Skocz do zawartości

Funtana Mini z depronu - relacja z budowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam zamiar włożyć silnik szczotkowy speed 600 graupner-a (wiem że szczotka ciągnie prądu pełno itp. ale taką mam pod rękom, nawet z regulatorem)

ale nie wiem czy nie będzie za ciężko i nie trzeba by było poszerzyć trochę skrzydła.

co o tym sądzicie?

200 gramową szczotkę do modelu ważącego 300g? Powodzenia, chciałbym zobaczyć filmik z oblotu. :D

• Odpowiedzi 329
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
mam zamiar włożyć silnik szczotkowy speed 600 graupner-a

NIE, NIE, NIE i jeszcze raz NIE xD

Przeczytaj cały temat jeszcze raz (mam nadzieję) i zwróć uwagę na wyposażenie :wink:

Opublikowano

Szczotkowy ? 600 ? Przeca to będzie jak rakieta albo leciał w dół albo w ogóle , bo to jest ciężkie strasznie . "Waga : 195 g" Nie wiem czy pusty model tyle czasem nie waży ? Może odrobinę więcej ;]

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mały update:

Model jest już praktycznie skończony. :D Jest to mój pierwszy model, który zbudowałem własnymi rękoma - oceńcie jak mi wyszedł? :)

IMG_3176.jpg

Chyba nie ma takiego skrzywienia jak u Malkera? :twisted:

IMG_3178.jpg

IMG_3198.jpg

IMG_3200.jpg

IMG_3183.jpg

Szczęśliwy właściciel. 8)

IMG_3212.jpg

Teraz trzeba czekać z oblotem na ładną pogodę.

Pytanie:

Ustawić EXPO, na czym i ile na oblot? Bo nie chciałbym go od razu roztrzaskać.. podoba mi się.... 8) A Wam?

Opublikowano

ustaw sobie expo praktycznie na wszystkim :D ailerons elevator i rudder :) +60%

mysle ze wychylenia po 35-40stopni i w razie czego mozesz ustawic sobie dd/r na okolo 60%

Opublikowano
ustaw sobie expo praktycznie na wszystkim :D ailerons elevator i rudder :) +60%

mysle ze wychylenia po 35-40stopni i w razie czego mozesz ustawic sobie dd/r na okolo 60%

Dzięki, tak też zrobię. :)

Opublikowano

myśle ze model powinien byc łatwy w okiełznaniu i powinien krecic fajną akrobacje..

płat jest wystarczająco sztywny ? pytam, bo nieprzegladalem calego wątku

Opublikowano

Funtany były dwie, jedna krzywa druga prościutka z białego depronu tylko silnik "odlatał" nad drzewkami owocowymi i sie temat skonczył ;D Następcą był Troll 3D który był wyeksploatowany na maxa.

Opublikowano
Funtany były dwie, jedna krzywa druga prościutka z białego depronu tylko silnik "odlatał" nad drzewkami owocowymi i sie temat skonczył ;D Następcą był Troll 3D który był wyeksploatowany na maxa.

mów do mnie jeszcze :rotfl:

ps.Marcus postarałeś się :) ile ci gotowy do lotu wyszedł?

Opublikowano

Gratulacje Mikołaj.

Z uwag jakie mogę Ci zaproponować to:

- Słabo wyglądają te zabezpieczenia popychaczy przy dźwigniach serwa. Starałeś się, ale nie wiem czy nie lepszy byłby kawałek prostego drucika i termokurczka.

- Propsaver dosuń jak najbliżej silnika, wydaje mi się że tam jest kawałek gołej ośki silnika, mniejsze ramię, mniejsza siła działająca na zginanie.

- (kosmetyka) formatki balsy pod serwa - można było wkleić od środka kadłuba, wtedy serwo byś bardziej schował.

- kawałki depronu przed pierwszą wręgą (po bokach silnika) wcześniej czy później się wyłamią (autopsja z Ultrona :D)

Pokaż gdzie i jak upchnąłeś wyposażenie.

Opublikowano
Propsaver dosuń jak najbliżej silnika, wydaje mi się że tam jest kawałek gołej ośki silnika, mniejsze ramię, mniejsza siła działająca na zginanie.
tylko że jak z propsavera będzie wystawała za długa ośka to wejdzie ona w otwór w śmigle zbyt głęboko i propsaver przestanie spełniać swoje zadanie, więc według mnie albo pozostawić tak jak jest, abo skrócić ośkę :wink:
Opublikowano

Mikołaj, bardzo ładnie :) Naprawdę starannie, czysto wykonany model.

Uważaj przy ostrych manewrach, bo np u mnie skrzydełko nie wyrobiło :P

Model bardzo dobrze wspominam, dało się latać nawet przy dość dużym wietrze.

Powodzenia w oblocie :)

Opublikowano

Cieszę się, że się podoba. :)

Marcus postarałeś się :)

Starałem się. :D

ile ci gotowy do lotu wyszedł?

Nie mam pojęcia, muszę zaopatrzyć się w wagę... :roll:

Słabo wyglądają te zabezpieczenia popychaczy przy dźwigniach serwa. Starałeś się, ale nie wiem czy nie lepszy byłby kawałek prostego drucika i termokurczka.

Robiłem je w oparciu o pomysł Motylastego: http://www.motylasty.pl/warszt_2.html

Może faktycznie trzeba je jeszcze zabezpieczyć. :)

Propsaver dosuń jak najbliżej silnika, wydaje mi się że tam jest kawałek gołej ośki silnika, mniejsze ramię, mniejsza siła działająca na zginanie.

Miałem tak samo w RWD i nic się nie działo. Obecne miejsce propsavera jest najbardziej optymalne, sprawdzałem inne kombinacje i tam śmigło albo było zbyt sztywno, albo samo zsuwało się. Powinno być ok. :P

(kosmetyka) formatki balsy pod serwa - można było wkleić od środka kadłuba, wtedy serwo byś bardziej schował.

Dzięki za uwagę, będę pamiętał przy kolejnym modelu. :D

kawałki depronu przed pierwszą wręgą (po bokach silnika) wcześniej czy później się wyłamią (autopsja z Ultrona :D )

..trudno się mówi.... 8)

Pokaż gdzie i jak upchnąłeś wyposażenie.

Dostęp od spodu, będzie tutaj mocowana "klapka" na magnesy, klei się w "modelarni".

IMG_3214.jpg

Rzut oka na regulator i pakiet.

IMG_3218.jpg

PS. Panie Rafale, jak Pańska funtana? Uporał się pan ze skrzydłami? :mrgreen:

Opublikowano

Przepraszam za post pod postem, ale mam nadzieję, że przymkniecie na to oko? :oops:

Godzina 15.00. Siedząc na łóżku, zerkając raz na model, raz na okno postanowiłem -czas oblatać tą piękność. Nie minęło 5 min kiedy byłem na "lotnisku".

Temperatura -8°C. Wiatr - brak. Niebo - bezchmurne. W oddali widok zachodzącego słońca. Czego chcieć więcej?

Model dostał malowanie kabinki i napis na skrzydle. Zwykły czarny marker z Kauflandu. Ale prezentuje się ładniej. :D

IMG_3219.jpg

IMG_3223.jpg

IMG_3224.jpg

Tuż po lądowaniu.

IMG_3225.jpg

(Wybaczcie za kiepską jakość zdjęć w powietrzu, ale to nie lustrzanka....)

Uwagi ogólne.

Samolot lata świetnie. Po locie, w domu musiałem zwiększyć skłon i wykłon, gdyż za bardzo rwał do góry i w lewo. Jestem niezmiernie szczęśliwy, że poleciał bez żadnych problemów.

Króciutki filmik potwierdzający oblot. Krótki bo.... kamerzysta wyjaśnia pod koniec. :twisted: Wiele nie straciliście, bo w zasadzie cały lot to tylko ósemki, kółka, pętla i 2 koślawe beczki ( błędny skłon i wykłon).

http://www.youtube.com/watch?v=J5G-jjfYfoE

Niezły prezent urodzinowy sobie zrobiłem. 8)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.