić i zaznaczyć pozycje od 1-2 ms. neutrum.. Sprawdzić jak się serwo zachowuj po podłączeniu do odbiornika i co pokazuje. Te regle które pokazałeś stosuje w łódkach zanętowych i normalnie działają.

Problem z chińskimi układami GPS typu np. Tx40G miałem taki że wyjście na serwo do klap potrzebowałem wykorzystać w łódce Boatman pod regulator dwukierunkowy do otwierania i zamykania klap. Mam swoje regle z neutrum w zakresie 1,37 - 1,5 ms. i nic. Podłączyłem oscyloskop i okazało się że neutrum jest 1,34 ms.

Ja nie mowię, że te regle nie działają, bo działają, ale przy normalnej  modelarskiej aparaturze i odbiorniku. Jednak tak jak już pisałem wyżej chcę zachować oryginalny nadajnik i odbiornik  Już kombinowałem w różne strony i chyba bez oscyloskopu nie da rady.  Mam niemalże pewność, że w neutrum nadajnik  nic nie wysyła  albo odbiornik w łódce traktuje neutrum drąga jako totalne 0 i nie daje sygnału na regiel.  Coś skośnoocy tam tak zrobili, aby zachować kompatybilność tylko ze swoimi częściami. Jak przeróbka to po całości, ale to mało opłacalna rzecz, bo ta łódka jakoś działa, a trzeba byłoby kupić apm'/pixhawk echosondę,   ( resztę gratów wygarnę z czeluści szuflady :) )  Czyli dalej potrzebny jest ktoś z 3- miasta lub okolic z oscyloskopem i chętny do zabawy z tym chińskim szpejem. 

Opublikowano

Przecież jak pisałem żebyś za pomocą serwa zrobił prosty odczyt impulsów z tej elektroniki łódki. Zaznaczasz na kartoniku podklejonym pod orczyk serwa impulsy 1 do 2 ms.  Za pomocą testera  jak masz z odczytem impulsów lub nadajnika z odbiornika z Open Tx. zadajesz pozycję i zaznaczasz. Z serwa robisz taki prosty analogowy miernik szerokości impulsów. Wpinasz serwo do elektroniki łódki i ruch serw pokazuje przybliżone impulsy.

Opublikowano
2 godziny temu, Bodzioch napisał:

Przecież jak pisałem żebyś za pomocą serwa zrobił prosty odczyt impulsów z tej elektroniki łódki. Zaznaczasz na kartoniku podklejonym pod orczyk serwa impulsy 1 do 2 ms.  Za pomocą testera  jak masz z odczytem impulsów lub nadajnika z odbiornika z Open Tx. zadajesz pozycję i zaznaczasz. Z serwa robisz taki prosty analogowy miernik szerokości impulsów. Wpinasz serwo do elektroniki łódki i ruch serw pokazuje przybliżone impulsy.

Sprawdzę z tym serwem i dam znać, ale to będzie dopiero w październiku, bo jak znowu upalę ten Chiński odbiornik ( zasilanie 3,7V  :(to dobrze, gdyby był czas, aby doszedł nowy :D

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.