Skocz do zawartości

Odbiornik FrSky GR8 i problem z wtyczkami serw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W życiu bym nie pomyślał, że będę miał taki durny problem.

Mam odbiornik FrSky Archer Plus GR8. Niektóre wtyczki serw wchodzą normalnie, głęboko a niektóre płycej. Wszystkie wchodzą bez problemu głęboko do odbiornika Multiplex.

W żaden sposób nie potrafię znaleźć przyczyny dla którego wtyczki nie wchodzą do końca, nie widać niczego co blokuje.

Problem jest głównie taki, że wtyczka od BEC-a też nie wchodzi do końca.

Na zdjęciu wtyczka wyżej wchodzi prawidłowo.

20260902_121132.jpg

20260902_120954.jpg

Opublikowano

Sprawdź, czy plastikowe zapadki, które blokują piny we wtyczce, nie wystają za głęboko i nie ograniczają jakoś pinów... 

• Dzięki 1
Opublikowano
14 godzin temu, dariuszj napisał:

Chyba rzeczywiście te plastikowe zapadki blokowały. Wymieniłem wtyczki na inne i jest dobrze.

Niejeden raz mi się tak zdarzyło. Jakość wtyczek jest niestety bardzo różna i czasem plastik użyty do produkcji jest po prostu za miękki. Czasem same wtyczki są już po prostu "zmęczone"... Ale zwykle problemem są te zapadki.

Opublikowano

Najdziwniejsze jest to, że dopiero przy tym odbiorniku się spotkałem z takim problemem. Nigdy wcześniej przy wielu różnych odbiornikach Multiplex czy Hitec czegoś takiego nie było albo nie zauważyłem.

Patrzyłem też na piny w odbiorniku, ale raczej nie są jakoś bardziej "tępe" niż w innych.

Opublikowano

Upychając 6 serw z jednej strony trochę się obawiałem czy da się to zrobić i nic się w odbiorniku nie uszkodzi. Każde kolejne było coraz trudniej podpiąć, bo rzeczywiście jest bardzo ciasno.

A ten problem występował z pojedynczym serwem - jedne wchodziły a inne nie.

Opublikowano
14 minut temu, dariuszj napisał:

rzeczywiście jest bardzo ciasno

Dlatego też, mając ten odbiornik wymieniam wtyki na "bardziej płaskie"

image.png.9236798191d009282f93878dd2af5f2f.png

Przy wtykach "JR" jest delikatne "odsadzenie", niby nic ale jednak trochę bruździ.

image.png.45ff13ac00a83c015e2961beedfda3b3.png

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.