Skocz do zawartości

Funtana Mini z depronu - relacja z budowy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 329
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Koledzy myślę, że na gratulacje to trochę za wcześnie. Poczekamy co Sławek z tego zrobi. Jeśli nie dałem gdzieś po drodze "ciała" powinno wyjść niezłe latadełko. Plany powstały od podstaw, te z netu dały mi mniej więcej pogląd jak powinno to wygladać, a do plotera potrzeby jest rysunek wektorowy, sami wiecie w jakiej posatci są te z których budowaliście swoje Funtanki.

Z pierwowzoru pozostał jedynie sposób zbudowania skrzydełka, reszta to już moje mniej lub bardziej udane "dzieło"

Dla zainteresowanych zakupem cena tego zestawu będzie oscylowała w okolicach 30 zł plus wysyłka i pudełko. Razem 44,50zł

Pozdrawiam Adam OSA

Opublikowano

fdrdt.jpg

Jutro dokładniejsze zdjęcia :wink: Po krótkiej przerwie wziąłem się za wykończenie moedelu i jakoś pod rękę nawinęła się sama srebrna farba :devil:

Opublikowano

Witam.

Dziś oblatałem Funtankę :)

Powiem tylko, że lata świetnie :)

Zapomniałeś chyba odciąć miejsce na listewki przy SW i nie zabardzo się schodzą ;)

A tak poza tym to fajny model.

Pozdrawiam

Opublikowano
Zapomniałeś chyba odciąć miejsce na listewki przy SW i nie zabardzo się schodzą ;)

Nie.Było wszystko na miare tylko że jedna listewka była trochę za miękka i dałem troche grubszą.Można troszkę przeszlifować ale po co i tak ciesze sie że ładnie wyszedł.Podoba mi sie ta kabina :lol::D

Opublikowano

slawekmod, dziś jest piątek, a te wycinanki od Osy tak sobie po prostu leżą w szafie, czy coś dłubiesz w samotności nie pokazując tego światu? :mrgreen:

Opublikowano
slawekmod, dziś jest piątek, a te wycinanki od Osy tak sobie po prostu leżą w szafie, czy coś dłubiesz w samotności nie pokazując tego światu? :mrgreen:

Na tygodniu jestem nieczasowy na modele, jutro coś się ruszy w temacie (tylko w którym hmmm, ultimate, mała katanka czy depron?)

Opublikowano

Oczywiście, że deproniaczek :)

Wczoraj zwiększyłem wychylenia i teraz każde stery mają tak z 60st. wychyłu więc jest nieźle.

Muszę przerobić model tak aby wchodziły 2 różne pakiety bo mam 800mAh ale do silnika Emax 2822 starcza na jakieś 4min a pakiet po locie jest gorący (ma tylko 15C wydajności).

Mam też Flightmaxa 1300mAh 15C więc na tym powinien dłużej powariować.

W dodatku muszę kupić kartę do programowania reglerka TP bo po locie tym 4min na śmigle 10x4,7 silnik parzy (tak samo było z silnikiem Hackera A22-20L) przyczyną tego jest pewnie źle ustawiony Timing a z nadajnika to jest koszmar ;)

Czy przez timing silnik może pobierać więcej prądu ?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Żeby nie było że nie działam w temacie Funtanki .Dawno nie kleiłem modeli z depronu ale to wdzięczny materiał i praca z nim to wypoczynek :)

dsc0443.jpg

dsc0444g.jpg

dsc0445o.jpg

Coś się tam jeszcze przyklei i podszlifuje i chyba będzie latać.

Opublikowano
Szału nie ma ale jakoś daję radę.

Tylko Sławku uważaj bo z tymi gabarytami modelu to żebyś sobie krzywdy nie zrobił.

Spadnie na Ciebie jakaś część i kłopot gotowy. Mam nadzieję, że chociaz w ubranku i obuwiu odpowiednio przystosowanym pracujesz. Depron to nie balsa....

P.S. Czy mie się wydaje czy ten kadłub prosto wyszedł bez zwichrzeń.. :shock: jakis taki równy...

I pamiętaj grill z depronu jest niespecjalny... sprawdzałem ale nie jadłem.

Opublikowano

Kadłub kleiłem przy pomocy prostokątnego profilu ALU ( ale sie przydają takie gadżety to szok) na równej płycie.Jedyne co możesz Adam zrobić to przedłużyć krótsze wypusty na wszystkich elementach w kierunku przodu o 2mm i trzeba pogłębić wszystkie dłuższe wcięcia o 1mm.Tak to składa się super.

Opublikowano

Dziękuję bardzo za wskazówki i uwagi*. Dzisiaj to jeszcze poprawię w plikach. Próbowałem jak najbardziej ułatwić budowę, mam nadzieję, że chociaż w połowie mi sie to udało.

*niepotrzebne skreślić

Opublikowano

Ogólnie te poprawki mają charakter kosmetyczny ale i bez nich super się składa.Możesz być spokojny, wszystko jest ok.

Edit: Zapytam bardziej doświadczonych : jak to jest ze sztywnością skrzydła oraz sztywnością lotek , oraz steru wysokości, czy nie uginają się za bardzo? Mam pewną koncepcję na usztywnienie tych elementów ale nie wiem czy jest sens to robić.

Opublikowano
I pamiętaj grill z depronu jest niespecjalny... sprawdzałem ale nie jadłem.
czy to znaczy że próbowałeś grila z balsy? a do rozpałki pewnie CA :mrgreen:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.