Skocz do zawartości

Sopwith Pup 2,7m

tomeks

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli chodzi o bejce to taka moja drobna sugestia-gąbka zamiast pedzla :mrgreen: pędzlem tylko nakładam grubo bejce a następnie dokładnie rozcieram gąbką-wychodzi bardzo dobrze :wink:

• Odpowiedzi 113
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
Jeśli chodzi o bejce to taka moja drobna sugestia-gąbka zamiast pedzla pędzlem tylko nakładam grubo bejce a następnie dokładnie rozcieram gąbką-wychodzi bardzo dobrze

ale używałeś tej, którą ja podałem? Ona nawet nie wysycha na taki ciemny "drewniany" kolor.

Opublikowano

Fokker - tej akurat nie używałem, ale miałem podobne przejścia z lakierobejcą. LAKIERObejcą. Myślę że właśnie tu jest pies pogrzebany - najpierw bejca, potem lakier, a nie obydwa naraz. Kiedy robiłem właśnie w taki sposób efekt był OK.

Opublikowano
Fokker - tej akurat nie używałem, ale miałem podobne przejścia z lakierobejcą. LAKIERObejcą. Myślę że właśnie tu jest pies pogrzebany - najpierw bejca, potem lakier, a nie obydwa naraz. Kiedy robiłem właśnie w taki sposób efekt był OK.

Ja też lepsze efekty uzyskiwałem samą bejcą, którą drewno wchłaniało. niestety w tym przypadku slady kleju zostawaly "ominięte " przez bejcę.

Opublikowano

1. Lakierobejcę sprawdzę w domu i podam. Nakładana pędzlem, dzięki temu ładnie wyciąga słoje. Następnie maluje lakierem akrylowym gdyż lakierobejcę zmywa paliwo.

2. nowe zdjęcia z wyposażenia wnętrza

DSC05975.JPG

DSC05979.JPG

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

W zimie w modelarni mam trochę zbyt zimno i wilgotno aby malować model, więc postanowiłem go trochę dociążyć budując karabin. Oto efekty mojej dwumiesięcznej pracy.

DSC05998.JPG

DSC06002.JPG

DSC06005.JPG

DSC06007.JPG

DSC06018.JPG

DSC06033.JPG

Więcej zdjęć na mojej stronce http://www.bakcyl.systemart.pl

Opublikowano

Oj, dałeś nam chłopie popalić! Olbrzymi nakład pracy, ale efekt znakomity.

Napisz proszę jaki wymiar ma ten karabin.

Opublikowano

Karabin, jak to karabin, ale technologia i efekt końcowy zwala z nóg. W 2008 byłem na mistrzostwach świata makiet we Włocławku. Na wystawie statycznej wszystko można zobaczyć z bliska. Wykonanie takich modeli to poezja w ręcznym wykonaniu. Pomysłowość i kreatywność przy budowie budzi mój ogromny podziw. Były tam takie cacuszka, że tylko na półkę postawić i podziwiać, a najlepsze że oni jeszcze tym latali. Po tylu godzinach pracy nad modelem, strach oderwać je od ziemi, a niestety czasem lot kończył się kraksą.

Opublikowano

No Tomeks, chyba pomyliłeś działy! :rotfl:

Toć to nie jest PÓŁMAKIETA, a genialnie wykonywana MAKIETA!

Pełen szacun!!!

Te detale i km-y, mistrzostwo świata!

Jestem pod wrażeniem kunsztu modelarskiego, mam nadzieje że wpadniesz na zawody do Krakowa (Puchar makiet) w sierpniu.

Opublikowano

Czy ktos wie moze gdzie mozna kupic makietowe kola do tego modelu. Potrzebna srednica okolo 200mm. Myslalem o wózkach dziecinnych, ale wiekszosc ma nie ciekawy bieżnik.

Opublikowano

Bardzo dziekuje chociaż koła nie najtańsze i czeka sie na nie kolo 10 tygodni bo robia je na zamowienie to znalazlem u nich na stronie fajny prosty rysunek jak je wykonac

Opublikowano

Czemu przytaczasz akurat rozmiar 4 calowy? Przeciez w podanych linkach znajduja się rozmiary w skali 1/3 :!:, a ten model chyba jest w takiej. Jesli cena nie gra roli to mogę podac link do kół szprychowych.

Opublikowano

Jeśli mówimy o kołach szprychowych to ja widzę tylko 4in. Do tego link który dałeś odnosi się tylko do danego sklepu. Jeśli wkleisz link do jakiegos towaru w tym sklepie po kilku minutach będzie on nieaktualny.

Opublikowano

Ale ja tylko nadmieniłem, że sa i koła szprychowe lecz za większe kwoty. Nie ma ich ani w sussex ani w RC skorpion ( te w skorpionie owszem sa 4 " ale nie te miałem na mysli). Oba wymienione sklepy mają koła typu vintage w różnych rozmiarach - nawet w skali 1/3.

Opublikowano

Oryginalnie do skali potrzebne są kola około 9" ale ponieważ te koła ważą około 580G na sztukę więc kupie kola 7" (180mm) które nadal będą optycznie pasowały a cały model powinien prawidłowo kołować a ważą połowę mniej i połowę mniej kosztują

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.