Skocz do zawartości

Żyroskop mechaniczny w celu stabilizacji aparatu

makaroni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie. Musze zawiesić aparat fotograficzny na sznurku i nie chcę aby obracał on się względem osi pionowej (na rys. rotacja A)

giroskop.jpg

Czy zastosowanie szybko obracającej się tarczy w sposób przedstawiony na rysunku spowoduje, że lekki wiatr nie obróci całej konstrukcji?

Żyroskopu modelarskiego nie chcę stosować ze względu na "skokowe" działanie.

Pozdrawiam

Makaroni

Opublikowano

Mija się to raczej z celem. Po pierwsze, układ z rysynku nie będzie stabilizował obrotu wokół osi., lecz jej przechył - czyli jeden koniec w dół, a drugi w górę. A dodatku, nie tą oś, którą chcesz.

Opublikowano

Mylisz się. Będzie stabilizowana oś obrotu. Czym się różni stabilizowanie przy przechylaniu? A wracając do tematu. Stabilizacja bedzie działała, ale jak to rozwiążesz mechanicznie? Albo bardzo duża masa o duzej średnicy i wówczas mogą być trochę mniejsze obroty, albo zastosowanie bardzo szybkoobrotowego żyroskopu np z samolotu lub szybowca. Ładny żyroskop jest w AN2 (łatwy do zdobycia), ale zasilany z trzech faz. Żyro piezo tu się nie nada (inny sposób działania).

Opublikowano

Zrobiłem mały test przy pomocy talerza z dysku twardego rozkręconego małym silniczkiem z drukarki. Efekt był całkiem dobry. Całość dość dobrze opierała sie mocnej sile jednak cały mechanizm kręcił się bardzo powoli w okół własnej osi. Wydaje mi się, że przy większej masie dysków powinno być lepiej (gdyby zastosować np. 2-5 dysków efekt mógłby być dobry. Na pewno pojawi się opór na mocne siły jednak nie wiem czy usunę efekt powolnego obracania się układu w pionowej osi obrotu .

Pozdrawiam

Makaroni

Opublikowano
Mylisz się. Będzie stabilizowana oś obrotu. Czym się różni stabilizowanie przy przechylaniu?

Czym? :wink: A tym, że przy przechylaniu, przemieszczają się końce osi względem siebie.

Przy obrocie "oś" jest w przestrzeni nieruchoma, a jej ruch obrotowy, względem talerza, tak jak pokazano to na rysunku, ZAWSZE będzie w tej samej płaszczyźnie. Co zatem ma być stabilizowane? :wink: Dorysuj sobie do osi obrotu talerz żyroskopu... Co się będzie kręciło? :wink:

Układ taki jak na rysunku będzie tylko trzymał w poziomie oś żyroskopu. Można dodać mu jeszcze drugi żyroskop stabilizujący ukłąd w pionie, ale kompensacji obrotu tak nie uzyskasz. Żeby skompensować obrót, ukłąd musi znać pozycję dziobu, oraz wiedzieć jaką pozycję ma utrzymać i na bieżąco sterować położeniem. Bez elektroniki tego nie uzyskasz.

Opublikowano

Madrian. Bubu ma rację. Mówimy już o stabilizowanym aparacie a nie o samym żyroskopie.

Żyroskop stabilizuje 2 płaszczyzny równoległe (przechodzące przez) do osi obrotu żyroskopu.

Tu nie chodzi o działanie pola grawitacyjnego tylko o moment obrotowy wokół osi obrotu żyroskopu.

Będzie stabilizowane zarówno przechylanie na boki jak i obracanie - nie będzie stabilizowane pochylanie przód - tył... oczywiście tak stabilizowanego aparatu. Do tego potrzebny by był drugi dysk z pionową osią obrotu.

Jeżeli nie zależy Ci na masie to weź kółko od wózka sklepowego - lub inne. Do kupienia w markecie budowlanym. Do napędu proponuje zwykły silnik speed 400 lub coś w tej klasie. [/b]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.