Dj. Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość miszczu Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Zawody ESA air combat „I Bitwa o Bolesławiec” Choć prognoza pogody nie wyglądała najlepiej(10-15 stopni i deszcz) zawody odbyły się w terminie. Gdy dojechaliśmy w okolice Legnicy zaczęliśmy wątpić czy zawody w ogóle się odbędą. Na szczęście tuż przed Bolesławcem deszcz trochę zelżał. Od samego wjazdu do miejscowości na miejsce zawodów prowadziły nas strzałki(przyczepione na latarniach) informujące o miejscu zawodów. Na miejscu miłe zaskoczenie. Rozstawiony namiot, kiełbaski, ciepła herbata i kawa. Do około 10 czekamy na wszystkich. Do zawodów przystąpiło 8 zawodników(3 z Bolesławca i 5 z Wrocławia). O 10:15 odprawa i za 5 minut pierwszy lot. Pierwsze dwie tury lataliśmy dwie walki po czterech. Pierwsza walka startujemy, deszcz lekko siąpi więc taśmy pod kurtkę i start. Po 10 sekundach nie było taśm w powietrzu. Ja wystartowałem w kierunku Daniela „Skidana” który zachował taśmę po starcie. Już myślałem że się nie uda ale jednak obaj polecieliśmy w górę i cięcie. Pierwsze i jedyne w tej walce. Wylądowałem ponieważ taśma zaczepiła się nieszczęśliwie ściągając model mocna na lewo. Po wylądowaniu startuje i już nikt nie ma taśmy ponieważ wszystkie zamokły i pourywały się same. W sumie do końca walki nikt nikogo nie atakował bo nie było czego. Dwóch zawodników miało po około 1-2m taśmy, którą kilka razy próbowała atakować reszta. Druga walka pierwszej tury była bardziej widowiskowa chociaż też w połowie już nikt nie miał taśmy i wszyscy latali tylko po to żeby wylatać czas. Niestety jeden z zawodników z Bolesławca (Robert) ma problemy z wyważeniem modelu i narusza strefę. Po pierwszej turze nie było dużych różnic punktowych. Druga tura została rozegrana zaraz po pierwszej. Jako że nie było jako takiej walki z powodu pourywanych taśm (głównie odpadały tuż po starcie) większość zawodników zgodziło się z pomysłem że będziemy latać jak w WWI. Ustaliliśmy że przed walką jest 30 sekund czasu na wystartowanie i ewentualne wylądowanie i zaczepienie nowej w razie zerwania taśmy. Pomysł był trafiony. Czas przygotowawczy ruszył i wystartowało 4 myśliwce. Nikomu taśma nie odpadła, wszyscy w powietrzu. Walka. Tym razem trochę więcej cięć. Darek i ja do tej pory szliśmy łeb w łeb i teraz znów obaj mamy po 2 cięcia ale niestety ja „zlepiam” się z Ki Bartka Listwana i obaj spadamy. Bartek miał model ze styroduru(?)/styropianu i zbyt wiele z niego nie zostało a mi jedynie silnik się wykleił. W tej turze najwięcej cięć(4) zrobił Wojtek Krajnik. Między drugą a trzecią turą mieliśmy przymusową przerwę „na deszcz”. W tym czasie zjedliśmy, wypiliśmy i trochę się rozgrzaliśmy Trzecią turę lecimy w siedmiu na raz(niestety Bartek nie miał czym lecieć). Znów czas startowy 30 sekund i walka! W tym locie nikomu taśma nie odpadła bez pomocy innego zawodnika Cięć było dużo... BARDZO dużo bo aż... 13 Cięcia często po 50-100cm. To była piękna walka. Niestety Robert miał pakiet zbytnio do tyłu i doważenie dziobu nic nie dało -strefa. Bartek Dobrowolski miał jedno cięcie, Daniel „Skidan” zrobił dwa cięcia, a Darek Stężalski i ja po pięć cięć. Finał już bez deszczu całkowicie, lecimy w 5 (pierwotnie miało być 6 ale niestety jeden zawodnik odpadł z finału z powodu braku modelu). Już bez czasu przygotowawczego od razu combat. W finale też trochę było cięć , aczkolwiek nie aż tak dużo jak w 3 turze. Pod koniec walki Bartek Dobrowolski zszedł niżej, przydusiło go i poleciał na wysokości... ~ -5cm Wojtek i Darek pechowo mieli jakieś zakłócenia i nie mogli z tego powodu zbytnio powalczyć. „O ja ale żeś unik zrobił” zawołałem do Wojtka, gdy ten na wysokości ~3-4 metry zrobił jakiegoś bliżej nie zidentyfikowanego kwargla i uciekł mi sprzed śmigła ze swoją 2 metrową tasiemką. Po walce dowiedziałem się że to zakłócenia W tej walce cieli jedynie Daniel Skiba i ja. Zakończenie odbyło się znów w lekkim deszczu. Były puchary dla najlepszej trójki w klasie „open” i dla najlepszych 3 zawodników powiatu Bolesławskiego. I tu chciałbym bardzo podziękować organizatorom i sponsorom za bardzo fachowo i sprawnie zorganizowane zawody. Oprócz pucharów w kategorii „open” za I miejsce nagrodą był model ESA P-40 za II miejsce regulator a za III miejsce silnik TP. Pierwsza trójka w klasie „open” z Wrocławia I Piotr Miszczyk II Dariusz Stężalski III Wojciech Krajnik A trzech najlepszych zawodników powiatu Bolesławskiego to I Daniel Skiba II Bartek Litwan III Robert Felczyński Wszystkim zawodnikom należą się gratulacje ,że w taką pogodę przyjechali i walczyli. Wojna to wojna trzeba być twardym Piotrek Miszczyk P S nie jestem pewny co do ilości cięć w 3 turze aczkolwiek było ich sporo 13 lub 14. PP S jeśli są jakieś nieścisłości proszę napisac jakie poprawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Teraz tylko wyobrażcie sobie mżący deszczyk, bzyczące ESY i już wiecie jak było... Swietna relacja Piotrek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 heh, musze przesunac pakiet do przodu :oops: :oops: :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu 7 Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 No Miszczu masz talent nie tylko do cięcia tasiemek.Super relacja.Co do szczegółów to w drugiej rundzie miałem 4 cięcia ale za to w 3 i 4 żadnego.Najprawdopodobniej staremu REX-5 skończył się "motoresurs" bo mój model co kilkanaście sekund wykonywał niespodziewane kwargielki,co skutecznie uniemożliwiało mi zaliczenie jakiegokolwiek cięcia.A może to bolesławiecka wilgoć?Sam jeszcze nie wiem.Potwierdzam,że organizacja i atmosfera była super.Tak trzymać i prosimy o jeszcze.Pozdrawiam Wojtek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 a fotki i filmiki gdzie? sie pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skidan Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zawody ESA air combat „I Bitwa o Bolesławiec”[...] . :shock: Dzięki miszczu . Relacja pierwsza klasa. Dodam tylko, że w finale zaraz po cięciu miałem bliskie spotkanie z UFO. Odbiliśmy się od siebie. UFO poleciało dalej a mi oderwała sie całkiem prawa lotka u podczas lądowania rozwaliłem całkowicie samolot. . Ale trochę CA i na następne zawody będzie jak nowy :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 miałem bliskie spotkanie z UFO. Pewnie miało czerwone koła na kadłubie i skrzydłach ? Ja też sie z takim spotkałem :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość miszczu Opublikowano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Pewnie miało czerwone koła na kadłubie i skrzydłach ? Niee chyba... ja się spotkałem tylko z jednym... też z kołami czerwonymi na skrzydłach :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 zdjęcia? filmiki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skidan Opublikowano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 :oops: Przepraszam, że tak długo to trwało, ale w końcu sie udało. :oops: Zapraszam do prywatnej galerii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 a filmik z Unicestwienia katanki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.