Skocz do zawartości

AVIA B 534

baton

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przechodzę do tego działu bo to w końcu spalina .

odpowiadając na pytania kolegi z Gdańska to tak jak pisałem w powitalni za czołem dopiero od roku farb użyłem akrylowych do samochodów i jakiś tam w aerozolu co było tańsze

a po pomalowaniu w jednym miejscu folia była luźna to potraktowałem ją opalarką i po kłopocie z lakierem nic się nie stało.a co do czym prościej tym lepiej ja mam 6 śrubek a nad linkami się jeszcze nie zastanawiałem.Podwozie zrobiłem tak jak miałem w planach wie że sztywne trudno

Opublikowano

Skoro już naciągałeś pomalowaną folię to OK, będzie na kogo zwalić winę za niepowodzenia :rotfl: W moim Nieuporcie w ten sposób pomalowałem tylko wstęgę niebiesko-biało-czerwoną na kierunku. Jaka jest pow. skrzydeł i jaką masę modelu szacujesz? Dobrze widzę na planie - 3kg?

Opublikowano
Skoro już naciągałeś pomalowaną folię to OK, będzie na kogo zwalić winę za niepowodzenia :rotfl: W moim Nieuporcie w ten sposób pomalowałem tylko wstęgę niebiesko-biało-czerwoną na kierunku. Jaka jest pow. skrzydeł i jaką masę modelu szacujesz? Dobrze widzę na planie - 3kg?

wrzuciłem dziś trochę lakieru bezbarwnego matowego.

waga bez osprzętu 1800 g

osprzęt 830 bez paliwa chyba nie najgorzej ?

Opublikowano

jak ktoś znalazł avie rc w Polsce to chętnie czekam na jakiś link ???

a jeśli komuś się nie chce szperać to tak ten tartaczek wygląda

66f5260a25a55cf9med.jpg

Opublikowano
A jaka jest pow skrzydeł? Bez tego nie da się powiedzieć czy wyszedł ci lekko czy za ciężko.

nie wiem na tyle jeszcze się na tym nie znam ale w planach jest 3kg-3,5kg motor 6,5-10m3

to jest mój pierwszy model zrobiony z planów a jestem początkujący po bardzo długiej przerwie.

Bardziej oczekuje podpowiedzi niż pytań !!!

Opublikowano

Witam

Jeśli dobrze zakumałem to AVIA powstała według TYCH planów.

Samolot mi się nie podoba :oops: , ale modelik śliczny :jupi: :jupi:

Powierzchnia skrzydła to ok 44,5 dm2 ( jeśli dobrze liczę :?: rozp.G.P. 1300mm ,rozp D.P 1000mm ,cięciwa 200mm )

Opublikowano
Witam

Jeśli dobrze zakumałem to AVIA powstała według TYCH planów.

Samolot mi się nie podoba :oops: , ale modelik śliczny :jupi: :jupi:

Powierzchnia skrzydła to ok 44,5 dm2 ( jeśli dobrze liczę :?: rozp.G.P. 1300mm ,rozp D.P 1000mm ,cięciwa 200mm )

tak jak piszesz :!:

Opublikowano

Irku widziałem na twojej relacji jak rozwiązałeś mocowanie linek naciągających.

ale ty masz o wiele większy model.

Ja mam mniejszy i na razie się zastanawiam jak to zrobić może coś podpowiesz ???

a jak by co to piękny model ale dla mnie za duża skala dlatego AVIA jest taka jak jest

max 1300 RSG

Opublikowano
Kolego Baton proszę używać opcji EDIT a nie pisać posta pod postem w podstępie 1 min lub mniej . . .

GDZIE JEST POST EDIT ?

Opublikowano

Obok "X" :D

Edit:

czyli po prawej stronie Twojego postu.

Edit 2:

I tak do bólu.

Chyba , że kolejny post jest w odstępie czasowym lub wnosi osobne ważne treści do całości np. kolejne etapy prac dobrze aby nie edytować tylko dawać jako kolejne posty mimo że nikt nic nie odpowiedział.

edit3 :

Kawał dobrej roboty. :D

Opublikowano

Edit:

Edit 2:

I tak do bólu.

Chyba , że kolejny post jest w odstępie czasowym lub wnosi osobne ważne treści do całości np. kolejne etapy prac dobrze aby nie edytować tylko dawać jako kolejne posty mimo że nikt nic nie odpowiedział.

edit3 :

czy to znacz edytuj ???

Opublikowano

Edit:

Edit 2:

I tak do bólu.

edit3 :

a to kawał dobrej roboty to chodzi ci o model AVI jeśli tak to dzięki

ALE CZEKAM NA łosia cacuszko !!! :roll:

Opublikowano

Co do linek - na planie pewnie masz podane jak to mocować. W zależności od mocowania skrzydeł ( sztywno lub mniej sztywno) naciągi możesz zrobić jako ozdoba lub jako pracujące jeśli mają usztywniać całe łączenie płatów z kadłubem - w moim nieuporcie niestety to drugie rozwiązanie :twisted: W przypadku piewszego możesz użyć nawet plecionki wędkarskiej odp. średnicy i mocować na zwykłe wędkarskie agrafki. Jeśli naciag czyli takielunek ma być pracujący to sprawa nieco sie komplikuje. Dlaczego? W przypadku dynamicznej pętli Twój model będzie ważył już nie 3kg lecz ok 30kg :!: :!: więc do takich sił trzeba dobrać i linki i najsłabsze ogniwa czyli ich mocowania. W Nieuporcie własnie zmieniam linki na takie o wytrzymałości 30kg. W Pfalz'u też wymieniam ale ponieważ model lżejszy - 3,3kg linki też ciut słabsze bo o wytrzymałości 18 i 20kg - taka kombinacja bo nie mam jednego typu w wystarczającej ilości.

Temat takielunku pracującego opisany jest w RC przegląd Nr-4/2007

Opublikowano
Twój model będzie ważył już nie 3kg lecz ok 30kg

Model po malowaniu i LAKIEROWANIU na mat waży 1800g osprzęt 830 g

a jeśli chodzi o linki chodziło mi ich montaż.

Sam pisałeś że w twoim modelu musisz odpinać ale ty masz denio większy i zastosowałeś snap+regulacja ja w moim sądzę że to będzie za duże a muszę naciągnąć !!!

Opublikowano

Jako materiału do "zakotwiczeń ' snapow użyłem aluminium ale spokojnie mozesz do tego użyć tych slicznych blach jakie sa doklejane do listów by ominąć nasza kochaną Pocztę :rotfl: W takim razie jesli skrzydła będziesz miał na sztywno to może faktycznie wystarczy tylko plecionka wedkarska zakończona agrawką wedkarską. Plecionka ta jest o wiele mniej elastyczna niż np żyłka ale wystarczająco by zapiąć agrafkę. Oczywiście wcześniej na "sucho" ustalasz dlugosc linek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.