mammuth Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 szacun - jak byś miał za dużo - mogę przyjąć :mrgreen: :wink:SZacun szacunem, a teraz ustaw sie w kolejce po swoj model
El-Diablo Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 SZacun szacunem, a teraz ustaw sie w kolejce po swoj model i ponownie cytując Rewińskiego z kilera pozwolę sobie napisać i cały nasz misterny plan też w p...du
Marek:D Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 a jak źle pójdzie to zwolni się miejsce w domu na inne modele Oczywiście nie życzę, ale mam cichą nadzieję, że w końcu powstanie duża katana i kabinka do niej :twisted: . Powodzenia w oblocie.
Gość Anonymous Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Byłem i widziałem - pracy zostało naprawdę mało Materiał na maskę już idzie, zostało zamocować wyposażenie RC, dźwignie i popychacze i wio A wiecie co jest najlepsze ? Że będę na oblocie
Janusz P. Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 szacun - jak byś miał za dużo - mogę przyjąć :mrgreen: :wink:SZacun szacunem, a teraz ustaw sie w kolejce po swoj model Jakby co to już stoję w kolejce po elektrycznego Ultimatka :devil: :rotfl: może by się udało coś zgarnąć na gotowca a nie zawsze dłubać ;D Ale nic to , może pod koniec roku skończę Pirata to znów trzeba by coś na dechę wrzucić( o ile mnie wypchną z kolejki) :ble:
Gość slawekmod Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Dostałem wreszcie zamówiony Hips 1mm.Rewelacja.Jest błyszczący z jednej strony.2m2 kosztują 29zł .Zabezpieczony jest folią z jednej strony.Podjąłem próbę tłoczenia metodą na szybko, bez użycia maszyny , ot tak zobaczyć jak będzie wychodziło.Wyszło chyba dobrze .Muszę podszlifować kopyto i zacznę tłoczyć mordki.Kolegów piszących do mnie w tej sprawie na PW proszę o chwilę cierpliwości.Mordki mają być dopracowane bo bubli nie mam zamiaru nikomu wysyłać. Hips 1mm wydaje się być idealnym rozwiązaniem do tłoczenia tych elementów.
Gość slawekmod Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Trudno określić ile będzie potrzebne Hipsu na jedną mordkę.Przewiduję że około 50x40cm ale dokładniej będę wiedział po pierwszych tłoczeniach.
robraf Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 a oto moja katana , skrzydla dostalem tutaj z forum a kadlub od x-lite zbudowalem oklejanie wedlug wlasnego pomyslu
Piotrek_G Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 a oto moja katana , skrzydla dostalem tutaj z forum a kadlub od x-lite zbudowalem oklejanie wedlug wlasnego pomyslu Mam pytanie poza konkursowe: machał ktoś tobą za nogi jak robiłeś zdjęcia? Chcąc je obejrzeć można spaść z fotela
Konrad Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Sławekmod-ile modeli masz w planie zbudować w tym sezonie jeszcze? :shock: Bo jak tak patrzę na te wszystkie fotorelacje na forum to widzę że ciągle się rozkręcasz :roll: aż ciężko uwierzyć że nie zatrudniasz skośnookich do modelarni,zazdroszcze takiego tempa przerobu modeli 8)
Piotrek_G Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Tak przy okazji obserwacji poczynań z budową Katany przez szanownego Sławka, chciałbym się podpytać jakim cudem uzyskujecie takie idealne linie cięcia folii i precyzyjne, niemalże niewidoczne połączenia? Przykładowo interesuje mnie miejsce nr 3. Fajnie by było, gdyby pokusił się ktoś o napisanie w osobnym temacie co jak oklejać z zamieszczeniem przykładowych rysunków lub zdjęć. Mam za sobą oklejenie jednego modelu Wilgi i nie jestem zbytnio zachwycony efektami mojej pracy, dlatego jak będę ją kolejny raz oklejał , chciałbym to zrobić bardziej profesjonalnie. slawekmod, w zasadzie to prośba szczególnie do Ciebie, ale z pewnością jest tu na forum wielu takich utalentowanych modelarzy i ich porad również chętnie wysłucham.
robraf Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 a oto moja katana , skrzydla dostalem tutaj z forum a kadlub od x-lite zbudowalem oklejanie wedlug wlasnego pomyslu Mam pytanie poza konkursowe: machał ktoś tobą za nogi jak robiłeś zdjęcia? Chcąc je obejrzeć można spaść z fotela heh tak jakos poprostu światło niepasowalo a jakos zdjecia musialem zrobic
Gość slawekmod Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Tak przy okazji obserwacji poczynań z budową Katany przez szanownego Sławka, chciałbym się podpytać jakim cudem uzyskujecie takie idealne linie cięcia folii i precyzyjne, niemalże niewidoczne połączenia? Przykładowo interesuje mnie miejsce nr 3. Fajnie by było, gdyby pokusił się ktoś o napisanie w osobnym temacie co jak oklejać z zamieszczeniem przykładowych rysunków lub zdjęć. Mam za sobą oklejenie jednego modelu Wilgi i nie jestem zbytnio zachwycony efektami mojej pracy, dlatego jak będę ją kolejny raz oklejał , chciałbym to zrobić bardziej profesjonalnie. slawekmod, w zasadzie to prośba szczególnie do Ciebie, ale z pewnością jest tu na forum wielu takich utalentowanych modelarzy i ich porad również chętnie wysłucham. Obrazek Cięcia wykonuję już na modelu, przykładam linijkę i odcinam skalpelem nadmiar folii.Wymaga to niejakiej wprawy żeby przeciąć tylko folię a nie ruszyć balsy,Można też nie dokleić folii w miejscu docinania i podkładając pod spód pasek cienkiej blaszki (u mnie taśma stalowa) odciąć w taki sam sposób jak powyżej .W ten sposób nóż nie będzie miał kontaktu z balsą.Potem prasujemy i jest ok.Są też inne metody ale te raczej wymyślam w zależności od potrzeby chwili. Tymczasem dopracowałem kopytko i zrobiłem próbę tłoczenia .Prawie wyszło, prawie bo maszyna do tłoczenia jest kulawa.W poniedziałek zrobię już taką z prawdziwego zdarzenia i będzie ok.Mnie się jednak podoba nawet ta próbna wytłoczka Ponadto doszedł już pakiet Lipol i regler Sentry więc zabiorę się do uzbrajania katanki w elektronikę .
marek rokowski Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 no jestem pod wrażeniem! super! ssałeś czy tłoczyłeś tę maskę? ale chyba ssałeś patrząc na wloty powietrza... Katanka - żółciutki miód z boczkiem!
Gość slawekmod Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Dzięki .Mordka ssana, wloty , tu nie widać za bardzo, są tak ukształtowane żeby nadmuchiwać powietrze na wirnik silnika od przodu. PS.Zawsze kiedy skończę jakiś model lub bardziej skomplikowany element pojawia sie w mojej głowie jedno pytanie: jak mi się chciało to robić??
Marek:D Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Dokładnie, ja też tak mam czasem. A najbardziej dobija fakt, że spieszysz się, żeby zrobić szybciej i szybciej polatać a wychodzi, że arf czasem jest tańszy. A jak Sławku maska jest dosyć sztywna i lekka? Wychodzi lżej niż zrobić z formy z laminatu cienkiego?
Gość slawekmod Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Maska jest ok, z laminatem jest trochę zabawy.Dziś kupiłem płyty na maszynę podciśnieniową i wywierciłem ze 250 otworów fi 3mm.We wtorek pewnie już będzie działała.Hips 1mm daje się dobrze formować i nie stygnie za szybko jak ten 0.5mm.W przeciwieństwie do laminatu maski metodą vacu robi się około 15 sekund .Wagi samej maski nie znam jeszcze (nie jest ciężka) ale jej sztywność jest odpowiednia.
Gość slawekmod Opublikowano 1 Września 2009 Opublikowano 1 Września 2009 Tak jak zapowiedziałem wcześniej wykonałem maszynę do formowania metodą Vacu.Pole robocze ma 45x40 cm.Całość wykonałem w ciągu kilku godzin i dokończyłem dziś wczesnym ranem. Maszyna działa wyśmienicie ale jak się okazało Hips ma jedną brzydką cechę która przekreśla zastosowanie jako materiału na maski.Cecha ta to pękanie wytłoczki wzdłuż tłoczenia.Dosłownie w taki sposób jak by miał słoje.W poprzek rozerwać się nie da.Zepsułem całe 2m2 Hipsu.Ehhh.Zamówię Vivak.Będę próbował dotąd aż osiągnę cel.Wytłoczyłem tych mordek z 8 sztuk.Żadna się nie nadaje. Przymierzyłem jedna, najlepszą z nich do modelu.Całkiem fajnie wygląda ale oczywiście się rozerwała.Próbowałem tłoczyć różnymi temperaturami ale nic to nie daje.A miało być tak pięknie... Z wiadomych przyczyn narazie odpuszczam robienie maski (jak kupię vivak to powrócę do tematu)Pozatym eksperymenty stają się coraz droższą zabawą. Wstrzymam na chwilę pracy przy moich modelach ponieważ zobowiązałem się pomóc Szymonowi w dokończeniu Prymusa.
dukeroger Opublikowano 1 Września 2009 Opublikowano 1 Września 2009 Wyglada na to ze lokalnie przekraczasz jakas minimalna grubosc, Sprawdzales jakie sa wynikowe grubosci mordki po tloczeniu? Moze trzeba zaczac z wiekszej grubosci? Druga mozliwosc to ta roznica w wykonaniu powierzchni - moze ta blyszczaca odksztalca sie inaczej? W sensie ma mniejsze dopuszczalne odksztalecenie. Wypatrzylem taka strone http://www.plastech.pl/ i tam jest forum obrobki tworzyw - moze dopisz post z pytaniem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.