Marczello Opublikowano 21 Września 2009 Opublikowano 21 Września 2009 Harrier to lot w całkowitym przeciagnięciu, winda też, zgodzisz się? Przeciagniecie a tzw tip stalling powodujący "zwalenie się" modelu to rózne sprawy. Ale pewnie masz rację...
darkarll Opublikowano 22 Września 2009 Opublikowano 22 Września 2009 może wyraziłem się niezbyt precyzyjnie , w lotach 3D lata się na granicy przeciągnięcia lub w lekkim przeciągnięciu , silne przeciągnięcie powoduje utratę sterowności ,przechylenie się na jedno skrzydło i zwykle wejście modelu w korkociąg ,ponieważ zerwanie strug występuje zwykle na jednym skrzydle wcześniej , ci którzy latają 3D wiedzą o co mi chodziło z tym "przeciąganiem się " modelu 3D.jeden z pierwszych testów przy oblocie jest tzw WALL na małej prędkości , jeśli model "zamacha "skrzydłami to mówimy w naszym żargonie " przeciąga się " i już wiadomo że model jest "nieprzewidywalny" i mało stabilny ( co jednak jest zaletą przy modelach akrobacyjnych ) .Przy lotach 3D na małej wysokości przysporzy nam sporo adrenaliny ,extra którą oblatywałem lata jak "baranek" można szarpać wysokością a ta tylko zadziera nosek i opuszcza " nie przeciąga się " to znaczy model przewidywalny który nie zaskoczy nas przypadkową autorotacją
Marczello Opublikowano 22 Września 2009 Opublikowano 22 Września 2009 Czyli przeciąga się nie na końcówkach płata, tylko tak jak trzeba w 3D- nie jest zwalaczem. I sprawa jasna.
radek872 Opublikowano 22 Września 2009 Opublikowano 22 Września 2009 Powiadzsz, że nie kiwa skrzydłami to powiedz jeszcze jak reaguje na ster kierunku przy małej szybkosc jest w stanie wykonac obrót zaraz po zrobieniu sciany ?
radek872 Opublikowano 22 Września 2009 Opublikowano 22 Września 2009 Żeby było jasne chodzi mi o figure która jest tutaj http://www.youtube.com/watch?v=wZ5bqOUK3sQ&feature=related 1min i 50 sek
mammuth Opublikowano 22 Września 2009 Opublikowano 22 Września 2009 Jestem z Wejherowa, mam 23 lata i modelami latajacymi bawie sie od roku. Mam trenerka graupnera sky hero oraz easy glidera. Pozdrawiam!!! Sporo wiesz o lataniu 3D - to chyba nie na tym EG sie nauczyles - bo jesli tak - to wyciagam swojego z garazu i jade trenowac - wszystko inne juz porozbijalem - bez wiekszych sukcesow w nauce
choina Opublikowano 22 Września 2009 Opublikowano 22 Września 2009 a tak wygląda od spodu Kiepsko, paski na skrzydłach są krzywo i ma dziurę w kadłubie :mrgreen:
Marczello Opublikowano 22 Września 2009 Opublikowano 22 Września 2009 Jestem z Wejherowa, mam 23 lata i modelami latajacymi bawie sie od roku. Mam trenerka graupnera sky hero oraz easy glidera. Pozdrawiam!!! Sporo wiesz o lataniu 3D - to chyba nie na tym EG sie nauczyles - bo jesli tak - to wyciagam swojego z garazu i jade trenowac - wszystko inne juz porozbijalem - bez wiekszych sukcesow w nauce Dzięki za uznanie, owszem sporo wiem, głównie z forów zagranicznych (rcuniverse, rcgropus), a także dzięki wielogodzinnym treningom na symku.
darkarll Opublikowano 22 Września 2009 Opublikowano 22 Września 2009 Jestem z Wejherowa, mam 23 lata i modelami latajacymi bawie sie od roku. Mam trenerka graupnera sky hero oraz easy glidera. Pozdrawiam!!! Sporo wiesz o lataniu 3D - to chyba nie na tym EG sie nauczyles - bo jesli tak - to wyciagam swojego z garazu i jade trenowac - wszystko inne juz porozbijalem - bez wiekszych sukcesow w nauce Dzięki za uznanie, owszem sporo wiem, głównie z forów zagranicznych (rcuniverse, rcgropus), a także dzięki wielogodzinnym treningom na symku. w takim razie sugeruje abyś na razie ograniczył się do czytania tego działu , już wielokrotnie pisałem żeby dzielić się swoim doświadczeniem a nie zasłyszanymi opiniami czy cytatami z innego forum Radek zapewniam Ciebie że byłbyś zadowolony z tego modelu dzisiaj trochę polatałem co prawda próbowałem głównie zawiski , ale kolega który obserwował lot stwierdził że latam jak "fanflajem" filmik jutro _________________
Marczello Opublikowano 22 Września 2009 Opublikowano 22 Września 2009 Czytaniem głównie się zajmuję. Ale jak ktoś pisze, że nie może przeciągnąć modelu to muszę się wtrącić, zwłaszcza jeśli mowa o 3D. Sorki za oftopa i zamieszanie
darkarll Opublikowano 22 Września 2009 Opublikowano 22 Września 2009 serdecznie dziękuje za zwrócenie uwagi na pytania chętnie odpowiemy a z pisaniem porad zapraszamy za czas jakiś ( rok może dwa ) , rcuniverse, rcgropus poczytamy sami Edit : filmik z prób zawisu http://www.youtube.com/watch?v=nD4OU6vIKeY
rabbitlkr Opublikowano 23 Września 2009 Autor Opublikowano 23 Września 2009 Parę fotek o tym jak Extry prezentowały się na pikniku w Puławach: start z ręki: Akrobacja zespołowa:
Pawelb771 Opublikowano 23 Września 2009 Opublikowano 23 Września 2009 A któż to tak Ci fajnie rzucał model ???? Wystarczyło mocy do startu??? :mrgreen: :mrgreen:
Tomek Opublikowano 23 Września 2009 Opublikowano 23 Września 2009 Przecież na pierwszym zdjęciu widać , że to fotomontaż. :mrgreen: no jak na pierwszy raz to lot w tandemie był powalający. Super sprawa! 8)
Pawelb771 Opublikowano 2 Października 2009 Opublikowano 2 Października 2009 I jak tam kołpak Rabbicie już zamontowany czy na kaloryferze schnie? EDIT śmigło też na kaloryfer
Tomek Opublikowano 2 Października 2009 Opublikowano 2 Października 2009 Czyżby jakieś londowanko w bajorku, czy tez latanie w mokrej pogodzie. ? :faja:
rabbitlkr Opublikowano 2 Października 2009 Autor Opublikowano 2 Października 2009 Niestety przez brak czasu Extra ostatni raz latała w Niebrzegowie na pikniku. Ale za to od wczoraj jest dużo ładniejsza bo dostała nowy kołpaczek i kapcie;)
Pawelb771 Opublikowano 2 Października 2009 Opublikowano 2 Października 2009 Tomek, Czyżby jakieś londowanko w bajorku, czy tez latanie w mokrej pogodzie. ? :faja:Polerowanie śmigła na mokro skończyło się ""ciasnymi dziurkami""
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.