Skocz do zawartości

Yaczek depron 3mm

Grzechu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam właśnie szukam planów takich Jaków czy mógłby mi ktoś z kolegów przesłać na maila:modelarstwoo@interia.pl lub umieścić na forum , z góry wielkie dzięki .

• Odpowiedzi 310
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
Witam właśnie szukam planów takich Jaków czy mógłby mi ktoś z kolegów przesłać na maila:modelarstwoo@interia.pl lub umieścić na forum , z góry wielkie dzięki .

Tak jak piszą koledzy, jeśli interesują Cię plany Yaczka który jest głównym przedmiotem tego wątku to są na aukcji : http://allegro.pl/item917034704_plany_zawodniczego_modelu_halowego_yak_54_2010.html

Plany innych trzeba poszukać w sieci.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ! ja też postanowiłem w końcu zbudować swoją halówkę.

Przyznam się że nigdy nie latałem modelami halowymi ;D ten będzie pierwszy ;) wybrałem taki model ponieważ jest w miarę łatwy w budowie. A w razie kraksy zawsze można zbudować od początku ;) myślę że mój modelik nie przekroczy 200g ;D jak na pierwszy raz ;)

Wyposażenie :

Silnik - Turnigy 2204-14T

Regulator - Hobbyking SS Series 8-10A ESC

Serwa - 3xHXT 500

Śmigiełko - 8x4

Pakiecik - Turnigy 500mAh 2S (36g) Posiadam również pakiet Dualsky 2S 1000mAh (60g) jeżeli na nim się podniesie to nie biorę turnigy ;)

Więc postanowiłem składać Yaka na klej na gorąco i tak też robię ;) wychodzi schludnie i szybko.

Zacząłem od wycięcia wszystkich części :

p3025322.jpg

Następnie Sklejenia ich od kupy klejem na gorąco wyszło to tak :

p3025325.jpg

Teraz wycięcie lotek oraz wklejenie steru wysokości jako zawias taśma ;) :

p3025324.jpg

To narazie tyle.

Opublikowano

Jesli ma byc rzeczywiscie na hale to od razu bierz akusy 360tki- bedzie o niebo lepiej, a czas lotu i tak bedzie zadowalajacy. 1000ki sa zdecydowanie za ciezkie.

Jesli zamowiles juz wyposazenie to trudno, jak nie to zmien regulator na ktorys z serii turnigy, a bedziesz bardziej zadowolony.

Opublikowano

jeszcze nie zamówiłem silnik i regiel mam u siebie na stanie. buduję go z myślą o hali ale czasami np w lecie wieczorami polatać przed domem lub na wakacjach ;) a te regulatory Turnigy Plush 10A one są jak programowane nadajnikiem czy kartą?

Opublikowano

A jescze takie moje pytanie lotki mają być na osobnym kanale czy zmiksowane ze sterem kierunku ? a jeżeli mają być zmiksowane to jak to zrobić bez aparatury z mikserem? kablem V ?

Opublikowano

Żadnych mikserów nie musisz używać. Weź 2 pakiety 360 i już, lepiej mieć model lekki i raz zmienić pakiet, niż latać w kółko cegłą :P A czas lotu wyjdzie taki sam.

Opublikowano

co do planow, juz pisalem o tym wczoraj w innym temacie, to sa na www.rcpowers.com

niestety tylko dwa darmowe extra 300 i cos tam odrzutowego za reszte trzeba placic ale plusem jest to ze gosc ma powstawiane na youtube pelno ciekawych filmikow

dla mnie to jest dobra strona do inspiracji.

Opublikowano

W związku z pytaniami pozwolę sobie rozwiać parę wątpliwości.

Na filmie :

Jest przedstawiona nowa wersja Yaka-54 pod roboczą nazwą V3 a docelowo zwany YAK-54 pro K.Halicki.

Model ten to egzemplarz testowany od miesiąca w "tajemnicy" i dopiero na filmie ujrzał światło dzienne. Model ten jest już dla mnie na tyle zadowalający że w tym sezonie halowym ( czyli do września minimum ) nie będzie już na pewno modernizowany.

Posiada on wiele zmian w stosunku do wersji Yaka 2010 czy też pozostałych. Między innymi :

- zoptymalizowana wielkość przeciwwag na skrzydłach,

- zoptymalizowana wielkość przeciwwag steru wysokości i samej jego powierzchni,

- zoptymalizowana wielkość steru kierunku,

- zastosowanie unikalnych generatorów SFG umieszczonych na lotkach modelu,

- zoptymalizowanie ustawienia środka ciężkości modelu,

- zaokrąglenie paru linii w newralgicznych punktach,

- dopracowanie plików cnc modelu i wykonywanie go na laserze.

Celem było uzyskanie modelu maksymalnie stabilnego w locie, poprawienie wykonywania beczek sterowanych oraz dokładności wykonywania figur oraz zwrotności modelu. Myślę że udało uzyskać się kompromis i uzyskać oczekiwany efekt.

Model w finalnej wersji będzie na dniach dostępny w postaci niemalowanych/malowanych zestawów tylko i wyłącznie w sklepie www.abcrc.pl ( w razie zainteresowania gotowym zmontowanym modelem wraz z montażem wyposażenia należy pisać jak zawsze do mnie ).

Teraz parę fotek na zaostrzenie apetytu :

Yak_pro1.jpg

SFG1.jpg

Pracę nad Yakiem na obecny sezon halowy ( dla mnie trwa on do kwietnia a następny zaczyna się we wrześniu ) :) ) uznaję zatem oficjalnie za zakończoną ! Dziękuję wszystkim użytkownikom tego modelu - miło czytać Wasze posty !

Na koniec mała fotka z mojego miejsca pracy nad zestawami/modelami dla Was ( tyle puszek zostało przeze mnie zużytych do produkcji modeli dla Was od września ubiegłego roku ) :

malowanie2.jpg

Dziękuję za zainteresowanie projektem i pozdrawiam wszystkich wykonawców/użytkowników Yaczka-54 mojego autorstwa !

Opublikowano

Witam, prawdopodobnie w tym miesiącu będę składał shocka , pogadalem z paroma osobami i mniej wiecej wiem co zakupić , ale mam problem, Lipo 2s 350-360mAh ciężko dostać np w HC

Stock -22
etc. W polsce no nie za bardzo mi się opłaca kupować tych lipoli, wiec z prośbą do was, gdzie mogę zakupić? w hobbycity wszystko na "-" Dziekuje i pozdrawiam
Opublikowano

Jeżeli nie zakupie lipoli w HC, to prawdopodobnie będę brał lipole od Ledy. Dzwoniłem również do EnergyPower, nie sprzedają oni ludziom indywidualnym, tylko hurtowo. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.