Skocz do zawartości

Gentle Lady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj szlifowałem statecznik poziomy i zrobiłem ster który tez wyszlifowałem. Bedzie to łączone metodą na  taśme klejącą 

20260905_141745.jpg

Opublikowano

Mam taki pomysł. 

Narysuję Ci do tego modelu porządne skrzydło. 

Tj. Rysunek montażowy i szablony do wykonania żeberek. 

Szkoda Twojej roboty, żebyś się na męczył z budową i miał później szybowiec latający jak balon. 

• Lubię to 1
Opublikowano
14 minut temu, Patryk Sokol napisał:

Mam taki pomysł. 

Szkoda Twojej roboty, żebyś się na męczył z budową i miał później szybowiec latający jak balon. 

Nie rozumiem zabardzo o co chodzi? Chodzi o przerobienie skrzydeł tak aby miały lotki i mniejszy skos? Zeby nie latac na duzej statecznosci poprzecznej ? 

Opublikowano
39 minut temu, hubert10 napisał:

Nie rozumiem zabardzo o co chodzi? Chodzi o przerobienie skrzydeł tak aby miały lotki i mniejszy skos? Zeby nie latac na duzej statecznosci poprzecznej ? 

Nie. 

Masz skrzydła z olbrzymią powierzchnią i ekstremalnie nośnym profilem (Aquilla czy jakiś pochodny). 

W efekcie to co uzyskasz to nie będzie dobry szybowiec, tylko coś co nie będzie w stanie ani lecieć pod wiatr, ani porządnie dolecieć do termiki. 

Mogę tutaj zaprojektować skrzydła na nowoczesnym profilu (AG34 do 36),które sylwetki nie zmienią, będą prostsze w wykonaniu, a w efekcie uzyskasz szybowiec o współczesnych osiągać. 

Lotek zaś specjalnie nie polecam, szybowce na SK i SW są fajne. 

• Lubię to 2
  • Dzięki 1
Opublikowano

Aaaaaa rozumiem to w takim razie jakbyś mógł to bym bardzo prosił o takie rozwiązanie. Tylko ja nie mam ogromnych umiejetnosci jeszcze budowniczych wiec trzeba było by to uwzględnić ;)

Opublikowano
5 godzin temu, Patryk Sokol napisał:

Mam taki pomysł. 

4 godziny temu, Patryk Sokol napisał:

Nie. 

Masz skrzydła z olbrzymią powierzchnią i ekstremalnie nośnym profilem (Aquilla czy jakiś pochodny). 

W efekcie to co uzyskasz to nie będzie dobry szybowiec, tylko coś co nie będzie w stanie ani lecieć pod wiatr, ani porządnie dolecieć do termiki. 

Mogę tutaj zaprojektować skrzydła na nowoczesnym profilu (AG34 do 36),które sylwetki nie zmienią, będą prostsze w wykonaniu, a w efekcie uzyskasz szybowiec o współczesnych osiągać. 

Lotek zaś specjalnie nie polecam, szybowce na SK i SW są fajne. 

Tez chcialem zwrocic uwage na ten profil odrysowany od podeszwy, ale po kilku poprzednich probach w innych tematach, zrezygnowalem.

• Lubię to 1
Opublikowano

Zastanawiam się czy jest sens robic ten model jako szybowiec czy też nie dodać mu jakiś mały silnik który bedzie go wynosił do góry? Z startami z holu nie mam doswiadczenia. 

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.