ertman_176 Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 42-60 500kv chodzi jak marzenie, do tego za niecałe 40$ :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 42-60 500kv chodzi jak marzenie Rozumiem, że to nie silnik polecany do EG, a ogólna opinia? :-) Do EG użyłem tego: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7075 Opis reszty setupu: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=5250&postdays=0&postorder=asc&start=190 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Najlepiej cos do lopatek 9x6 bo mi na 10x6 juz troche dupą macha EG ale OT sie robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speed_spider Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Nie chciałbym kupić zbyt małego, moja kamera waży 150g. Apropo kamery, jest jakiś sposób by się wyzbyć zakłuceń obrazu... gdy włączam silnik to obraz zaczyna "falować". Narazie, co mi przyszło do głowy, to montować kamerę jak najdalej od silnika, ale to ma dużo minusów. Ale wracając do silnika, to może coś takiego: http://www.unitedhobbies.com/unitedhobbies/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8504&Product_Name=Turnigy_3632_Brushless_Motor_1200kv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Silnik taki jak mój akurat wystawił na licytacji nasz forumowy kolega - od zeta!: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=191081 Ja na tym silniku latam z łopatkami 11x6 i EG idzie pionowo do góry przy masie 1kg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speed_spider Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Silnik taki jak mój akurat wystawił na licytacji nasz forumowy kolega - od zeta!:http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=191081 Ja na tym silniku latam z łopatkami 11x6 i EG idzie pionowo do góry przy masie 1kg . A ten silnik jakim ciągiem się charakteryzuje?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 A można gdzieś zobaczyć filmik z takiego lotu Bez problemu, ale... za 2 tyg., bo dopiero wtedy brat będzie w stanie wyskoczyć na latanko. Niestety :-( . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speed_spider Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Skoro jednak mówisz, że idzie w pion, to wierzę... mam jeszcze nikłą wiedzę o modelarstwie więc zapytam: skoro przy 1kg idzie w pion, to przy "lekuchno" większej wadze 1,1kg, max 1,2 nie powinien mieć problemów by się wznieś do normalnego lotu, bo to też jest dla mnie istotne?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Absolutnie bez problemu, tylko nie na pół gazu, a na 2/3. To nie 3D, więc do przyjemnego latania wystarczy mu nawet silnik o ciągu wynoszącym 50-60% masy, no ale trochę zapasu mocy zawsze warto mieć pod ręką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Skoro jednak mówisz, że idzie w pion, to wierzę... mam jeszcze nikłą wiedzę o modelarstwie więc zapytam: skoro przy 1kg idzie w pion, to przy "lekuchno" większej wadze 1,1kg, max 1,2 nie powinien mieć problemów by się wznieś do normalnego lotu, bo to też jest dla mnie istotne?! Musisz jednak w to uwieżyć :jupi: w moim zestawie przy silnikach : TR 35-36C 1100kv Brushless Outrunner (Eq: AXi 2814 TURNIGY AerodriveXp Model: TR35-36C Input Voltage : 7.4V~11.1V (2~3S Li-po) Kv : 1100rpm/V } within 10% Current capacity : 35A/30s Dimentions : 35mm X 36mm Shaft diameter : 4mm Weight : 106g Number of poles/magnets : 14 Recommended model weight : 1000~1900g Power equivalent : .25 to .30 IC glow engine Stator Dimentions: 28x14mm Power: 400W+ lub SILNIK RAY C3536/08 Silnik przeznaczony do napędu bezpośredniego mniejszych modeli samolotów i elektroszybowców jako zastępstwo silników spalinowych o pojemności 2.5cm. Oś silnika zamocowana jest na dwóch łożyskach kulkowych. Silnik jest fabrycznie przygotowany do montażu "za wręgą", jednak za pomocą opcjonalnego zestawu elementów można go zamontować rotorem do przodu. Dane techniczne: wymiary śr. x dł.: 35 x 36mm średnica ośki: 4mm zasilanie: 2-3 ogniw Li-xxx, 7-10 ogniw Ni-xx waga: 110g KV: 1000 obr/V zalecane śmigła: 2S Li-pol 11x6, 3S Li-pol 9x6 moc max: do 400W obiążenie max: 30A/60s zalecany regulator: 25A zastosowanie: modele trenerków i elektroszybowców do 1500g, akrobaty do 1100g, akrobaty 3D do 1000g i śmigłach 10x6 + 2350mAh+40A regiel idzie pionowo w górę :] jak znajdę filmowca to pokażę wam co EG PRO potrafi w takiej konfoguracji heheh... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speed_spider Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Ładziak, a ten silnik u twojego brata jaki ma ciąg, pytam z ciekawości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Nie mierzyłem, ale tak z kilo dwadzieścia statycznego, bo trzymany pionowo w ręku model odchodzi powoli w górę na pełnym gazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Do normalnego lotu stosunek masy do ciągu 2:1 jest już wystarczający(oczywiście uogólniając). Mnie najlepiej lata się 1:1, zwykle na pół gazu. Zapas ciągu jest wystarczający na nieoczekiwane sytuacje. Edit: Ładziak był szybszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speed_spider Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Ok, spróbuję powalczyć o niego na allegro, a jak się nie uda, to zamówię go w hobbycity. Tymczasem dziękuję Panom za miłą pogawędkę, pozdrawia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinx00 Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 jeśli przesyłka zostanie oclona i opodatkowana jak wygląda sposób poinformowania odbiorcy o tym? czy przesyłkę otrzymamy dopiero jak to opłacimy ? gdzie taki podatek i cło sie opłaca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 jeśli przesyłka zostanie oclona i opodatkowana jak wygląda sposób poinformowania odbiorcy o tym? czy przesyłkę otrzymamy dopiero jak to opłacimy ? gdzie taki podatek i cło sie opłaca? Zazwyczaj: 1/ pismo z poczty ew. z Urzędu celnego z prośbą o podanie wartości zamówienia, ew. kwoty przelewu za towar 2/ wysyłamy stosowne pismo 3/ czekamy 4/ paczka przychodzi pocztą / kurierem za pobraniem - płacimy owe koszty cła/Vatu/kosztów odprawy 5/ cieszymy się z towaru ( czy aby napewno ? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 tak z ciekawości - bo juz się pogubiłem ... Zamawiając z jakiegokolwierk kraju UE - płacimy podatek i cło ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 A słyszałeś co dorosły człowieku, że od 5 lat jesteśmy w UE?Może się obiło o uszy. Dziś w radio dawali kwiatki z egzaminy maturalnego Wiedzy o społeczeństwie, to tak a'propos. Do Unii młodziaki zapisali Australię ;-) Sprowadzając towary z obszaru UE płacisz - VAT w miejscu zakupu. Nie ma opodatkowania związanego z przekraczaniem granicy. Obowiązuję wspólny, europejski obszar celny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 A słyszałeś co dorosły człowieku, że od 5 lat jesteśmy w UE?Może się obiło o uszy.Dziś w radio dawali kwiatki z egzaminy maturalnego Wiedzy o społeczeństwie, to tak a'propos. Do Unii młodziaki zapisali Australię ;-) Sprowadzając towary z obszaru UE płacisz - VAT w miejscu zakupu. Nie ma opodatkowania związanego z przekraczaniem granicy. Obowiązuję wspólny, europejski obszar celny. czepiasz się mnie.. :rotfl: w dzisiejszych czasach juz niezdziwiło by mnie nic .. a napewno sytuacja w której jakiś nadgorliwy celnik cło chciałby nałożyć... a tak juz wiem :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wa1ker Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Ciekawostka W HC chyba lubią jak się ich upomina i pośpiesza Kilka dni temu zamówiłem parę gratów i oczywiście tradycyjnie status "Procesing" wczoraj napisałem maila w stylu "co jest kurde chłopaki?" i dziś rano patrzę status "shipped" :jupi: wcześniej jak u nich zamawiałem to ZAWSZE musiałem na chat'ie kogoś "bacikiem posmagać" żeby się wzięli za robotę Ja wiem że u nich inaczej czas płynie ale kurde u nas sezon w pełni!!! Choć swoją drogą to i tak się ciesze że ten sklep nie jest w Indonezji wtedy już byśmy mieli naprawdę przerąbane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.